Όλο το παρασκήνιο της άτακτης υποχώρησης της ΝΔ για το ΕΣΡ

Μετά από έξι προσπάθειες, και χάρις στους χειρισμούς του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, συγκροτήθηκε το ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά χθες το μεσημέρι για τον αριθμό των καναλιών άνοιξε τον δρόμο υποχρεώνοντας τη Ν.Δ. να ανακρούσει πρύμναν και να αποδεχθεί αυτό που είναι στρατηγικού χαρακτήρα ήττα: τη συγκρότηση ΕΣΡ, που θα διεξαγάγει διαγωνισμό και θα αδειοδοτήσει τα κανάλια.
Χαρακτηριστικό της υποχώρησης της Ν.Δ. είναι ότι:
α. Χθες το μεσημέρι το άτυπο συντονιστικό της Ν.Δ. ζήτησε από την κυβέρνηση "να αφήσει στο χθες τον διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί. Να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια". Όμως το απόγευμα αυτό δεν το έθεσε καν...
β. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τη δήλωση Παππά λέγοντας ότι "προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης κατά πολύ ορθότερο της αρχικής του θέσης για κλειστό αριθμό αδειών".
Τα μέλη
Τα νέα μέλη του ΕΣΡ είναι:

* Πρόεδρος ο Θανάσης Κουτρομάνος (πρ. πρόεδρος Αρείου Πάγου).

* Αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος).

* Μέλη οι: Πόπη Διαμαντάκου (δημοσιογράφος), Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Κιάος (δημοσιογράφος), Γιώργος Πλειός (καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών), Δήμητρα Παπαδοπούλου (καθηγήτρια Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών), Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου) και Γιώργος Σαριδάκης (οικονομολόγος).
Επισημαίνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής είχε προτείνει τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο. Ωστόσο, μετά από ένα διάλειμμα (που ζήτησαν το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων), ο Ν. Βούτσης ενέταξε στην πρότασή του τον Γ. Πλειό στη θέση του Β. Κουφόπουλου.
Η πρόταση Βούτση συγκέντρωσε πάνω από τα συνταγματικώς απαιτούμενα 4/5 της Διάσκεψης, καθώς την ενέκριναν 20 από τα 24 μέλη. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (11 μέλη), Ν.Δ. (4 μέλη), ΠΑΣΟΚ (2 μέλη), Ποτάμι (2 μέλη), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1 μέλος). Παρών δήλωσαν Χρυσή Αυγή (1 μέλος), ΚΚΕ (2 μέλη) και Ένωση Κεντρώων (1 μέλος).
Παρασκήνιο στη Ν.Δ. με Ευ. Μεϊμαράκη, Ν. Κακλαμάνη
Επισημαίνεται ότι στη Ν.Δ. υπήρξε έντονο παρασκήνιο για την πρόταση Κουτρομάνου, καθώς αμφισβητήθηκε η επιλογή της ηγεσίας Μητσοτάκη. Η κριτική αφορούσε το ότι ο Θ. Κουτρομάνος ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη Τεμπονέρα που επέβαλε ισόβια στον Γιάννη Καλαμπόκα. Δημοσιεύματα ήθελαν ενοχλημένο τον πρ. πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ειδικά στενούς του συνεργάτες.
Όμως στη Διάσκεψη ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης εκείνος που επεχείρησε να «αξιοποιήσει» την πρόταση του Ποταμιού να διοριστεί πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος! Αν κάποιος βάζει βέτο στην πρόταση Κουτρομάνου, «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε στον Σταθόπουλο», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Β. Μεϊμαράκης είπε με νόημα πως «είναι γνωστό ότι δεν συμμετέχω στις συζητήσεις για τα πρόσωπα με τη Ν.Δ.», ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια για επικριτικά δημοσιεύματα εναντίον του επειδή στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων είχε προτείνει συγκεκριμένα πρόσωπα.
Ν. Δένδιας: "Μία δήλωση ζητάμε"
Από την πλευρά της Ν.Δ. εκείνο που ζητήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος ήταν μία δήλωση του προέδρου της Βουλής ως προς τον αριθμό των καναλιών. «Η Ν.Δ. θα ήθελε και τη δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος αυτού. Ξέρουμε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά για μας είναι λυδία λίθος της κατάληξης της δικής μας θέσης. Για μας είναι κορυφαία εγγύηση η δική σας δήλωση» είπε ο Ν. Δένδιας.
«Είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και την απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ ο αριθμός να είναι αυξημένος σε σχέση με τον παρόντα που είχε νομοθετηθεί από τη Βουλή. Πηγαίνοντας στη νέα διαδικασία μπορεί μέσα στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο. Πλην όμως το ΕΣΡ θα πρέπει να έχει την άποψή του» τόνισε ο Ν. Βούτσης.
Ο Ν. Δένδιας επέμεινε για «έντονη διατύπωση» λέγοντας ότι «προσβλέπουμε περισσότερο στη δική σας καθαρή θέση και λιγότερο στη θέση του υπουργού, που δεν έχει παίξει πάντα εποικοδομητικό ρόλο, για να καταλήξουμε».
«Είναι προφανές ότι και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μία διερεύνηση με ανοιχτό τον ορίζοντα σε έναν αυξημένο αριθμό για τον οποίο θα υπάρξει διάλογος και στο ΕΣΡ και διαβούλευση από πλευράς δημοσιολογούντων. Αν αρχίσει αύριο το ΕΣΡ να λέει ότι μπορεί να είναι 16 κανάλια, θα πω ότι κάνουν λάθος. Δεν ζητάτε αυτό, αλλά να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό του 4» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής. Η Ν.Δ. δεν απαιτεί περαιτέρω συζήτηση» συμφώνησε ο Ν. Δένδιας σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. θέλει περισσότερα από πέντε κανάλια.
Χρ. Μαντάς: "Στα όρια της μη ευγένειας η Ν.Δ."
«Η πρόταση είναι συγκροτημένη, ανταποκρίνεται από άποψη κύρους και άλλων δυνατοτήτων πλήρως ώστε να μπορέσει το ΕΣΡ να εκπληρώσει την αποστολή του, που δεν είναι μόνο να τελειώσει η ανομία των 27 χρόνων, αλλά και να υπάρξει νόμιμο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έχοντας την αίσθηση ότι σε κάποια σημεία η Ν.Δ. έφτανε στα όρια της υπερβολής και της μη ευγένειας, είναι απολύτως σαφές ότι έχει ανοίξει ο δρόμος να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Πέρα από κάθε δικαιολογία και κάθε λόγο που μπορεί να προβληθεί, η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων και για τα κόμματα. Είναι υπερώριμο να επιτευχθεί» επεσήμανε.
Αιχμές για τη στάση της Ν.Δ. άφησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. «Χαιρόμαστε που η Ν.Δ. άλλαξε στάση, η αναδίπλωσή της είναι ευπρόσδεκτη. Θέλουμε αυτοί που μας χτύπησαν ταυτιζόμενοι προς τα έξω με τη Ν.Δ. να έχουν το θάρρος και να πουν ότι η στάση μας δικαιώθηκε από τα πράγματα», είπε. Η τελευταία φράση εκτιμήθηκε ότι αφορούσε την κριτική που έχει κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αργότερα έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αναφορά του για θάρρος δεν ήταν για πολιτικά πρόσωπα.
Από το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης και ο Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκαν στην πρόταση Σταθόπουλου ξεκαθαρίζοντας ότι θα ψηφίσουν την πρόταση Κουτρομάνου που είχε ήδη τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., καθώς, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, «το θέμα του ΕΣΡ έχει κουράσει».
Την πάγια θέση του ΚΚΕ να ψηφίζει παρών ανεξαρτήτως προσώπων εξέφρασαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης.
«Η Ν.Δ. παίζει τα ρέστα της με σκοπό να στηρίξει τα εκτός νυμφώνος κανάλια, που όμως είναι εντός νυμφώνος γιατί τα κανάλια λειτουργούν κανονικά» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι προσπαθεί να βάλει μία τάξη στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα, αλλά υπήρξε ολοφάνερη στήριξη στο καθεστώς της διαπλοκής από τη Ν.Δ., από το ΠΑΣΟΚ και, δεν ξέρω για ποιο λόγο, από το Ποτάμι".
Θετικός στην πρόταση Βούτση, τον οποίο συνεχάρη για τον τρόπο λειτουργίας του, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
avgi.gr