Πρασινίζοντας την Περιφερειακή Πολιτική και Πολιτική Συνοχής 2014-2020

Ν. Χρυσόγελος: Τι πετύχαμε στο Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάστε: Η συμβολή των Πράσινων στο πρασίνισμα των ευρωπαϊκών ταμείων:
Αναλυτικός Οδηγός Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων που έχει συντάξει η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο:

"Θέλαμε βαθύτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική και αυξημένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Οι κυβερνήσεις ευθύνονται που δεν προχωρήσαμε εκεί που και το Ευρωκοινοβούλιο ήθελε και πολύ περισσότερο προς εκεί που πρότειναν οι Πράσινοι. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των κρατών μελών, των περιφερειών και της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός με συμμετοχή των φορέων και των πολιτών και να ιεραρχηθούν σωστά οι προτεραιότητες κάθε περιφέρειας, να τεθούν πρώτα οι ανάγκες της απασχόλησης, του πρασινίσματος της οικονομίας,  της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της μείωσης των ανισοτήτων, της ανάδειξης του πολιτισμού και του περιβάλλοντος ως συστατικά στοιχεία μιας νέας βιώσιμης ευημερίας. Η Περιφερειακή Πολιτική και Πολιτική Συνοχής της ΕΕ παρέχει ένα πλαίσιο για στήριξη αυτών των σχεδίων των 28 κρατών μελών της ΕΕ και των 270 περιφερειών. Κατά την προγραμματική περίοδο 2014 -2020, η ΕΕ θα επενδύσει 351,854 δισ. ευρώ στις πολιτικές συνοχής και την περιφερειακή πολιτική. Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά15.521.900.000 ευρώ. Θα τα αξιοποιήσει, όμως, αποτελεσματικά; Η απάντηση δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης. Οι Πράσινοι αγωνιστήκαμε και πετύχαμε αρκετά, καιρός να έρθουν στο προσκήνιο οι δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις και να χρησιμοποιήσουνε αποτελεσματικά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία", δήλωσε οΝίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα σύντομο κείμενο για το τι πέτυχαν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να γίνουν πιο πράσινα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συνοπτικά: Τι πετύχαμε οι Πράσινοι – Οι πράσινες πολιτικές στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πόρων

Διαβούλευση και προετοιμασία των σχεδίων με συμμετοχικό τρόπο
Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε το δικαίωμα στη συμμετοχή και τη διαβούλευση, όχι μόνο κατά την προετοιμασία των σχεδίων, αλλά και κατά την υλοποίηση,  παρακολούθηση, αξιολόγηση και γνωμοδότηση. Σύμφωνα με την αρχής της "Εταιρικής Σχέσης" και τον "Κώδικα Δεοντολογίας", η διαβούλευση με την  αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και περιβαλλοντικούς φορείς αποτελεί όρο επιλεξιμότητας για τη χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Με απλά λόγια, αν δεν έχει υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση και δεν έχουν διαμορφωθεί τα σχέδια με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, δεν θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για την επόμενη περίοδο.

Αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης
Οι υποδομές που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων πρέπει να συμμορφώνονται με την αειφορία / βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ παρέχουν την ευκαιρία στους αποδέκτες να κινηθούν προς μια εναλλακτική πράσινη κατεύθυνση, χάρη στην πίεση των Πρασίνων. Για παράδειγμα, τα Υπουργεία, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι κοινότητες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε πιο πράσινες δραστηριότητες (π.χ. βιώσιμη κινητικότητα και συνδυασμένες μεταφορές, ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εξοικονόμηση κι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αειφόρος αστική ανάπτυξη).

Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής
Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο καταφέραμε να εντάξουμε διάφορες προτεραιότητές μας στο πεδίο εφαρμογής του Ταμείου, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες, η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αποκατάσταση περιοχών εξόρυξης, η προστασία και αποκατάσταση περιοχών Natura 2000, η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, η πρόληψη καταστροφών των οικοσυστημάτων και η συμπερίληψη της «αρχής του οικοσυστήματος».

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Στις νέες προτεραιότητες του Ταμείου περιλαμβάνονται η καινοτομία και έρευνα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και η οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και της προώθησης των ΑΠΕ. Επιπλέον, τα κράτη μέλη οφείλουν να συνεισφέρουν σε ποσοστό 20% των επενδύσεών τους στην κλιματική προσαρμογή,  ενώ για πρώτη φορά είναι υποχρεωμένα να επενδύουν 5% των πόρων που λαμβάνουν από το Ταμείο σε θέματα αειφόρου αστικής ανάπτυξης.

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
Οι Πράσινοι πετύχαμε πιο συμπληρωματική προσέγγιση στην εκπόνηση των προγραμμάτων, όπου πλέον περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της φτώχειας, του αποκλεισμού και των διακρίσεων. Τουλάχιστον 20% των πόρων του ΕΚΤ σε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την υποστήριξη του στόχου της κοινωνικής ένταξης. Επιπλέον, η νέα πρωτοβουλία «Εγγύηση για τη Νεολαία», την οποία η Ομάδα των Πρασίνων είχε πρώτη προωθήσει, θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 6 δις ευρώ, ποσό όχι επαρκές αλλά σημαντικό για την στήριξη των νέων.

Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Η Ομάδα των Πράσινων κατάφερε να προχωρήσει η ένταξη των «σύντομων αλυσίδων τροφίμων» στις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης του ΕΓΤΑΑ, ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και οι μικροί παραγωγοί αλλά και να υπάρχουν σημαντικοί πόροι για την δημιουργία δικτύων παραγωγών - καταναλωτών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης αγροτών, ιδιαίτερα νέων, η υποστήριξη προς την βιολογική γεωργία.

Ταμεία Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους
Οι Πράσινοι διαδραματίσαμε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κανόνων που θα διέπουν το Ταμείο, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των δωρεών τροφίμων και τη χρηματοδότηση της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής των τροφίμων, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού. Παράλληλα θα στηριχθούν δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τους απόρους να επανενταχθούν στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας
Η υπερψήφιση των πράσινων τροπολογιών για ενίσχυση της έρευνας για την κατάσταση των ιχθυο-αποθεμάτων σε επίπεδο αλιευτικής λεκάνης, καθώς και της διαφάνειας, των ελέγχων και της εποπτείας από την ΕΕ των  κονδυλίων συμβάλλει στην αποτροπή της σπατάλη τους, συνηθισμένη πρακτική μέχρι σήμερα.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης
Οι Πράσινοι πετύχαμε την εισαγωγή των αρχών της "πρόληψης" και της "προσέγγισης του οικοσυστήματος" στα έργα αποκατάστασης των ζημιών, ώστε η αποκατάσταση να γίνεται με τρόπο που να αποφεύγεται να επαναληφθούν οι καταστροφές.

Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Σε διάφορες εκθέσεις πετύχαμε να υπάρχει σαφής αναφορά στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να συμμετάσχουν ισότιμα στη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Απλοποίηση και ενδυνάμωση ικανοτήτων  
Πιέσαμε και πετύχαμε να είναι υποχρέωση των αρχών η απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και να συμπεριληφθούν προβλέψεις για την ενδυνάμωση των ικανοτήτων των τοπικών - περιφερειακών αρχών και της κοινωνίας των πολτών στον σχεδιασμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των προωθούμενων πολιτικών και προγραμμάτων ("Τοπικά Κατευθυνόμενη Βιώσιμη Ανάπτυξη").

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια