ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


Προς:
τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λυκουρέντζο

Τον τελευταίο καιρό  πληροφορούμαστε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιταχύνει τις διαδικασίες απορρόφησης κοινοτικών πόρων από την Δ’ προγραμματική περίοδο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ψυχική υγεία. 
Γνωρίζουμε επίσης για την υπογραφή της αναθεώρησης του Συμφώνου Σπίντλα, που αφορά τη χρηματοδότηση των ψυχικά πασχόντων στη χώρα μας. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σπίντλα θα προβλέπει την επαναχρηματοδότηση των φορέων της αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων, καθώς και τους τρόπους εποπτείας και ελέγχου των σχετικών δομών.
Επίσης έχουμε πληροφορηθεί ότι η Ελληνική πλευρά έχει διαβεβαιώσει την διαχειριστική αρχή του προγράμματος «Ψυχαργώς» ότι είναι σε θέση να προχωρήσει μέσα στο 2014 στην οριστική αναστολή της λειτουργίας των υφιστάμενων ψυχιατρείων της χώρας. Όμως η διαχειριστική αρχή ζήτησε από τις Ελληνικές αρχές να καταρτίσουν ένα πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αποασυλοποίησης.
Να αναφέρω για το Ν.Έβρου, ότι στις στεγαστικές δομές της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας, εξυπηρετούνται 1000 άτομα κατ’ έτος από την Κινητή Μονάδα (με επέκταση και στο νομό Ροδόπης) και 40 άτομα στις  Στεγαστικές της Μονάδες (2 Οικοτροφεία και 5 Προστατευμένα Διαμερίσματα).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Με ποια κριτήρια μειώθηκε στο 50% ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία;
2) Πως θα λειτουργήσουν οι δομές ψυχικής υγείας το 2013;
3) Πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα από το 2012 οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας;
4) Εφόσον από το 2009 μέχρι  σήμερα δεν τηρήθηκε το Σύμφωνο  Σπιντλα, τι μας διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθεί το αναθεωρημένο;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Γεροντόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια