Θέλουν τον Παπαδήμο “οικουμενικό” πρωθυπουργό

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, εμφανίζεται στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής», ως ο πλέον κατάλληλος για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας».
Ο Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει 9,2% και βρίσκεται οριακά μπροστά από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ποσοστό 9%. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
συγκεντρώνει 7,8%, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης 6,7%, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος 6,2%, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής 5,1% και 4,8% αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος 4,7%, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος 4,4%, και ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης 3,7%.
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου είναι εκείνο που εμφανίζεται εδώ και αρκετούς μήνες στα περισσότερα σενάρια τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί του ενδεχομένου συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της σημερινής Βουλής, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής κάποιον τεχνοκράτη.
Εσχάτως ωστόσο, και ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, συζητείται το ενδεχόμενο να τεθεί ο Λουκάς Παπαδήμος επικεφαλής της ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν έρθει στην Ελλάδα, για να συνδράμουν το έργο της Κυβέρνησης. Μιας ομάδας Task Force, της οποίας προϊσταται μέχρι σήμερα ο Γερμανός τεχνοκράτης Χορστ Ράιχενμπαχ.
Σημειώνεται ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι πρόσωπο με ευρεία αναγνώριση και αποδοχή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα χρόνια που βρέθηκε στη Φρανκφούρτη, στο πλευρό του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, στα χρόνια του «εκσυγχρονισμού», και είχε κομβικό ρόλο στη διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
statesmen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια