Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη συμφωνία Ελλάδας-EBRD

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Υπέρ της κύρωσης τοποθετήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

“Σήμερα η ελληνική οικονομία έχει σαφή στόχο, έναν οδικό χάρτη επιστροφής στην ανάπτυξη” ανέφερε στη τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομίας Γ . Σταθάκης.

“Την, ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ολοκλήρωση μέχρι τέλος του χρόνου της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή με ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο και ενεργοποίηση των υπαρχόντων εργαλείων σε ανάπτυξη μέσα στο 2016” υπογράμμισε.

“Η συμφωνία ενεργοποιεί την έναρξη της δραστηριότητας της Τράπεζας στην Ελλάδα και μέσω αυτής η χώρα μας αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έως το 2020”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης.

Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και έργων υποδομών μέσω χαμηλότοκων ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και συμμετοχών σε μετοχικό κεφάλαιο, είτε απευθείας είτε μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Καραγιάννη, το 2015 η χρηματοδότηση θα είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ, το 2016 300 εκατ. ευρώ και από το 2017 έως το 2020 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή της συμφωνίας θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% ετησίως, τη δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας και την είσπραξη 650 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα σε ετήσια βάση.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Ελλάδα, η οποία είναι βασικός εταίρος της Τράπεζας από το 1990, να γίνει και “αποδέκτρια χώρα” και να μπορεί για πρώτη φορά να χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να επιτύχει την αναθέρμανση της διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών στις χώρες αυτές.

“Πολύ σημαντική” χαρακτήρισε την κύρωση της συμφωνίας ο ειδικός αγορητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, που ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας με ταχύτερους ρυθμούς.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τις διαδικασίες για την κύρωσή της. “Η συμφωνία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014, επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου, υπογράφηκε το Μάιο και δυστυχώς έρχεται για επικύρωση τον Οκτώβριο” ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ν.Δ. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η συμφωνία έχει σημαντικά οφέλη και μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας τη μείωση της ανεργίας και αναπτυξιακά έργα όπως ο τερματικός σταθμός του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Να αποσύρει την συμφωνία, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή βουλευτής Πέλλας, Γιάννης Σαχινίδης.

Ο κ. Σαχινίδης χαρακτήρισε “τουλάχιστον ύποπτη” τη δραστηριότητα της Τράπεζας “την συγκεκριμένη χρονική στιγμή”. Ανέφερε ότι με τη συμφωνία αυτή η Ε.Τ.Α.Α “διασφαλίζει ισχυρά προνόμια και ειδικούς όρους προστασίας” ενώ ανέφερε ότι “από την ίδρυση του ο συγκεκριμένος οργανισμός δραστηριοποιείται σε αποκλειστικά οικονομικά κατεστραμμένες χώρες”.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας τάχθηκε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έκανε επίσης λόγο για “μεγάλη καθυστέρηση” στην κύρωση της συμφωνίας και υποστήριξε ότι, “θα μπορούσαν μέχρι στιγμής, να έχουν έρθει στην Ελλάδα περίπου 150 με 300 εκατομμύρια ευρώ, στην Ελλάδα για επενδύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”.

Συνεχίζοντας αναρωτήθηκε εάν θα εμποδιστεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές και αν υπάρχει από την κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο.

Πρότεινε τέλος τη δημιουργία ενός κουμπαρά με κεφάλαια του ΕΣΠΑ, της Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός fund για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Κατά της κύρωσης της συμφωνίας τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ βουλευτής Αχαϊας Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα αποτελεί “εργαλείο το οποίο διευκολύνει με κάθε τρόπο την δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων των πολυεθνικών και στρέφεται εις βάρος των λαών”.

Πρόσθεσε επίσης ότι της παρέχεται νομική και φορολογική ασυλία που δεν παρέχονται σε άλλη τράπεζα και κατέληξε πως “ανεξάρτητα από την όποια χρηματοδότηση, του ύψους του κεφαλαίου και το που θα κατευθυνθεί, μόνο και μόνο για αυτά τα χαρακτηριστικά και για αυτή τη λειτουργία της τράπεζας, είμαστε αντίθετοι και θεωρούμε πρόκληση τη συγκεκριμένη σύμβαση”.

Για “γλυκόπικρη γεύση” έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού βουλευτής Αθηνών, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας.

“Η γλυκύτητα είναι, ότι επιτέλους, θα έρθει ρευστό στην ελεύθερη αγορά, την ιδιωτική οικονομία” συνέχισε.

“Το πικρό της υπόθεσης είναι ότι η χώρα μας, για πρώτη φορά, μετά τη συμμετοχή της ως ιδρυτικό μέλος της Ε.Τ.Α.Α., περνάει στο καθεστώς της αποδέκτριας χώρας, όπως έκανε και η Κύπρος το 2014. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι και μια ένδειξη, ότι η Ελλάδα έχει κατέβει κατηγορία στην κλίμακα της παγκόσμιας ευημερίας”.

Ο κ. Αμυράς ανέφερε τέλος, ότι “δεν θα μας σώσει κανένας ξένος, καμία ξένη τράπεζα, κανένας ξένος φορέας χρηματοδότησης, αλλά ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός σωτηρίας είναι επιτέλους να αναπτύξουμε εμείς τα συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, και ως λαός.

Η συμφωνία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και πρέπει να τη στηρίξουμε, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Λάρισας, Βασίλειος Κόκκαλης .

“Βασικός στόχος της Τράπεζας η οποία ήδη έχει διαθέσει 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι να φέρει τις χώρες των Βαλκανίων κοντά”, είπε ο κ. Κόκκαλης, ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις άλλων αγορητών για τα προνόμια της Τράπεζας είπε ότι “σήμερα οιαδήποτε σήμερα ένσταση δεν έχει νόημα διότι η ιδρυτική πράξη της Τράπεζας έχει ήδη κυρωθεί από το 1991.

Θετικά αποτίμησε τη συμφωνία ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων βουλευτής Αθηνών Μάριος Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε κατά του συνεχούς δανεισμού και πρότεινε να εξοικονομηθεί από περικοπές των υψηλών συντάξεων το ποσό που πρόκειται να ζητηθεί από την Τράπεζα.

“Έχουμε 350.000 ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα. Όλοι αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. Μπορεί να υπάρχει μια λύση αντί να στραγγίσουμε τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσαμε να βασιστούμε και στο Δημόσιο. Αν μόνο 200 ευρώ από τις συντάξεις τους τα μετατρέψετε σε ομόλογα ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, θα δανειοδοτήσετε την εγχώρια αγορά με σχεδόν 1 δισ. το χρόνο, δηλαδή με διπλάσια χρήματα από όσα περιμένετε αυτήν τη στιγμή από την περιβόητη Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης”, ανέφερε.

“Η δραματική επιδείνωση της οικονομίας ανάμεσα στο 2009 και το 2015, εκπορεύεται εκ των πραγμάτων από τις επιλογές που έγιναν σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής” υποστήριξε απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης

Συνεχίζοντας απέδωσε την καθυστέρηση στην κύρωση της συμφωνίας στη γραφειοκρατία της Ε.Τ.Α.Α. και στις πολιτικές εξελίξεις του καλοκαιριού και τόνισε ότι ,”η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελεί καίρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, ως προς αυτό”.

Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη συμφωνία , ο κ. Σταθάκης είπε ότι “θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το τραπεζικό σύστημα, στη διασφάλιση εξαγωγών με υψηλότερες εγγυήσεις στην εξαγωγική δραστηριότητα και την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Αναφερόμενος στο θέμα της “ασυλίας” ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι προβλέπεται από το καταστατικό της τράπεζας, και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα η Ελλάδα να γίνει χώρα υποδοχής προέκυψε εκ των πραγμάτων από την κρίση του τραπεζικού συστήματος.”Εξαντλήσαμε και εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, για να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία πολύ χαμηλότερων επιτοκίων” είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τέλος “γόνιμη ιδέα” την πρόταση του κ. Κωνσταντινόπουλου για αναζήτηση πόρων για την κάλυψη του κενού του παλιού αναπτυξιακού νόμου και τη δημιουργία fund για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Η κύρωση της σύμβασης, αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.
http://ysterografa.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια