Εγκαίνια του μνημείου των πεσόντων Ρώσων Στρατιωτών στην Αλεξανδρούπολη

     Με λαμπρότητα τελέστηκαν, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και ώρα 13:30, τα εγκαίνια του μνημείου των πεσόντων Ρώσων Στρατιωτών του ρωσοτουρκικού πολέμου, στην είσοδο του ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης, δίπλα στο εκκλησιαστικό Μουσείο. Το τρισάγιο τελέσθηκε από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο και τον αρχιεπίσκοπο του Ροστώφ, Μερκούριο, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.
      Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των τριάντα στρατιωτών της 3ης Μεραρχίας Στρατού από την ρωσική πόλη Σταροϊνγέρμαν Λάνσκη, που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίοι πέθαναν από τύφο κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου.
      Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ . Ευάγγελος Λαμπάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Γεωργία Νικολάου, ο Δήμαρχος της ρωσικής πόλης Σοσνόβυι Μπορ, κ. Dimitri Puleavski, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, κ. Alexey Popov, τα μέλη της ρωσικής αποστολής, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, καθώς επίσης βουλευτές της περιοχής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών.
      Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στην προσφορά τον Ρώσων Στρατιωτών στην πόλη της Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878), καθώς επίσης και στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που ενισχύει και προωθεί η πρόσφατη αδελφοποίηση των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σοσνόβυι Μπορ. Παράλληλα ευχαρίστησε το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης για την θερμή υποστήριξή του στη διαδικασία της ανέγερσης του νέου μνημείου.
      Με τη σειρά του ο Ρώσος Πρόξενος επεσήμανε τη μακρόχρονη φιλία που συνδέει τους δύο λαούς, ευχαρίστησε το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Μητρόπολη και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς για την φιλοξενία και προσέφερε μετάλλια εκ μέρους της Ρωσικής Κυβέρνησης σε όλους όσους συνέδραμαν στην ανέγερση του μνημείου.
                                                                                        
 Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατασκευή του μνημείου των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών συνέβαλλαν σημαντικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών Κώστας Γκαμπαερίδη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρωσικό Σπίτι» καθώς και παλιννοστούντες τεχνίτες που προσέφεραν εθελοντική εργασία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια