«Ερωτηματικά για την ειλικρίνεια της Ελλάδας» στο τουρκικό ΥΠ.ΕΞ...

Νέα πυρά κατά του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών εξαπολύει η Άγκυρα συνεχίζοντας τη διπλωματική κόντρα, που ξεκίνησε με...
αφορμή δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά στις 2 Αυγούστου για το εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο.

«Οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για απομάκρυνση θέτει ερωτήματα για την ειλικρίνεια και τις προσδοκίες της Ελλάδας» στο Κυπριακό ζήτημα, δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συνδυάζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα με το Κυπριακό, το ΥΠ.ΕΞ. της γειτονικής χώρας τονίζει πως αναμένει «η Ελλάδα να τερματίσει της ανακοινώσεις που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και της προσπάθειες να παρέμβει στη νομική διαδικασία για την απόπειρα πραξικοπήματος που εμποδίστηκε από τη χώρας μας».

Η παραπάνω ανακοίνωση αποτελεί σκληρή απάντηση σε αυτή του ελληνικού υπουργείο στις 11 Αυγούστου στην οποία υπογραμμιζόταν πως «η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου».

Επίσης, η Αθήνα διαμήνυε ότι αφενός «οι προσωπικές επιθέσεις μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και αφετέρου ότι «η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. επανέφερε το θέμα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής κατηγορώντας ευθέως την Τουρκία για σιωπή και σημειώνοντας πως «για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα».

Την ίδια ημέρα σε τουρκικό ανακοινωθέν η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να «κουνήσει το δάχτυλο» στους αξιωματούχους των Αθηνών, ισχυριζόμενη μεταξύ άλλων πως αυτή ήταν η εγγυήτρια δύναμη που παρενέβη στην Κύπρο, όταν η ελληνική χούντα είχε στηρίξει το πραξικόπημα που πήγε να γίνει στο νησί:

«Η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtaklık Devleti) και η ελληνική Χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει - δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων... Αυτή την περίοδο που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση»...

efsyn.gr