Γ. Βούρος: «Χρέος μας προς τις αλησμόνητες πατρίδες η συγκλονιστική Μικρασία»

Δηλώσεις από τη συνέντευξη Τύπου για τη συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τη Θεατρική Ομάδα «Γέφυρα» «Μικρασία

«Είμαι περήφανος για ό,τι έχει προσφέρει φέτος το ΚΘΒΕ. Η παρουσία της ‘‘Μικρασίας’’ σε μία από τις σκηνές του Κρατικού είναι το επισφράγισμα αυτής της νέας και θετικής πορείας!» Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της συμπαραγωγής «Μικρασία» την Παρασκευή 21 Μαρτίου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. «Αυτό που θα ήθελα να κάνω ως πρόλογο για τη συγκεκριμένη παράσταση είναι να γυρίσω και να κοιτάξω τις εικόνες που αποτυπώνουν πόνο, παρελθόν, μνήμη, ιστορία. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένας φόρος τιμής και θεωρήσαμε χρέος μας, και η διοίκηση και η διεύθυνση, να καταθέσουμε το δικό μας οβολό στην ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την παράσταση – γέφυρα μνήμης και ζωής, «για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό που ζούμε καθημερινά κι αυτό κάνει την παράσταση πιο επίκαιρη σήμερα παρά ποτέ». Τόνισε δε ότι περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή, από τα παράλια μέχρι τον Πόντο.
Η ηθοποιός Ελένη Δαφνή είπε ότι «μέσα από το έργο και τα πρόσωπα των απλών ανθρώπων που υποδυόμαστε, είδα την ελπίδα και κάτι διαχρονικό. Είδα σύγχρονους πρόσφυγες, εμένα, φίλους μου έφυγαν ως οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες που ήρθανε από ξένες χώρες εδώ. Αυτό ο πολιτισμός έχει δώσει πάρα πολλά στην Ελλάδα, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις συναντάς ήχους και μυρωδιές από τη Μικρασία».
Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Χατζησάββας μίλησε για τη σημασία που έχει σήμερα η πραγμάτευση τέτοιων θεμάτων, η Δώρα Θωμοπούλου εστίασε στο πως οι απλοί άνθρωποι ενώνονται μέσα σε ένα νέο περιβάλλον και δημιουργούν κουβαλώντας μια τόσο μεγάλη καταστροφή, ενώ η ηθοποιός Ειρήνη Γραμματικοπούλου αναφέρθηκε στο… ζόρι, έχοντας ως προσωπικά βιώματα αφηγήσεις και μαρτυρίες από την οικογένειά της, αλλά και μια διαφορετική ματιά που της προσέφερε το έργο.

Τέλος, οι Νίκος Τουρνάκης και Μανώλης Μπρίμπας που υπογράφουν τη μουσική της παράστασης, έκαναν λόγο για «μουσική γοητείας για την καταστροφή που ελπίζουμε να γοητεύσει κι εσάς». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια