Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε το πρωί της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου 2011, και ώρα 10:30, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012».
Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε τις συγκεκριμένες προτάσεις της ΔΗ.ΣΥ. αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2012. Ειδικότερα:
ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:
(…)
1. «Για μια ακόμα φορά καλούμαστε να συζητήσουμε έναν προϋπολογισμό που είναι σίγουρο ότι είναι προσωρινός. Έναν προϋπολογισμό δηλαδή, τον οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούμε να αναθεωρήσουμε άρδην και από τον οποίο θα ξεφύγουμε εντελώς, όπως συνέβη με τον περσινό.
2. Ο φετινός προϋπολογισμός έχει όμως και ένα επιπρόσθετο παράδοξο: Την εισηγητική έκθεση υπογράφει ο κ. Βενιζέλος, αλλά προσυπογράφει και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά και νυν υφυπουργός Οικονομικών κ. Μουρμούρας. Τον προϋπολογισμό ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Τον ενέκρινε δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία δια των δύο αντιπροέδρων της, όπως και το ΛΑΟΣ. Ωστόσο, και ενώ είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή για την χώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου αποφάσισαν να υιοθετήσουν εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό του κ. Βενιζέλου.
Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί απλούστατα δεν ήθελαν να αναλάβουν το κόστος να τον αλλάξουν. Γιατί απλούστατα δεν ήθελαν να δεσμευτούν και δεν ήθελαν να τους δεσμεύσει ο προϋπολογισμός».
(…) Σημειώνεται μάλιστα, ότι απευθυνόμενος στον Βουλευτή Δράμας, κ. Τζίμα, τόνισε ότι «και η ΝΔ συμμετέχει σε αυτήν την κυβέρνηση, όσο και αν προσπαθείτε να αποφύγετε την ταύτισή σας με αυτή. Συγκυβερνάτε, έχοντας Υπουργούς σε αυτήν. Έχετε -όπως έχουμε και όλοι μας- εθνική ευθύνη για την επιτυχία της συγκυβέρνησης Παπαδήμου και τη βελτίωση της κάθε προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης».
3. (…) «Δυστυχώς, η λανθασμένη στρατηγική του περσινού προϋπολογισμού ακολουθείται και στον προϋπολογισμό του 2012 που σήμερα συζητούμε. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους του ο περσινός προϋπολογισμός, πρόκειται να αλλάξει και ο φετινός. Γιατί συνεχίζεται η λανθασμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ μετά το 2009. Αντί να κόβει δαπάνες, βάζει φόρους. Και αυτόν, προφανώς για στενούς κομματικούς λόγους, το συνυπογράφουν πλέον και τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης».
(…) «Οι υπολογισμοί του κ. Βενιζέλου θα πέσουν και πάλι έξω όχι μόνο λόγω της παροιμιώδους ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως γιατί οι φορολογούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα αλλάξουν με πολλαπλούς τρόπους την οικονομική τους συμπεριφορά.
Φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν διδάχτηκε τίποτε από την αποτυχία των οικονομικών επιλογών που έκανε έως τώρα. Φαίνεται να μην αναγνωρίζει ότι ο οριζόντιος και ισοπεδωτικός φοροσεισπρακτικός μηχανισμός που έστησε, δεν λειτούργησε, ο σχεδιασμός για τον περιορισμό των δαπανών δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ τα έσοδα έμειναν μακριά από τους στόχους.
Παρ’ όλες τις θυσίες των ελλήνων πολιτών, παρά τα επίπονα οικονομικά και φορολογικά μέτρα που αφαίμαξαν τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τον αγροτικό κόσμο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν την περαιτέρω ύφεση. Και θα αναγκαστεί η όποια κυβέρνηση να ψάχνει πάλι χρήματα, ξανά και ξανά, από τους πρώτους μήνες του 2012».
4. (…) «Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία είμαστε οι μόνοι που έγκαιρα προτείναμε μια ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή. Απορρίψαμε και απορρίπτουμε για παράδειγμα το χαράτσι της ΔΕΗ. Ξεκαθαρίσαμε με κάθε τόνο ότι πρόκειται για άδικο και εξοντωτικό φόρο που δεν συνδέεται ούτε με το εισόδημα, ούτε με τον πλούτο. Είναι κυριολεκτικά κεφαλικός φόρος ακινήτου. Και βλέπετε ήδη τις σφοδρές αντιδράσεις της κοινωνίας που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, ενώ «κατόπιν εορτής» καλείται ο κ. Βενιζέλος να προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα αφορούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Σημειώστε ότι ως Δημοκρατική Συμμαχία προτείναμε αντί για το χαράτσι της ΔΕΗ δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που παρουσιάσαμε ήδη από το μεσοπρόθεσμο. Μια πρόταση συγκεκριμένη, που ούτε η τρόικα δεν αμφισβήτησε. Μια πρόταση που στηριζόταν κατά 62% στις δαπάνες και είχε 10 δις μεγαλύτερη προσαρμογή στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας.
Η πρότασή μας μάλιστα καθίσταται ακόμη αποτελεσματικότερη, εάν εισπραχθούν τα εφικτά φορολογικά έσοδα που λιμνάζουν, στα οποία αναφέρθηκε προσφάτως και ο κύριος Ράιχενμπαχ. Την πρότασή μας αρνούνται να συζητήσουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Γιατί; Γιατί αντί για οριζόντιες περικοπές, πρέπει να μπουν στην ουσία και περικόψουν δαπάνες. Δαπάνες κοινωνικά άδικες και προκλητικές, που θίγουν όμως τους κομματικούς στρατούς των δύο κομμάτων. Αυτούς είναι που τα δύο κόμματα δεν θέλουν τα πειράξουν».
5. «(…) Οι 350 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι των 500, 600 και 700 ευρώ που παίρνουν το ΕΚΑΣ βλέπουν το κονδύλι της κρατικής επιδότησης να περικόπτεται από τα 890 στα 715 εκ. ευρώ. Οι 60 χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ όμως συνεχίζουν να διατηρούν την ίδια κρατική επιδότηση που είχαν και το 2011. Ένα δις εκατό πενήντα εκατομμύρια. ευρώ.
Υπάρχει πιο ακραία κοινωνική αναλγησία από αυτή; Ο προϋπολογισμός να κόβει 175 εκατ. από τους φτωχούς των 700 ευρώ και όχι από εκείνους που εισπράττουν 2000 και 3000 ευρώ σύνταξη, χωρίς ποτέ να έχουν πληρώσει αντίστοιχες εισφορές; Επανέρχεται λοιπόν ως εξαιρετικά επίκαιρη η πρόταση της ΔΗ.ΣΥ., την οποία κατέθεσε προχθές ξανά η Πρόεδρος κα. Μπακογιάννη, ενώπιον της Επιτροπής, για αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη ενίσχυση στους μακροχρόνια ανέργους».
6. «(…) Επιτρέψτε μου να σημειώσω επίσης ότι παρά τις οριζόντιες περικοπές η συνολική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης για συντάξεις θα παραμείνει φέτος η ίδια με το 2011, στα 31 δις.
Ο λόγος είναι απλός. Συνεχίζεται ακόμα το σκάνδαλο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα 52 και στα 55 που απολαμβάνουν ΔΕΚΟ, δημόσιο και συντεχνίες, όπου με ειδικές διατάξεις του κ. Λοβέρδου, χαρίστηκε πλασματικός χρόνος συνταξιοδότησης ακόμα και για τις ημέρες των απεργιών. Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν έτσι φέτος στη σύνταξη και άλλοι τόσοι ακολουθούν το 2012. Οι περισσότεροι αποτελούν τέκνα των προσλήψεων της καταστροφικής δεκαετίας του 80. Δηλαδή, τη στιγμή που 1 εκατομμύριο άνεργοι θα ψάχνουν προσωρινή δουλειά με 400 και 600 ευρώ και δεν θα βρίσκουν, μέρος των κομματικών στρατών θα παίρνει έναν πλήρη καλό μισθό του ιδιωτικού τομέα για να κάθεται για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Εμείς είπαμε από το καλοκαίρι ότι πρέπει να μπει άμεσα τέλος σ' αυτή την απαράδεκτη ιστορία.
7. Επιπλέον, σημειώνω ότι σύμφωνα με στοιχεία που μου παρέδωσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κα. Γεννηματά, το 2009, χρονιά ύφεσης και σκληρής λιτότητας για όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά, τα κόμματα, επιχορηγήθηκαν με 68,2 εκατομμύρια Ευρώ, το 2010 με 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2011 έλαβαν 40,5 εκατομμύρια Ευρώ.
Ταυτόχρονα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί έχουν πάρει από τις τράπεζες δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016. Αποδεχόμαστε ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία τους και τον Κοινοβουλευτισμό, αλλά τα νούμερα είναι εντελώς προκλητικά. Για το λόγο αυτό, ως Δημοκρατική Συμμαχία ζητούμε άμεσα: Πρώτον, 50% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Δεύτερον, απαγόρευση δανειοδότησης από τις τράπεζες. Τρίτον, απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο.
8. Άλλο ένα βασικό μειονέκτημα του προϋπολογισμού είναι η τεράστια και δυσανάλογη επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα και ιδίως των έντιμων φορολογουμένων. Συνεχίζεται η λανθασμένη στρατηγική που εδώ και μήνες έχουμε επισημάνει, ο ιδιωτικός τομέας που καλείται να μας βγάλει από την κρίση να υπερφορολογείται, επενδύσεις να μην γίνονται και η ήδη τεράστια ανεργία να αυξάνεται».
9. Εξίσου αναγκαία είναι η άμεση υλοποίηση επιθετικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων και η μείωση του κράτους, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχουν θετική επίπτωση στην προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας. Τέλος, με δεδομένους τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, για να βγούμε από αυτή την παγίδα πρέπει να μαζέψουμε τα έσοδα από τους φοροφυγάδες και να τα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση της επιβάρυνσης στους έντιμους φορολογούμενους. Ας προχωρήσουμε τώρα στη θέσπιση ενός νέου απλού και με χαμηλότερους συντελεστές φορολογικού συστήματος, που θα μας δεσμεύει όλους τα χρόνια που έρχονται.
10. Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη περίοδο πρέπει να γίνουν πολλά και μάλιστα άμεσα. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να ναρκοθετείται και να υπονομεύεται ούτε με «υπογραφές», ούτε με μικροκομματικά τερτίπια. Γιατί η κρισιμότερη αποστολή αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει τις βάσεις της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα και να επιστρέψει τη χώρα στη ζώνη νομισματικής σταθερότητας που προσφέρει η Ευρωζώνη. Γιατί είναι εθνικός μονόδρομος η επιτυχία της κυβέρνησης αυτής, για όσο διαρκέσει η θητεία της».
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου