Ευρωεκλογές: Συμμετέχουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα

Έλληνες του εξωτερικού: προθεσμία αιτήσεων 28 Μαρτίου
Ετεροδημότες: προθεσμία αιτήσεων 14 Μαρτίου

Στις 25 Μαΐου 2014 καλούμαστε να εκλέξουμε 21 Έλληνες ευρωβουλευτές για να μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και να συμβάλουν στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Επίσης, οι 751 συνολικά ευρωβουλευτές από τα 28 κράτη μέλη θα εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιατί;
Οι ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2014 θα δώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ΕΕ τα επόμενα πέντε έτη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων μας, καθώς αφορά τομείς όπως η εσωτερική αγορά, η γεωργία, η αλιεία, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η προστασία των καταναλωτών, η δικαστική και αστυνομική συνεργασία και πλήθος άλλων πολιτικών. Από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, το ΕΚ συναποφασίζει από κοινού με το Συμβούλιο των Υπουργών για το 85% της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η διαδικασία της συναπόφασης αποτελεί το συνήθη τρόπο λήψης των αποφάσεων, τη λεγόμενη "κοινοτική μέθοδο".
Επιπλέον, οι εκλογές για το ΕΚ θα καθορίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η επιλογή για τη θέση αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Που θα πάει η Ευρώπη, ποια Ευρώπη θέλουμε τελικά; Ποιες πολιτικές θα εφαρμόσει η ΕΕ την περίοδο 2014-2019; Πώς θα δαπανηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι; Θα υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη ή θα επανέλθουμε σε εθνικούς εγωισμούς και απομονωτισμό; Ποιος θα ελέγξει το τραπεζικό σύστημα; Τι στήριξη θα έχουν οι νέοι; Πώς θα μειωθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες; Τι είδους οικονομία θα έχουμε; Θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η συμμετοχική δημοκρατία ή τα πάντα θα καθορίζονται από λόμπυ συμφερόντων και την ανεξέλεγκτη αγορά; θα υπάρχει διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς; Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα αυτά θα εξαρτηθούν σημαντικά από τους πολιτικούς συσχετισμούς στο ΕΚ, την σύνθεση της νέας Κομισιόν αλλά και τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτοί οι παράγοντες επηρεάζονται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Σε ποιους απευθύνεται;
Σε όλους τους ενεργούς πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι οι αποφάσεις της ΕΕ μας αφορούν όλους και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή και ότι ο μόνος τρόπος να τις αλλάξουμε, αν δεν συμφωνούμε με αυτές, είναι συμμετέχοντας. Μέσω της άσκησης του εκλογικού μας δικαιώματος στις ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2014 μπορούμε να διαμορφώσουμε νέα ισορροπία δυνάμεων στο ΕΚ και να αλλάξουμε τους πολιτικούς προσανατολισμούς της ΕΕ. 


Στην πράξη
Το δικαίωμα  του εκλέγειν έχουν οι πολίτες οι οποίοι:
•            συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής. Στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του ΕΚ δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως 31.12.1996.
•            είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δεν  έχουν στερηθεί  του δικαιώματος  του εκλέγειν.

Τι ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού
Οι Έλληνες ψηφοφόροι που κατοικούν ή βρίσκονται προσωρινά σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ψηφίζουν μια μέρα πριν  από την καθορισμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή στις 24 Μαΐου 2014, προσκομίζοντας στην εφορευτική επιτροπή τα απαραίτητα αποδεικτικά της ταυτότητάς τους έγγραφα.

Προϋποθέσεις:
·                Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του Ελληνικού Κράτους. 
·                Να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
·                Να διαμένουν ή να βρίσκονται σε κράτος μέλος της ΕΕ κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.
·                Να υποβάλουν δήλωση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή, στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων: 28 Μαρτίου 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα όπου διαμένουν μπορούν να απευθύνονται στην Πρεσβεία ή το Προξενείο της Ελλάδας στη χώρα όπου διαμένουν, αλλά και να συμβουλευτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών: http://www.ypes.gr/el/Elections/ElectionsEuropeanParliament/

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες
Οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις ευρωεκλογές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως 14 Μαρτίου 2014.
Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές συμπίπτουν με τις αυτοδιοικητικές, επισημαίνεται ότι οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Επομένως, όσοι ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους για την ανάδειξη των μελών του ΕΚ, δημάρχου και περιφερειάρχη θα πρέπει να διαγραφούν έως τις 14 Μαρτίου 2014 από τους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Αν δεν τηρηθεί αυτή η διαδικασία, οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους για την εκλογή ευρωβουλευτών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια