Οι Βρυξέλλες... δεν χωρούν στο Βερολίνο!...

Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δεν έχουν προσκληθεί από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη...
σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής του Βερολίνου.

Ούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ούτε ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ούτε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που ακούγεται ότι προαλείφεται για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας.

Exit και οι τρεις με εντολή της Ανγκελα Μέρκελ...

Θέσεις υπάρχουν μόνο για τον θλιμμένο λόγω δημοσκοπήσεων Φρανσουά (Ολάντ), τον γκρινιάρη μόνο από την Ιταλία Ματέο (Ρέντσι), τον συνεχώς κλαψιάρη Μαριάνο (Ραχόι) και τη σκληρή Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα (Μέι).

Φυσικά, απευθύνθηκε ερώτηση χθες για τον αποκλεισμό των 3 προέδρων από τη συνάντηση του Βερολίνου στον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Η απάντηση ήταν ότι η μίνι σύνοδος κορυφής συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και όχι προέδρων ευρωπαϊκών θεσμών.

Δεν έπεισε, όμως, ο εκπρόσωπος και η δεύτερη ερώτηση ήταν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πιο πονηρή και επίκαιρη.

«Μήπως, ο λόγος που δεν προσκλήθηκαν οι 3 πρόεδροι είναι ότι μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ευρώπης από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο;».

«Μα, η Ε.Ε. έχει 28 πρωτεύουσες, όσα τα κράτη-μέλη» απάντησε ο Μ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε την Αθήνα πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο...

Το χιούμορ, όμως, πάει μαζί με τους ψιθύρους. Το Βερολίνο αποτελεί σήμερα την πραγματική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τι θα συζητήσει όλος αυτός ο καλός κόσμος;

Κυρίως τις σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ, αλλά και την υπό εκκόλαψη διατλαντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών TTΙP που έχει στραπατσαριστεί με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ενα μικρό μέρος της συζήτησης θα αφιερωθεί στη συμφωνία για την προστασία του κλίματος και ίσως κάποιος θίξει το θέμα του ελληνικού χρέους. Ισως...

Κώστας Μοσχονάς

efsyn.gr