ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Με την από 26/02/2014 ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το θέμα της έλλειψης σύνδεσης ¨Internet¨ στα ακριτικά χωριά Ζώνη και Πετρωτά του Δήμου Ορεστιάδας, ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης.


Οι κάτοικοι των χωριών της Ζώνης και των Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας στερούνται την πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς στα αποκρυσμένα αυτά χωριά δεν υπάρχει καμία υποδομή για τη σύνδεση τους με κάποιο δίκτυο «Internet». Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση προβαίνει σε μια ηλεκτρονική αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η καθημερινότητα των πολιτών στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.


Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


ΘΕΜΑ: «Έλλειψη σύνδεσης “’Internet” στα ακριτικά χωριά Ζώνη και Πετρωτά του Δήμου Ορεστιάδας»


Σε μια εποχή όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο αναδεικνύεται σε μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία για την εξυπηρέτηση όλων ανεξαιρέτως των αναγκών, ακόμη και των βιοτικών, των κατοίκων του ανεπτυγμένου κόσμου, υπάρχουν ακόμη πολίτες στην ‘’ανεπτυγμένη’’ Ελλάδα του 2014, οι οποίοι στερούνται αυτής το προνόμιο αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι κατοικούν σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές της χώρας.


Πρόκειται συγκεκριμένα για τους κατοίκους των κοινοτήτων της Ζώνης και των Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας, στα οποία δεν υπάρχει καμία υποδομή για τη σύνδεση τους με κάποιο δίκτυο «Internet», με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η καθημερινότητά τους. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση προβαίνει σε μια «ηλεκτρονική» αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου, όπως στον τομέα της υγείας με την προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ή στον τομέα της φορολογίας μέσω των φορολογικών δηλώσεων που θα πρέπει να κατατίθενται ηλεκτρονικά. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ύπαρξη δωρεάν ασύρματου δικτύου Internet (Wi-Fi) σε όλη τη χώρα. Μάλλον, οι ακριτικές περιοχές δεν ανήκουν σε αυτή τη χώρα.


Ορισμένα από τα προβλήματα των κατοίκων, όπως χαρακτηριστικά μου ανέφεραν οι Πρόεδροι των δύο αυτών κοινοτήτων, είναι τα εξής:


  • Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της έλλειψης δυνατότητας σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι κάτοικοι αδυνατούν να ενημερωθούν για την ασφαλιστική τους κατάσταση στον ΟΓΑ (με βάση το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων απασχολούνται στην γεωργία), αδυνατούν ιδιαίτερα να ενημερωθούν για το αν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι στον ΟΓΑ, με απώτερη συνέπεια να μην έχει τη δυνατότητα ο τοπικός ανταποκριτής του ΟΓΑ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ασφάλισής τους. Για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους οι κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα σε καύσιμα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν σε άλλες μεγαλύτερες κοινότητες του Δήμου Ορεστιάδας, ακόμη και στην ίδια την πόλη της Ορεστιάδας, που βρίσκεται περί τα 40 χιλιόμετρα μακριά.
  • Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς το Περιφερειακό Ιατρείο Ζώνης πιο συγκεκριμένα, αδυνατεί λόγω της έλλειψης σύνδεσης στο διαδίκτυο να προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων κοινοτήτων αναγκάζονται και πάλι να επισκέπτονται είτε το Κ.Υ. Ορεστιάδας, είτε το Κ.Υ. Δικαίων, που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τα σπίτια τους, προκαλώντας τους μεγάλη ταλαιπωρία για την εκπλήρωση αυτονόητων και βασικότατων βιοτικών αναγκών.


Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:


  1. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στη συγκεκριμένη ερώτηση πραγματικά προβλήματα;
  2. Εάν ναι, σκοπεύετε να προωθήσετε άμεσα σε συνεργασία με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και internet στην Ελλάδα την δημιουργία υποδομών στις περιοχές που αναφέρονται στην ερώτηση για να έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν;



Αθήνα, 26/02/2014


Ο Ερωτών Βουλευτής


Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια