Καινοτόμο σύστημα κομποστοποίησης δύο νέων Ελλήνων διακρίνεται στο εξωτερικό


Ένα πρωτότυπο δίκτυοκομποστοποίησης που σχεδίασανδύο νέοι Έλληνες βρίσκεται μεταξύ των 16 σχεδίων που επελέγησαν στον διαγωνισμό Καινοτομίας τηςΕυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Οι δύο νέοι με καταγωγή από τηνΚαλαμάτα, ο 23χρονος Γιάννης Μουργής, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, και ο 24χρονος συντοπίτης του Κωνσταντίνος Κουλοχέρης, φοιτητής Δημοσιογραφίας στο Λονδίνο, σχεδίασαν ένα σύστημα κομποστοποίησης το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο γειτονιάς και που στόχο έχει να μετατρέψει τονκοινό παραγωγό σκουπιδιών σε οικιακό παραγωγό κομπόστ και να τον συνδέσει με την αγορά, όπως πχ με τους αγρότες που έχουν ανάγκη από -ακριβό μάλιστα- λίπασμα.
Όπως αναφέρει ο κ. Μουργής στην “Καθημερινή” το οικονομικό όφελος είναι συνολικό, «αφού θα εξοικονομούμε πόρους τόσο από τη διαχείριση των σκουπιδιών όσο και από την αποφυγή των σχετικών προστίμων από την Ε.Ε.».
Ο ξύλινος κομποστοποιητής που προβλέπει το σχέδιό τους έχει κόστος που δεν ξεπερνά τα 60 Ευρώ.
Το σύστημα που προτείνουν λειτουργεί μέσα από την εγγραφή των ενδιαφερομένων σε μια πλατφόρμα και την απόκτηση πόντων ανάλογα με τη δραστηριότητά τους.
Απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, που θα λειτουργεί αυτόνομα από την επίσημη Πολιτεία.
—Ρύπανση στον Ταΰγετο
Όπως επιβεβαιώνει η Καθημερινή, τα απορρίμματα αποτελούν μείζον πρόβλημα στην Καλαμάτα, καθώς μεταφέρονταν στην περίφημη τοποθεσία Μαραθόλακκα στον Tαΰγετο, επί πολλά έτη.
Σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες, ο Ταΰγετος είναι η πλέον ακατάλληλη επιλογή για εγκατάσταση ΧΑΔΑ, αφού το υπέδαφος είναι πορώδες και οτιδήποτε απορρίπτεται στο βουνό περνάει άμεσα στον υδροφόρο ορίζοντα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το σύστημα υδροδότησης της πόλης όσο και τον ποταμό Νέδωνα.
Για τους παραπάνω λόγους σχηματίστηκαν κινήσεις πολιτών που διεκδίκησαν το κλείσιμο της χωματερής και την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα.
econews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια