Το μνημείο για τους Ρώσους στρατιώτες είναι πραγματικότητα

Παρουσία Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών η τελετή εγκαινίων- Στο λιμάνι της Αλεξ/πολης Ρώσικο Πολεμικό Πλοίο
 Στιγμές πρωτόγνωρες και συνάμα μοναδικές ζει από χτες Πέμπτη 27 Οκτωβρίου η πρωτεύουσα του Έβρου, αφού ήδη έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι, το ρωσικό πολεμικό πλοίο Caesar Kunikov BDK-64 από τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, που θα συμμετάσχει στις από κοινού εορταστικές εκδηλώσεις Αλεξανδρουπολιτών και πολιτών του Σοσνόβι Μπορ στην περιοχή. Σκοπός της άφιξης του πλοίου είναι τα σημερινά εγκαίνια του μνημείου που στήθηκε δίπλα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης προς τιμή των 30 πεσόντων Ρώσων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878). Την περίοδο εκείνη το 9ο Σύνταγμα της 3ης Μεραρχίας από την πόλη Σταροϊνγέρμαν Λάνσκη, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στρατοπέδευσε στην περιοχή μας. Μηχανικοί του Συντάγματος με εντολή του Διοικητή τους σχεδίασαν το ρυμοτομικό σχέδιο του τότε χωριού Δεδέ-αγάτς (σημ. Αλεξανδρούπολη). Τριάντα στρατιώτες του Συντάγματος πέθαναν από τύφο και ετάφησαν σε ειδικό μνημείο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Η ανέγερση του νέου μνημείου, οφείλεται κυρίως στις ενέργειες και δράσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Παλλινοστούντων Επιχειρηματιών Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη, στα μέλη της παραπάνω ένωσης, στο σωματείο «Ρώσικο Σπίτι» και δημοτών της αδελφοποιημένης πόλης Σοσνόβυι Μπορ.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκαμπαερίδης «όταν πριν από ένα χρόνο ξεκινούσε η προσπάθεια για την ανέγερση μνημείου για τους Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη το 1878, λίγοι περίμεναν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνάει η Ελλάδα, ως Έλληνες που ήρθαμε από την πρώην Σοβιετική Ένωση, γνωρίζουμε τη νοοτροπία των Ρώσων και έχουμε αφ’ ενός την ρωσική εκπαίδευση και αφ’ ετέρου την ελληνική καρδιά. Μπορούμε να αποτελέσουμε τον κρίκο σύνδεσης Ελλάδας-Ρωσίας και η ανέγερση του μνημείου είναι ένα πρώτο βήμα, ενώ παράλληλα αποτελεί φόρο τιμής για τους ανθρώπους που απελευθέρωσαν την περιοχή μας από την τουρκική κατάκτηση, σχεδίασαν τον Φάρο και τη ρυμοτομία της Αλεξανδρούπολης. Ο Φάρος είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας αλλά λίγοι γνώριζαν μέχρι σήμερα τη συμβολή των Ρώσων στρατιωτών σε αυτό.
Είχαμε την μεγάλη τιμή να έχουμε την ευλογία και πλήρη υποστήριξη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Άνθιμου για να ανεγείρουμε το μνημείο στον άγιο τόπο όπου βρίσκονται λείψανα του Αγίου Νικολάου. Ταυτόχρονα, είχαμε την τύχη να υπάρχει πλήρη συμφωνία από τον δήμο Αλεξανδρουπόλεως και προσωπικά από τον δήμαρχο κ. Ε Λαμπάκη, ο οποίος αγκάλιασε την προσπάθεια χωρίς να αμφιβάλλει ότι θα έχει επιτυχημένο αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύεται σήμερα» τονίζει ο κ. Γκαμπαερίδης.
Με χρήματα ιδιωτών η ανέγερση
Όπως αναφέρει ο κ. Γκαμπαερίδης η ανέγερση του μνημείου έγινε με την οικονομική και προσωπική συνεισφορά μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Παλλινοστούντων Επιχειρηματιών, του σωματείου «Ρώσικο Σπίτι» και δημοτών της αδελφοποιημένης πόλης Σοσνόβυι Μπορ. «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της προσπάθειας και υπογραμμίζω ότι τέτοιες κοινές ομαδικές προσπάθειες είναι ο τρόπος που μεγαλουργεί ο Ελληνισμός, κάτι που πρέπει να θυμόμαστε στις σημερινές δύσκολες και ύπουλες συνθήκες. Για να γνωρίζουμε σε τι ευλογημένη χώρα ζούμε» υπογραμμίζει ο κ. Γκαμπαερίδης και συνεχίζει: «Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την πολύτιμη βοήθεια από τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλεξέι Ποπώβ, ο οποίος υλοποίησε την επιθυμία μας, το ρωσικό πολεμικό πλοίο Caesar Kunikov BDK-64 από τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας να πραγματοποιήσει επίσκεψη φιλίας μεταξύ 27-30 Οκτωβρίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη. Προς αναγνώριση της θυσίας των Ελλήνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πλήρωμα του Caesar Kunikov θα αποδώσει τιμές στους πεσόντες ήρωες και στις 28 Οκτωβρίου Έλληνες και Ρώσοι στρατιώτες θα παρελάσουν από κοινού».
 Ορατά τα αποτελέσματα της ελληνορωσικής προσέγγισης

 Η συγκεκριμένη πάντως αδελφοποίηση δεν έμεινε όπως άλλες στα χαρτιά. Σύμφωνα με τον κ. Γκαμπαερίδη «υπάρχουν πρακτικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ελληνορωσικής προσέγγισης που ξεκίνησε στις αρχές του 2011. Γνωρίζοντας το ασφαλιστικό σύστημα της Ρωσίας, εργαστήκαμε με επιτυχία να ανοίξουμε έναν επιπλέον προορισμό για τους Ρώσους ασφαλισμένους, δηλαδή την περιοχή μας. Σε συνεργασία και με ενέργειες του δημάρχου και των ξενοδόχων της περιοχής, πετύχαμε ο δήμος να υπογράψει συμφωνία με τον κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό της Ρωσίας για αποστολή των ασφαλισμένων του στα υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία και ιαματικά λουτρά της Αλεξανδρούπολης. Προσωπικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι αυτά τα πρακτικά αποτελέσματα, που ήταν επιθυμίες μου από το προηγούμενο έτος, υλοποιούνται φέτος με την υποστήριξη του δημάρχου και αξιοποιούνται οι εξαιρετικές τουριστικές και ιαματικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης» καταλήγει ο κ. Γκαμπαερίδης.
Δήλωση του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου
 Αποφασίσαμε την παραχώρηση της χρήσεως μέρους της πλατείας της Ιεράς Μητροπόλεως, για την τοποθέτηση εκεί του παλαιού Μνημείου των Ρώσων στρατιωτών, επειδή :
1)         Θεωρούμε ότι η μνήμη εκείνης της ιστορικής απαρχής του τόπου μας, οφείλει να διαφυλαχθεί και να μεταλαμπαδευθεί για να διδάσκει
2)         Το ομόδοξο που μας συνδέει με το ρωσικό λαό, χωρίς να θίγει κανένα άλλο θρήσκευμα ή μειονότητα, είναι στοιχείο εξάπαντος βασικό για κάθε πολιτιστική και πνευματική συνεργασία και σχέση
3)         Η πρόσφατη αδελφοποίηση του Δήμου μας με τον Δήμο του Σόσνοβι Μπόρ, αξίζει να διευρυνθεί ποικιλοτρόπως με σημειοδότηση συγκεκριμένων κοινών στοιχείων, ειδ’άλλως, όπως συμβαίνει με πολλές αδελφοποιήσεις Δήμων, θα ξεχασθεί και θα σβήσει
4)         Η φιλοξενία που παρείχε η Ιερά Μητρόπολης στα 100 παιδιά του Σόσνοβι Μπορ το περασμένο θέρος, άφησε πολύ καλή εντύπωση τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στις πνευματικές δομές της τοπικής Εκκλησίας μας, και
5)         Η θρυλούμενη ανάπτυξη του τόπου μας χρειάζεται μάλλον να εδρασθεί επάνω σε πολιτιστικό υπόβαθρο, αφού δεν αξιοποιήσαμε σωστά άλλες προοπτικές και δυνατότητες που μας προτάθηκαν
Ειρήσθω εν παρόδω ότι το οικονομικό κόστος του εν λόγω μνημείου, ανέλαβε πλήρως το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος και επιχειρηματίες από το Σοσνόβι Μπορ. Αξιοσημείωτη είναι η εθελοντική προσφορά εργασίας τοπικών τεχνιτών και μαστόρων παλλινοστισάντων με την καθοδήγηση και ευθύνη του Προέδρου του ομώνυμου Συλλόγου τους, κ. Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη
 Δήλωση Δημάρχου Αλεξ/πολης Ευάγγελου Λαμπάκη
Το γεγονός του θανάτου από τύφο 30 στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίων των κατακτητών αποτέλεσε την αφορμή για την αδελφοποίηση, πριν από 6 μήνες, της Αλεξ/πολης με το Σοσνόβι Μπορ. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο περιοχών με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να γιορτάσουμε από κοινού την 28η Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Ανήμερα της Εθνικής επετείου θα γίνουν και τα εγκαίνια του μνημείου των Ρώσων στρατιωτών που μεταφέρθηκε από την πλατεία Εθνικής Ανεξαρτησίας στην μικρή πλατεία δίπλα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Οι δεσμοί μεταξύ της πρωτεύουσας του Έβρου και του Σοσνόβι Μπορ ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ασφαλιστικό ταμείο της Αγίας Πετρούπολης για την προσέλκυση και παραμονή πολιτών της περιοχής στα ιαματικά λουτρά της Αλεξ/πολης. Η κίνηση αυτή συμβάλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια του τόπου και έχει ως απώτερο στόχο την θωράκιση του οικονομικά.
 Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
 Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
Σήμερα το πρωί θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολαόυ Αλεξ/πολης παρουσία και των Ρώσων αξιωματούχων. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια η πομπή θα παρακολουθήσει την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν και οι Ρώσοι αξιωματικοί και ναύτες του πολεμικού πλοίου που ήδη έχει καταπλεύσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από την Πέμπτη, συνοδευόμενο από πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις 1.30 μ.μ. θα τελεσθεί Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο και από τον Αρχιεπίσκοπο Ροστώφ, κ. Μερκούριο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο. Μετά το Τρισάγιο θα ακολουθήσει η τελετή των εγκαινίων του Μνημείου, θα τοποθετηθούν σ’ αυτό τα οστά των στρατιωτών και θα ακολουθήσουν βραβεύσεις Ελλήνων και Ρώσων επισήμων.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το 20μελες χορευτικό συγκρότημα «Χοροί και τραγούδια του Στόλου της Μαύρης θάλασσας» που ήρθε στην Αλεξανδρούπολη μαζί με το Ρώσικο πολεμικό πλοίο.
 Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011
 Από το πρωί το Ρωσικό Πολεμικό πλοίο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Όποιος θα θελήσει να επισκεφτεί το εσωτερικό του θα μπορεί να το κάνει από το πρωί του Σαββάτου.
Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί ολιγόωρη εκδρομή για το πλήρωμα του πλοίου σε κοντινούς τουριστικούς προορισμούς.
 Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011
 Για το πρωί της Κυριακής έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ρώσων ναυτών και των ανδρών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξ/πολης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξ/πολης.
 Η όλη εκδήλωση θα καλυφθεί από 2 τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας και από το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τις ημέρες αυτές θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη και συνεργείο Ρωσικού καναλιού που ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή τηλεοπτικών Ντοκιμαντέρ, όπου θα καταγράψει το συγκεκριμένο μνημείο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, στα πλαίσια σειράς εκπομπών με θέμα: «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Χαριτίνη Λέτσα
Θράκη PRESS

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια