Παπανδρέου: «Ζήτησα ψήφο ευθύνης»


Σημαντική νίκη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες τηναπόφαση για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης καισταθερότητας στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι είναι μια ακόμη ψηφίδα στην ισχυροποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αντίθεση της Ελλάδας επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από χώρες που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα και χρέη, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη. «Ζήτησα ψήφο ευθύνης στις επικείμενες εκλογές για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών», τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο»

«Δώσαμε μάχη για να στηρίξουμε τη θέση αυτή, γιατί η γενική αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου θα σήμαινε ότι η χώρα μας δεν θα είχε λόγο και ψήφο σε θέματα ασφάλειας, κοινής αγροτικής πολιτικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Μια τέτοια απόφαση θα έπληττε βαθειά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών μέσα στην ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ότι αφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας και μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, καθώς οι εταίροι μας πείθονται από τα έργα μας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Αναφορικά με το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται με αφορμή τις επικείμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι το κλίμα δεν το διαμορφώνει μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
«Ζήτησα ψήφο ευθύνης στις επικείμενες εκλογές για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Με βάση το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΕΕ να αρχίσει έναν γύρο διαπραγματεύσεων, σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και την επικύρωση των όποιων αποφάσεων, το αργότερο ως τα μέσα του 2013.
Οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσουν επίσης οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την προσφυγή μιας χώρας- μέλους στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, στον οποίο θα συμμετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου