Μια βιβλιοθήκη για όλους...Διαβάστε το όραμα μας… Δείτε το όνειρό μας... Μπορείτε αν θέλετε να το ακολουθήσετε


Σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι το τοπικό κέντρο πληροφόρησης. Είναι η τοπική πύλη στη γνώση, που παρέχει το βασικό πλαίσιο για τη δια βίου μάθηση, την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την πολιτιστική ανάπτυξη των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων. Αποτελεί μία ζωτική δύναμη για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την πληροφόρηση και ταυτόχρονα ένα καίριο διαμεσολαβητή για την ενίσχυση της ειρήνης και της πνευματικής ευημερίας μέσω της νοητικής συγκρότησης των ανδρών και των γυναικών. Για το λόγο αυτό η UNESCO ενθαρρύνει τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις να υποστηρίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη των δημοτικών βιβλιοθηκών.
        Η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης συστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 ως πνευματικό κέντρο.  Από το 1988 λειτουργούσε ως τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Κ.Ε.Π.Α.Δ.Α.)  ενώ από το  Σεπτέμβρη του 2011 είναι τμήμα του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α.). 

      Σήμερα η συλλογή   περιλαμβάνει 26.500 τόμους βιβλίων  (με το πολύτιμο αρχείο Θράκης), τοπικές εφημερίδες, περιοδικά και  μια μικρή συλλογή από CD.  Τα μέλη  είναι 6710. 

      Από τις 12  Φεβρουαρίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης είναι μία από τις 112 Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο Future Library 2013. Το Future Library, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στη Βέροια το 2011, προήλθε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, τον αποδέκτη του Βραβείου «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για το 2010.  Το Ίδρυμα είναι ο αποκλειστικός δωρητής του Future Library που σκοπός της δωρεάς του είναι να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο δίκτυο δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών, σε όλη την επικράτεια, το οποίο θα συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενισχύοντας στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα του θεσμού των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, δημιουργικότητας και διάδρασης.

      Έτσι λοιπόν αυτό  το καλοκαίρι ξεκινάμε μια Καλοκαιρινή Εκστρατεία με θέμα: «Στις Βιβλιοθήκες ο Κόσμος είναι Πολύχρωμος».  Θα ξεναγήσουμε τους αναγνώστες μας, μικρούς και μεγάλους στον πολύχρωμο κόσμο μας. Θα χρωματίσουμε με όλα τα χρώματα τις αναγνώσεις, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας. Θα μοιραστούμε ιδέες για "χρωματιστές" καλοκαιρινές δραστηριότητες, για τη οργάνωση των εθελοντών αλλά και εφόδια για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της καλοκαιρινής εκστρατείας που στοχεύει να μεταμορφώσει τις ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης.   

         Καθώς  το Καπνομάγαζο προχωρά στο  να γίνει  μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, δουλεύουμε όλοι μαζί για να οργανώσουμε την καλοκαιρινή εκστρατεία του 2013,  για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικότητας…  ΞΕΚΙΝΑΜΕ!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια