Α. Σαμαράς: Κοινωνική οικονομία της αγοράς

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μαρτένς, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔΑντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή σε μια οικονομία που καταρρέει, σε μια κοινωνία που διαλύεται. Επίσης ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΧέρμαν Βαν Ρομπάι
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, που μάλλον επιδεινώνουν την ύφεση, παρά περιορίζουν το έλλειμμα. Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με ένα μείγμα πολιτικής, που επιτυγχάνει λιγότερο από 50% αποτελεσματικότητα ως προς τη μείωση του ελλείμματος. Εμείς, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Αυτό σημαίνει, υγιείς πολιτικές ελεύθερης αγοράς και δημοσιονομική πειθαρχία, πάνω σε στέρεες βάσεις κοινωνικής συνοχής».


Επίσης ο κ. Σαμαράς, τόνισε στον κ. Μαρτένς, ότι η θέση της ΝΔ για την Οικονομική Διακυβέρνηση στην Ευρώπη, συνοψίζεται στις έννοιες: Αξιοπιστία - Αποτελεσματικότητα - Δημοσιονομική Πειθαρχία.
 Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Ρομπάι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μιλήσαμε για τα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά και για τις προτάσεις της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. 
Ειδικά για την Ελλάδα τον ενημέρωσα ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε, όμως, σοβαρό πρόβλημα με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και για τους στόχους της ανασυγκρότησης, που σήμερα συζητούνται, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τέσσερις αρχές: την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Βρήκα, επιπλέον, την ευκαιρία να δηλώσω στον κ. Ρομπάι ότι θα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Και υπεστήριξα με θέρμη ότι μία ελεγχόμενη πτώχευση, είναι πτώχευση για τη χώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και, αντί να καθιστά έτσι ισχυρότερη, γενικά, την Ευρωζώνη, αποδυναμώνει την ενότητα της Ευρωζώνης. Και θα ήταν μεγάλο λάθος».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια