Εγγύηση για αποκατάσταση εμπιστοσύνης πολιτείας-Ενόπλων Δυνάμεων


ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ
Σήμερα, μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση, ελέω μνημονιακών πολιτικών με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σαρώνει κάθε είδους δημόσιες δαπάνες, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων (εγγύηση της ανεξαρτησίας της χώρας) και, ίσως πάνω από όλα, η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της πολιτείας. Γιατί αυτή η
σχέση έχει κλονιστεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τόσες όσες ο φαύλος δικομματισμός οικοδομούσε το πελατειακό, διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας του – ένα σύστημα εκτεταμένης διαφθοράς ειδικά στο πεδίο των αμυντικών θεμάτων…
Με άλλα λόγια ο λαός όλα αυτά τα χρόνια πλήρωνε, και μάλιστα πάρα πολύ ακριβά από το υστέρημά του, στρατιωτικούς εξοπλισμούς, οι οποίοι (οποία ειρωνεία) δεν είχαν αποτέλεσμα τη δημιουργία βιομηχανικών και τεχνολογικών υποδομών, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις να αποκτήσουν ανάλογο «βάθος», ώστε να μπορούν να συντηρούν και να ανανεώνουν τα οπλικά συστήματα (αυτά ακριβώς που ο λαός μας έχει πανάκριβα πληρώσει). Αντ’ αυτού, και η περίπτωση Τσοχατζόπουλου δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, μεγάλο κομμάτι των δισεκατομμυρίων αυτών οδηγήθηκε, μέσω των καναλιών της διαπλοκής, σε ένα τεράστιο παρασιτικό στρατιωτικο-μεσιτικό πλέγμα, το οποίο δημιούργησε αυτό που εμείς έγκαιρα έχουμε καταγγείλει, δηλαδή ένα πλέγμα διαπλοκής της πολιτικής και κρατικής εξουσίας.
Και αποτελεί πράγματι ύβρη προς τα άξια στελέχη και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους χιλιάδες στρατευμένους, το γεγονός ότι το πάρτι αυτό των εξοπλισμών είχε στηθεί στο όνομα των… ζωτικών συμφερόντων των ενόπλων δυνάμεων και  της προστασίας της χώρας.
Και είναι χαρακτηριστικό και εξοργιστικό μαζί, ότι τα μέχρι πρότινος κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μέσα από μια κούφια, περί «εθνικοφροσύνης», ρητορεία, η οποία στόχο είχε να καλύψει το πλέγμα της διαφθοράς, διαγκωνίζονταν κατά καιρούς σε δηλώσεις… εθνικοφροσύνης, κατακεραυνώνοντας συνήθως τους πολιτικούς τους αντιπάλους, μοιράζοντας μάλιστα και τα ανάλογα πιστοποιητικά…
Σήμερα, εμείς θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη αυτή η φαύλη κατάσταση να αλλάξει. Προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας, που αποτελούν για μας αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπιστοσύνη στους αξιωματικούς, στην ιεραρχία των τριών όπλων και μαζί θα χαράξουμε μια κοινή στρατηγική για την προάσπιση αυτών των προτεραιοτήτων χωρίς εκπτώσεις σε θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας.
Υποστηρίζουμε έτσι την αξιοποίηση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας που θα περάσει υπό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί. Και τούτο γιατί σήμερα το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη συντήρησης και ανταλλακτικών καθώς η διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που θα έπρεπε.
Παράλληλα, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ανάγκη βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας του στρατεύματος, όχι μόνο μέσα από τις εξοπλιστικές δαπάνες (που ορθώς έχουν μειωθεί), αλλά κυρίως χάρη στο ηθικό του έμψυχου δυναμικού (που, για παράδειγμα, δεν υπηρετείται με δηλώσεις που το καταρρακώνουν ή με ραγδαίες μειώσεις μισθών, στις οποίες έχουν προβεί οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Και αυτή η βελτίωση του ηθικού περνά μέσα από τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού που θα βασίζεται στην αξιοκρατία, την δικαιοσύνη και στη διαφάνεια.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, συνιστά εξόχως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι, όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που με επικεφαλής τους Αλέξη Τσίπρα και Μανώλη Γλέζο, επισκέφθηκε την Τρίτη, 29 Μαίου το Πεντάγωνο και ενημερώθηκε από τον υπουργό κ. Φράγκο Φραγκούλη και την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, αυτή ακριβώς η πρώτη μας προτεραιότητα αποτελεί και πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του στρατού μας!
* Η Ρ. Δούρου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια