«κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν»

Της Θέκλας Παρασκευούδη

Η 29η Οκτωβρίου για τις γυναίκες σε όλο τον πλανήτη είναι μια μέρα ιδιαίτερη. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, μια μέρα που δεν αφορά μόνο όσες νοσήσανε αλλά όλες μας ανεξαιρέτως. Είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στην σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Και εδώ θέλω να επικεντρωθώ. Δεν είμαι γιατρός, ούτε μιλώ με καμιά ανάλογη ιδιότητα, είμαι γυναίκα και έχω χρέος να συστρατευτώ στην παγκόσμια κινητοποίηση για έναν αδιάλειπτο και συνεχή αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος προκαλείται  καθώς κάποια κύτταρα του μαστού χάνουν τον έλεγχο της ανανέωσης τους και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Αυτό οφείλεται είτε σε κάποια γενετική ανωμαλία κάποιου κύτταρου είτε σε κάποια γονιδιακή βλάβη που συνέβη κατά τη διάρκεια ζωής του ατόμου.

Σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορούμε να επέμβουμε αλλά έχουμε την δυνατότητα να το προλάβουμε. Άλλωστε, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε η διάγνωση της νόσου να πραγματοποιείται σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Οι αριθμοί μαρτυρούν  πως είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες αγγίζοντας στην Ελλάδα  περίπου 4.500 νέα περιστατικά, 250.000 στην Ευρώπη και 175.000 περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ολόκληρο τον κόσμο περισσότερες από 700.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού το χρόνο!

Δεν πρέπει να μας  τρομάζει απλά να μας αφυπνίζει έστω και λίγο!

Η συμβολή όλων στη  νίκη της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να έρθει πιο κοντά με την ιατρική έρευνα αλλά και την ενημέρωση. Αν αναλογισθούμε ότι όλοι στο κοντινό περιβάλλον μας έχουμε κάποια γυναίκα φίλη, συγγενή που έχει νοσήσει ή νοσεί από καρκίνο του μαστού, καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος και πόσο σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη.

Δεν είναι τυχαίο το «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν». Τη διδακτική αυτή ρήση που είχε διατυπώσει ο Ιπποκράτης, πριν από χιλιάδες χρόνια. Όμως πρέπει να προβληματίσει ιδιαιτέρως το σύγχρονο άνθρωπο. Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο συμβάλλουν θετικά. Αυτός είναι ο ρόλος της Ημέρας, λειτουργεί ως ημερομηνία - υπενθύμιση για να φορέσουμε το ροζ φιογκάκι…, για να κλείσουμε ένα ραντεβού για την ετήσια μαστογραφία, την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και τη μηνιαία αυτοεξέταση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση.

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, του το οφείλετε! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια