«Οι υπερβολικές αυξήσεις στα διόδια θίγουν εμπόριο, μεταφορές, τουρισμό και καταναλωτές»

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Η από 06/02/2014 αύξηση των τιμών των διοδίων κατά 60% στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για δρομολογούμενες αυξήσεις και σε άλλα σημεία των μεγάλων οδικών αξόνων και κυρίως της Εγνατίας Οδού.

Ενώ, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 12/12/2013 είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αύξησης των διοδίων στα εθνικά οδικά δίκτυα, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του έναντι των ήδη βαριά φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η κεντρική διοίκηση αγνοεί προφανώς το γεγονός ότι η γενικότερη οικονομική δυσπραγία των πολιτών και η υψηλή τιμή στα καύσιμα έχουν μειώσει σημαντικά την κυκλοφοριακή κίνηση στον άξονα της Εγνατίας, όπως και στο τμήμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η συγκεκριμένη κατακόρυφη αύξηση του μεταφορικού κόστους στα εθνικά δίκτυα, όπως και μια πιθανή αύξηση των διοδίων της Εγνατίας Οδού, ειδικότερα του τμήματος Θεσσαλονίκη-Κήποι, θα εξελιχθεί σε υψηλό εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αντί να αποτελέσει κίνητρο ανάπτυξης και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Πράγματι, με τα υψηλά διόδια ο στόχος της είσπραξης περισσότερων εσόδων δεν θα επιτευχθεί, ενώ αντίθετα η πραγματική οικονομία θα δεχθεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα. Αρκεί να σκεφθεί κάποιος το πολύ απλό παράδειγμα προϊόντων από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης τα οποία θα καταφθάνουν υπερτιμημένα στην περιοχή του Έβρου λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς τους. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά πλήγματα μιας τέτοιας αύξησης στην τσέπη των κατοίκων του Έβρου και ολόκληρης της Θράκης γενικότερα.

Κατόπιν τούτων θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποκλείσει από το πρόγραμμά της το ενδεχόμενο αύξησης στις τιμές των διοδίων κατά μήκος του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού που συνδέει τον Έβρο με τη Θεσσαλονίκη και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διασφάλιση μειωμένων τιμών για τους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν σταθμοί διοδίων. Διαφορετικά, ακόμα και ένα ταξίδι αναψυχής στην συμπρωτεύουσα θα μοιάζει με άπιαστο όνειρο για τους Εβρίτες και τους Θρακιώτες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια