Richard Wagner, Parsifal Σάββατο 2 Μαρτίου στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Koμοτηνής


-9η συνάντηση για την όπερα του Richard Wagner, Parsifal
Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και  η Αναπτυξιακή Ροδόπης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 στις 19:30, την 9η συνάντηση «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ» - Opera Forum για την όπερα του Richard Wagner «Parsifal» στα πλαίσια του προγράμματος ζωντανών μεταδόσεων όπερας από τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
Ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Γεώργιος Π. Τσομής σε συνεργασία με τη μουσικολόγο και mezzo-soprano Άννα Παπαγιαννάκη-Διβανή θα μας εισαγάγουν με απλό και εύληπτο τρόπο στο  περιεχόμενο του μουσικού δράματος, στις συνθήκες παραγωγής και πρόσληψης, το φιλοσοφικό του υπόβαθρο και τα δραματουργικά χαρακτηριστικά του. To μουσικό αυτό δράμα, με χαρακτήρα σκηνικής τελετουργίας, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1882 στο δεύτερο Φεστιβάλ του Μπαϋρώυτ (Bayreuth). Το λιμπρέτο του Βάγκνερ βασίζεται εν μέρει σε επικό ποίημα του Βόλφραμ φον Έσενμπαχ, γραμμένο τον 13ο αιώνα. Κεντρική ιδέα στο μουσικό δράμα είναι η κατάκτηση της σοφίας (ή καλύτερα της αυτοσυνειδησίας) μέσω της συμπόνιας για τον συνάνθρωπο, του βιώματος, δηλαδή, του αλλότριου πόνου. Η ιδέα είναι αποτέλεσμα της επίδρασης του Σοπενχάουερ πάνω στον συνθέτη-φιλόσοφο. Μουσικοδραματολογικές αναλύσεις και σχόλια συνοδευόμενα από ακροάσεις και προβολές χαρακτηριστικών σκηνών θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της σκηνικής αυτής τελετουργίας.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου στο διάλλειμα της όπερας του Wagner «Parcifal» θα παρουσιαστούν από μαθήτριες της Σχολής Χορού της Έλσας Αθανασιάδου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής τα αποσπάσματα από την Ωραία Κοιμωμένη, σε μουσική Τσαϊκόφσκυ και Χορογραφία Πετιπά:
  1. Pas de six-ACT 1 ( οι Νεράιδες των ευχών)
  2. Aurore Variation (ο χορός της πριγκίπισσας Αυγής)
  3. Κυρίες των τιμών- 3η πράξη
Καθώς επίσης η variation της Κίτρι από το μπαλέτο του Δον Κιχώτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια