Ο Κοπελούζος γεμίζει ανεμογεννήτριες την Κρήτη

Τρεις μεγάλοι όμιλοι του χώρου των ΑΠΕ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Τέρνα και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχουν υποβάλει αιτήσεις στη ΡΑΕ για αιολικά πάρκα συνολικής αξίας 4 δις ευρώ στην Κρήτη, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται στην πράξη για έργα τα οποία θα εγκαταστήσουν 1.700 ανεμογεννήτριες και θα ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή αυτάρκεια της νήσου, αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου από την ρυπογόνο παραγωγή ηλεκτρισμού.
Οι τρεις αυτοί όμιλοι έχουν ολοκληρώσει ήδη εδώ και 2-3 χρόνια τις απαραίτητες μελέτες και τα έργα τους βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ. Στα πλαίσια αυτής συμπεριλαμβάνεται η έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών, το πράσινο φως των αρχαιολογικών υπηρεσιών και άλλοι «σκόπελοι». Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων πάντως υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη διαθέτει καλό αιολικό δυναμικό και μπορεί να φιλοξενήσει μεσαίου ή και μεγάλου μεγέθους αιολικά πάρκα. Παράλληλα, η αιολική ενέργεια είναι ότι πρέπει για τη νήσο, διότι υπάρχει υψηλή γεωργική παραγωγή και δεν μπορούν να εγκατασταθούν πολλά φωτοβολταϊκά.
Για την εγκατάσταση όλων αυτών των αιολικών πάντως θα χρειαστεί σίγουρα μια αναβάθμιση του τοπικού δικτύου, το οποίο είναι προβληματικό και πεπαλαιωμένο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια