Ας ξεκινήσουμε από το αποδεικτικό παράλογο. Ανάμεσα σε έντεκα εκατομμύρια Έλληνες, η ΝΔ, δεν μπορεί να βρεί έναν για να συμφωνήσει προκειμένου να αναδειχθεί νέο ΕΣΡ. Επί δέκα και πλέον μήνες και μετά από πέντε διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής. Έχει λογική αυτό; Έχει πολιτική ευαισθησία; Συνταγματική μήπως;
του Κώστα Βαξεβάνη
Όχι, έχει μια απλή διαπίστωση, πως η ΝΔ δεν θέλει να υπάρξει ΕΣΡ για να μην προχωρήσουμε σε ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και την αδειοδότηση των καναλιών. Τώρα το κάνει επειδή έτσι ικανοποιεί τους επί 27 χρόνια παράνομους καναλάρχες ή το κάνει από μικροπολιτική σκοπιμότητα για να προκαλεί ανωμαλία την οποία θεωρεί πως εκμεταλλεύεται κιόλας αποτελεσματικά, πρέπει να το απαντήσει η ίδια. Το δεδομένο είναι, πως ακόμη και τον Παπασταύρου να προτείνει η κυβέρνηση, ο οποίος είναι ευρείας αποδοχής σε όλη τη ΝΔ, και οι υπόλοιποι πλέον από τη Σαμαρική και τη νεομητσοτακική έως αυτή των Αδωνοβλεψίων, πάλι όχι θα πει.
Για να φτάσει στη τελευταία συνδιάσκεψη στο όχι αυτό, η ΝΔ, έκανε πρωτοφανή άλματα προς την αντισυνταγματική εκτροπή. Έφτασε στο σημείο να πει πως για να ψηφίσει για ΕΣΡ, πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος Παππά. Δηλαδή επέλεξε έναν εκβιασμό για να υπάρξει συμμόρφωση με τις συνταγματικές απαιτήσεις. Και το έκανε η ΝΔ, που επί μήνες συνταγματολογεί, συνταγματοηδονίζεται και συνταγματοεκστασιάζεται.
Δηλαδή είναι σαν να λέει πως για να ικανοποιηθούν όσα ορίζει και απαιτεί το Σύνταγμα, για παράδειγμα να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, πρέπει η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση και τα κόμματα να δεχθούν ή να απορρίψουν νόμους. Για να εκλέξει Πρόεδρο Βουλής, το ίδιο.
Η ΝΔ, αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα προφανώς ως λάστιχο με το οποίο δεν διστάζει μάλιστα να φτιάξει σφεντόνα και να απειλεί όποιον την στριμώχνει πολιτικά. Αλίμονο αν αυτή η τακτική γίνει αποδεκτή από τα κόμματα. Θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο εκβιασμών που δεν είναι τίποτα άλλο από συνταγματική εκτροπή και στρέβλωση της Δημοκρατίας, όπου το συνταγματικό αξίωμα πως τα κόμματα τηρούν το Σύνταγμα και το διαφυλάττουν, μετατρέπεται στην πρωτοφανή θεώρηση που ακολουθείται κατά το κομματικό συμφέρον ή το συμφέρον των καναλαρχών.
Οι σύμβουλοι του κυρίου Μητσοτάκη που του προτείνουν να παίζει με το Σύνταγμα σα να είναι επικοινωνιακό εργαλείο, δεν τιμωρούν την κυβέρνηση, απλώς δικαιώνουν τον Παττακό και όσους στη ΝΔ είναι σόγαμπροι από την ακροδεξιά. Οι τακτικές αυτές δεν αποτελούν κανένα μέτωπο λογικής, είναι κατάλοιπα των Εθνικών Μετώπων του Βορίδη ενάντια στα οποία πρωτοστάτησε και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Η επιπολαιότητα με την οποία η ΝΔ χρησιμοποιεί τη νομιμότητα ως επικοινωνιακό εργαλείο, είναι το ίδιο το αίτημα “να αποσυρθεί ο νόμος Παππά”. Όπως είναι γνωστό οι νόμοι δεν αποσύρονται, δεν γίνεται να υπάρξει νομικό κενό σε μια χώρα, αλλά αντικαθίστανται από άλλους νόμους. Μόνο τα νομοσχέδια αποσύρονται πριν γίνουν νόμοι. Έτσι όταν λένε να αποσυρθεί ο νόμος στην Συνδιάσκεψη των Προέδρων, δεν κάνουν τίποτα άλλο, από να την αντιμετωπίζουν ως στούντιο τηλεόρασης, μέσα από το οποίο δημιουργούν εντυπώσεις στον κόσμο και επικοινωνιακά μότο.
Οι διαρροές πως η ΝΔ, δεν θα συμμετέχει σε νέα διάσκεψη για σύσταση ΕΣΡ, δεν αποδεικνύει μόνο την έκθεσή της και τη μοιραία ταύτισή της με τα συμφέροντα των καναλαρχών που δεν θέλουν διαγωνισμό, άρα και ΕΣΡ, αλλά αποδεικνύουν και τη θεσμική της απρέπεια. Για να εφαρμόζονται όσα απαιτεί το Σύνταγμα, υπάρχουν προαπαιτούμενα και μάλιστα εκβιαστικά.
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη αφήνω να απαντήσει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ναι συμβαίνει και αυτό) ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το αδιέξοδο που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση με την απαίτηση να ορίζεται ΕΣΡ με τη συμφωνία των 4/5 των Προέδρων είχε πει επί λέξη: «Υπάρχει βέβαια πάντοτε ο κίνδυνος να μην μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να διορίσει μια ανεξάρτητη αρχή, διότι δε συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 4/5. Άρα πρόκειται ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ, η οποία εάν δεν συναινέσει από ένα σημείο και μετά αδρανοποιεί ή εν πάση περιπτώσει ΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ενδεχομένως μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευτελίζει πλέον και την συνταγματική αρχή και το Σύνταγμα. Τώρα γιατί ο Βενιζέλος προέβλεψε ως νομοπλάστης, νομοπαρασκευαστής και νομοευέλικτος τέτοια αυξημένη πλειοψηφία για να ορίζεται ΕΣΡ, αυτό το αποδεικνύει ο ίδιος ο Μητσοτάκης επιχειρώντας να μην υπάρξει ΕΣΡ. Δηλαδή διαγωνισμός για τις άδειες των καναλιών...