«Τροφοδοσία του Νομού Έβρου με φυσικό αέριο»


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με την από 25/02/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ουζουνίδης Μαρίνος, κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, το πρόβλημα της τροφοδοσίας του Νομού Έβρου με φυσικό αέριο.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Νομού Έβρου και συγκεκριμένα του Δήμου Αλεξανδρούπολης υποχρεούνται να ξοδέψουν πολλά χρήματα προκειμένου να εξοπλίσουν τις οικοδομές τους με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις δικτύου φυσικού αερίου αλλά και της αντίστοιχης μελέτης, την στιγμή που στο Δήμο Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τροφοδοσίας των οικοδομών με φυσικό αέριο λόγω της απουσίας οποιουδήποτε αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Προς κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

ΘΕΜΑ: «Τροφοδοσία του Νομού Έβρου με φυσικό αέριο»

Είναι γενική παραδοχή ότι η σύνδεση και η τροφοδοσία ενός κτιρίου με φυσικό αέριο, είτε προοριζόμενου για επαγγελματικούς, βιομηχανικούς και σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, είτε για την ικανοποίηση οικιστικών αναγκών ιδιωτών πολιτών, μειώνει σημαντικά το κόστος θέρμανσης και ενέργειας των αντίστοιχα εξοπλισμένων κτιρίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το π.δ. 420 της 19/20-10-1987, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3175/2003, προβλέπει την εγκατάσταση δικτύων αεριών καυσίμων (συγκεκριμένα φυσικού αερίου) σε νέες οικοδομές.  Ειδικότερα, προβλέπεται από το άρθρο 1, παρ. 1 και 2,  ότι για συγκεκριμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας η εγκατάσταση δικτύου αερίων καυσίμων «είναι υποχρεωτική για κάθε νέα οικοδομή και προορίζεται για χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, γραφείων, εμπορική και επαγγελματική χρήση οποιασδήποτε μορφής και για στέγαση Υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου (παρ. 1)» καθώς και για κάθε νέα οικοδομή που προορίζεται για βιομηχανική ή βιοτεχνική χρήση οποιασδήποτε μορφής (παρ. 2). Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ιδίου π.δ. επιβάλλεται η σύνταξη πλήρους μελέτης εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων, η οποία και είναι υποχρεωτική για την έκδοση οικοδομικής άδειας οικοδομής.  Σύμφωνα και πάλι με τον πίνακα του άρθρου 1 του π.δ. στις περιοχές στις οποίες είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση και έκδοση μελέτης για εγκατάσταση δικτύου αερίων καυσίμων περιλαμβάνεται και ο Νομός Έβρου και συγκεκριμένα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Λογική απόρροια της νομοθετικής αυτής πρόβλεψης είναι ότι οι προβλεπόμενες στον πίνακα του άρθρου 1 του π.δ. 420/19-10-1987 περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, θα είχαν τη δυνατότητα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο. Ωστόσο, παρ’ όλο το μεγάλο κόστος για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου, καθώς και το μεγάλο κόστος για την έκδοση οικοδομικής άδειας, έπειτα από την προϋπόθεση για συμπερίληψη μελέτης εγκατάστασης, τουλάχιστον στο Δήμο Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει δυνατότητα τροφοδοσίας των νέων ή ήδη κατασκευασμένων με αυτές τις προδιαγραφές οικοδομών με φυσικό αέριο λόγω της απουσίας οποιουδήποτε αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στην περιοχή. Η διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου που εισέρχεται στη χώρα μας μέσω των συνόρων με τη Βουλγαρία στο Νομό Σερρών σταματάει στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, όπου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Από την άλλη το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου από την Κασπία θάλασσα, του λεγόμενου TAP, δεν προβλέπεται να έχει θετικές συνέπειες στην αύξηση της παροχής φυσικού αερίου στην Ελλάδα καθώς η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη εκπλήρωση της σύμβασης δεν δεσμεύεται για συγκεκριμένες ποσότητες, που θα διοχετευτούν στην ελληνική αγορά.

Ως συνέπεια, οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του Νομού Έβρου και συγκεκριμένα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, παρ’ ότι υποχρεούνται να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να εξοπλίσουν τις νέες οικοδομικές τους εγκαταστάσεις με τις απαραίτητες υποδομές δικτύου αεριών καυσίμων και ειδικότερα φυσικού αερίου, αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

  1. Είναι αληθές ότι στο Νομό Έβρου και το Δήμο Αλεξανδρούπολης ειδικότερα δεν είναι εφικτή η τροφοδοσία των οικοδομικών εγκαταστάσεων με φυσικό αέριο;
  2. Εάν ναι, τι προτίθεστε να κάνετε για το συγκεκριμένο πρόβλημα από τη στιγμή που για κάθε νέα οικοδομή, καθώς και για κάθε οικοδομή που κατασκευάσθηκε έπειτα από την έναρξη ισχύος του π.δ. 420/19-10-2987, είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου και η έκδοση αντίστοιχης μελέτης;
  3. Έχετε στα πλάνα σας τη δημιουργία ενός υποσταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στον Έβρο για την τροφοδοσία τόσο ιδιωτικών οικοδομικών εγκαταστάσεων, όπως και οικοδομικών εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας (όπως νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικών εγκαταστάσεων κτλ.), η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη στη μείωση του κόστους θέρμανσης και  ενέργειας των εγκαταστάσεων αυτών;


Αθήνα, 25/02/2014

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια