STOP ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΥΡΟΕΙΔΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣΗ

STOP   στην γυροειδή αλωπεκία, (αυτοάνοσο νόσημα που  προσβάλλει το τριχωτό της κεφαλής αλλά και το υπόλοιπο σώμα) , βάζουν Έλληνες γιατροί   με την θεραπεία  αυτόλογου πλάσματος αίματος  του ασθενούς(μεσοθεραπεία PRP).
Τα αποτελέσματα από την χρήση της θεραπείας για την γυροειδή αλωπεκία στην  κλινικήCosmetic   Derma    Medicineπαρουσίασε η διαπρεπής δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα,με την επιστημονική της ομάδα ,στο 24ο Πανευρωπαϊκό Δερματολογικό Συνέδριο, που έγινε 7-11 Οκτωβρίου στην Κοπεγχάγη.
 «Η χρήση της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP( πλάσμα αίματος)  όχι μόνο βάζειstopστην γυροειδή αλωπεκία , αλλά βοηθά καταλυτικά στην πλήρη επανάκτηση των μαλλιών»αναφέρει  η Δρ Αμαλία Τσιατούρα και προσθέτει: «Η αυτόλογη μεσοθεραπείαPRP, ξεχωρίζει για τον μη επεμβατικό χαρακτήρα της και χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών τριχόπτωσης, αλλά και στην ανάπλαση του δέρματος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα αποτελέσματα από τη χρήση της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRPστην  κλινική Cosmetic    Derma     Medicine  είναι θεαματικά.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 15χρόνου σήμερα μαθητή με γυροειδή αλωπεκία ο οποίος υποβλήθηκε σε   θεραπεία 6 συνεδριών, μία ανά 2 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας έγινε επανάκτηση των μαλλιών στο κεφάλι  και  των φρυδιών.
«Ο μαθητής ήρθε στην κλινική μας με  σχεδόν ολική γυροειδή αλωπεκία της τάξης του 80%, αλλά και πεσμένη ψυχολογία καθώς είχαν αποτύχει όλες οι μέχρι τότε θεραπείες που είχε κάνει» τονίζει  η Δρ Τσιατούρα και συνεχίζει.
«Μετά την ολοκλήρωση των 6 συνεδριών  το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό αφού υπήρξε σχεδόν πλήρης επανάκτηση των μαλλιών και των φρυδιών. Το θεαματικό αποτέλεσμα της θεραπείας συνέβαλε καθοριστικά στην ψυχολογική του ανάταση και σήμερα συνεχίζει κανονικά τη ζωή του, χωρίς τα περίεργα βλέμματα και ενίοτε πειράγματα των συμμαθητών του».
 
    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ  ΑΥΤΟΛΟΓΗΣ  ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η  θεραπεία βασίζεται στο αίμα του ίδιου του ασθενή και εφαρμόζεται σε όλο το τριχωτό της κεφαλής . Αρχικά γίνεται αιμοληψία  και στη συνέχεια επεξεργασία του αίματος για να γίνει διαχωρισμός του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος. Ακολουθεί ενεργοποίηση του πλάσματος με ιόντα ασβεστίου και το ενεργοποιημένο πλάσμα εγχέεται στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή μεσοθεραπείας.
Τα πλεονεκτήματα της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRPείναι σημαντικά καθώς:
  • Ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων και οδηγεί σε επανεμφάνιση των τριχών
  • Αυξάνει το μέγεθος της διαμέτρου της τρίχας
  • Επιμηκύνει το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας (αναγενής φάση) με αποτέλεσμα τα μαλλιά να μην πέφτουν πρόωρα
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRPεφαρμόζεται και ως συντηρητική μέθοδος σε περιπτώσεις ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας καθώς και έπειτα από μεταμόσχευση μαλλιών, ώστε ναεπιταχύνει την ανάπτυξη των τριχών και την επούλωση.

                       ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ    ΑΛΩΠΕΚΙΑ
Η γυροειδής αλωπεκία είναι αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού. Τα δύο φύλα προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους.
 Η αυτοάνοση αιτιολογία της γυροειδούς αλωπεκίας ενισχύεται  και από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Adison, αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια. Επίσης συχνά η γυροειδής αλωπεκία συνυπάρχει με ατοπική δερματίτιδα και σύνδρομο Down.
Η  γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται με τις παρακάτω μορφές και σχήματα:
  • Περιγεγραμμένη ,περιορίζεται συνήθως σε μία αποψιλωτική πλάκα  στο κεφάλι σχήματος στρογγυλού ή οβάλ
  • Εντοπισμένηκατά πλάκες, με μία ή περισσότερες πλάκες στο κεφάλι ή στο σώμα
  • Οφίαση, εμφανίζεται στην ινιακή χώρα με έκταση από το ένα αυτί στο άλλο
  • Ολική , με  απώλεια των μαλλιών στο κεφάλι
  • Καθολική μεαποτρίχωση όλου του σώματος
  • Διάχυτη,  συνηθέστερη στα άτομα που ήδη πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία.
Η ολική και  η καθολική  είναι σπάνιες μορφές, καθώς αντιπροσωπεύουν το 1-2 % όλων των μορφών γυροειδούς αλωπεκίας.
Παρόλη την αυτοάνοση φύση της γυροειδούς αλωπεκίας , αρκετοί   είναι οι  παράγοντες  που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της όπως:
  • το μακροχρόνιο ή αιφνίδιο έντονο ψυχολογικό stress ή σωματικό stress,
  • ο πυρετός,
  •  η φλεγμονή,
  • τα κακοήθη νοσήματα.
Επίσης η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να πυροδοτηθεί από τοπικό τραυματισμόιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, κύησηορμονικές διαταραχέςχημικές ουσίεςαλλεργικές αντιδράσεις και εποχιακές μεταβολές.
Την εργασία, που παρουσιάστηκε στο 24ο Πανευρωπαϊκό Δερματολογικό Συνέδριο,υπογράφουν οι δερματολόγοι Δρ Αμαλία Τσιατούρα, Σεβαστή Αφαντενού και οι γιατροί Δήμητρα Ζαφειράτου και Γεωργία Καράμπα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια