Γιούνκερ: Χαλάρωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω προσφυγικού

Σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζαν-Κλον Γιούνκερ δήλωσε ότι, το 2016, στο πλαίσιο της εξέτασης των προϋπολογισμών των χωρών μελών, η Κομισιόν θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση.


«Κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις. προσπάθειές της και όποια θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό» ανέφερε.

Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν με ρητό τρόπο τάσσεται δημόσια υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Γιούνκερ επαίνεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υπεύθυνη στάση του στην προχθεσινή συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου αποδέχθηκε την προσωρινή φιλοξενία μέχρι 30.000 προσφύγων στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης έως το τέλος του έτους και άλλους 20.000 πρόσφυγες σε μεταγενέστερο στάδιο και με χρηματοδοτική στήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Τα 3 δις. ευρώ στην Άγκυρα

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της χώρας στο προσφυγικό.

Ζήτησε από τα κράτη μέλη να δώσουν τα 3 δισ. ευρώ που ζήτησε η Άγκυρα για τη διαχείριση 2,5 εκατ. προσφύγων, την έναρξη των συζητήσεων για την κατάργησης της βίζας Τούρκων υπηκόων, αλλά και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια