Ακόμη 40 εκ. ευρώ για τον κάθετο άξονα

«Έγκριση ένταξης νέου έργου της Περιφέρειας ΑΜΘ προϋπολογισμού 39,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020»
Με απόφαση του  Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου εντάχθηκε η ολοκλήρωση κατασκευής του «Κάθετου Άξονα 80 Εγνατίας Οδού Αρδάνιο – Ορμένιο : Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα – Φάση Β΄», που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 39.716.332,75 ευρώ. Το έργο ξεκίνησε το 2011 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Το συνολικό έργο του τμήματος Αρδάνιο–Μάνδρα έχει ως σκοπό τη μετατροπή της υφιστάμενης οδού σε κλειστή οδό ταχείας κυκλοφορίας, συνολικού μήκους 38χιλ. και πλάτους διατομής 12/14 μ.
Περιλαμβάνει τις παρακάμψεις των οικισμών Προβατώνα και Κορνοφωλιάς (συνολικού μήκους 7,7 χλμ.), την κατασκευή δέκα (10) κόμβων (Πέπλου, Θυμαριάς, Προβατώνα, Φυλακτού, Λύρας, Δαδιάς, Κορνοφωλιάς, Νότιος Σουφλίου, Βόρειος Σουφλίου, Μάνδρας) με συνολικό μήκος κλάδων 9,6 χλμ., την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου και τις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί), συνολικού μήκους (παράπλευρου και κάθετου δικτύου) 54,6 χλμ. διαφόρων διατομών πλάτους από 4,5μ. έως 6,5μ.. Επίσης περιλαμβάνει τις εργασίες αποκατάστασης βλαβών του οδοστρώματος σε τμήματα της αρτηρίας Αρδάνιο-Μάνδρα όπου απαιτείται και κατασκευή νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας σε όλο το μήκος αυτής. Επιπλέον στο έργο περιλαμβάνονται οι αναγκαίες Απαλλοτριώσεις, οι μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Ο.Κ.Ω.) και οι δαπάνες διαχείρισης/επίβλεψης του έργου.
«Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στην συνεδρίαση τη ΕΝΠΕ με το Υπουργό Εσωτερικών»
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, συμμετείχε, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε το προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (Ε.Ν.Π.Ε.) και οι Περιφερειάρχες της χώρας, με το νέο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη όπου έθεσαν ζητήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Συγκεκριμένα:
  • τη μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Περιφερειών
  • τα διαχειριστικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον πρόσφατο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις
  • την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες
  • την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», η οποία θα πρέπει να γίνει κατόπιν μελέτης και να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους και το απαιτούμενο προσωπικό
  • το «πολυνομοσχέδιο», που περιλαμβάνει διατάξεις για την επίλυση προβλημάτων των Περιφερειών
  • ζητήματα, που αφορούν τη δημόσια περιουσία καθώς και
  • τα ειδικότερα θέματα των νησιωτικών Περιφερειών
Στη συνάντηση, εκτός του Υπουργού συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κώστας Πουλάκης και από την Ε.Ν.Π.Ε. ο  Πρόεδρος κ. Αγοραστό και παρέστησαν εκτός από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ.Χρήστο Μέτιο, οι Περιφερειάρχες Αττικής κα Ρένα Δούρου, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος, Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ.Γιάννης Σγουρός και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κ.Γιάννης Μαχαιρίδης.
metios-lampakis
– Τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να συζητήσουν ευρύτερα θέματα για τους Δήμους της  Περιφέρειας.
Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στην συνεργασία της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, στους μικρούς δήμους και την υποστήριξή τους καθώς και στην ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης του νέου Ε.Σ.Π.Α. για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων. Επίσης, αντικείμενο της συζήτησής τους αποτέλεσαν η επεξεργασία απορριμμάτων, ο αγωγός φυσικού αερίου και γενικότερα κοινωνικά προβλήματα.
Τέλος, και τα δύο μέρη συμφώνησαν σε μια ουσιαστική  συνεργασία προκειμένου η Περιφέρεια και οι είκοσι δύο δήμοι να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη.
«Ορισμός Αναπληρωτή Περιφερειάρχη»
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος όρισε με απόφασή του, στο εξής ως Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, όταν ο ίδιος απουσιάζει ή κωλύεται ή για οποιονδήποτε λόγο η θέση είναι κενή, τον άμεσα εκλεγμένο Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ. Δημήτριο Πέτροβιτσ του Θεοδώρου.
«Επιμνημόσυνη δέηση για τον εκλιπόντα Περιφερειάρχη Γεώργιο Παυλίδη»
Επιμνημόσυνη δέηση, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον αδόκητο θάνατο του αειμνήστου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γεώργιου Παυλίδη, θα τελεστεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στις 9:30π.μ. στην Ξάνθη.
Η παρουσίας σας θα τιμήσει την οικογένεια και όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Αιωνία η μνήμη του.