Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στο αίτημά της για βελτίωση του προγράμματος προσαρμογής παρά τα μονότονα μηνύματα της γερμανικής κυβέρνησης για άμεση και συνεπή υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Είτε δηλώνεται ευθέως είτε όχι, γεγονός είναι ότι το προσφυγικό ζήτημα δημιουργεί νέα δεδομένα -στη μεγάλη εικόνα- για την ίδια την υπόσταση της ΕΕ και -στη μικρότερη εικόνα- για τη διαπραγμάτευση της πρώτης χώρας υποδοχής προσφύγων με τους πιστωτές της.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης, αρνούμενος ότι διαμορφώνεται -πέρα από όλα τα άλλα- και μια νέα οικονομική πραγματικότητα για την ευρωζώνη λόγω των δαπανών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Τη σύνδεση προσφυγικού και δημοσιονομικού την ξεκίνησε η Κομισιόν με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ να προαναγγέλλει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες που δείχνουν υπευθυνότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Γερμανός Επίτροπος Ετινγκερ αποκάλυψε ότι μόνο για το 2016 η ΕΕ θα χρειαστεί οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, τα δύο από τα οποία θα προέλθουν από τη Γερμανία. Σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου γίνεται λόγος για ακόμη μεγαλύτερα ποσά, ενώ το θέμα αυτό είναι ταμπού για το Βερολίνο που συζητά παρόλα αυτά αν θα πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της επίτευξης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, λόγω των αυξανόμενων δαπανών για να αντιμετωπιστεί μια εισροή-ρεκόρ προσφύγων, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Περιμένοντας Μοσκοβισί-Σουλτς
Εξάλλου, ο Γάλλος Επίτροπος Μοσκοβισί που θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη από της 22 Σεπτεμβρίου είχε μιλήσει για πρόθεση της Κομισιόν να αντιμετωπίσει ως “εξαιρετική περίσταση” την μεταναστευτική κρίση, κάτι που θα επιτρέψει τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων σε σχέση με τον περιορισμό των ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι διευκολύνεται η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και για τα αιτήματα που συνδέονται με την κοινωνική συνοχή, όπως είναι η αξιοποίηση του 50% των εσόδων τα οποία θα προκύψουν από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ως πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη χώρα μας και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό. Ο Α. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να θέσει επιτακτικά στους Ευρωπαίους συνομιλητές του το θέμα της στήριξης της χώρας μας, δεδομένου άλλωστε ότι η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) αποστασιοποιείται από τη συμφωνία με τους πιστωτές την οποία ψήφισε το καλοκαίρι, ενώ σε όλα τα μεγάλα θέματα -και στο προσφυγικό- βρίσκεται απέναντι αρθρώνοντας καταγγελτικό λόγο.
Διεκδικώντας συναίνεση
Για την κυβέρνηση το προσφυγικό είναι αυτή τη στιγμή το μείζον ευρωπαϊκό θέμα έντονου εθνικού ενδιαφέροντος και θεωρείται αδιανόητη η έλλειψη συναίνεσης στη διαχείρισή του. Με αυτό το σκεπτικό, κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα ξεκινήσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις αποφάσεις της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Οι επαφές θα ξεκινήσουν με συναντήσεις την Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, και την Τρίτη με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
«Στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να δημιουργηθούν συνθήκες συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και σταθεροί δίαυλοι επικοινωνίας για καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεννόηση, ώστε να παραμερισθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις γύρω από αυτό το τεράστιο ζήτημα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
http://tvxs.gr/news/ellada/ola-apo-tin-arxi-logo-prosfygikoy
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου