Ο Ομπάμα περιγράφει τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν!


Μια συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα στον Brian Williams του NBC από τις 2 Μαϊου του 2012, προέβαλε ξανά χθες το μεγάλο αμερικανικό δίκτυο, αναβιώνοντας όσα συνέβησαν στον “Δωμάτιο Επιχειρήσεων” την 2α Μαϊου του 2011. Τότε που ο “Geronimo”, όπως ήταν η κωδική ονομασία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες των ανδρών της ειδικής μονάδας SEAL, στο σπίτι-φρούριο που διατηρούσε έξω από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος περιέγραψε την όλη επιχείρηση για τη δολοφονία του ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάιντα ως τη σημαντικότερη  μέρα της Προεδρίας του, και παραδέχτηκε ότι η απόφαση για το τελικό “ο.κ.”, ήταν εξαιρετικά… μοναχική, όπως συμβαίνει συνήθως με στιγμές και γεγονότα που αλλάζουν την ιστορία.
“Επέλεξα το ρίσκο. Αποφάσισα να στείλω τους άνδρες των SEAL για να συλλάβουν ή να δολοφονήσουν τον Μπιν Λάντεν επειδή τους είχα 100% εμπιστοσύνη. Η επιχείρηση ήταν άκρως απόρρητη, και εκείνοι που γνώριζαν την ύπαρξή της ήταν ελάχιστοι. Δεν θέλαμε να υπάρξει καμία διαρροή στον Τύπο, μιας και υπήρχε ο κίνδυνος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν να ξεφύγει. Εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζαμε αν κάτω από το σπίτι υπήρχαν για παράδειγμα υπόγεια τούνελ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως οδός διαφυγής”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.
Τα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν εντοπίστηκαν το 2011 μέσω του ταχυδρόμου του, και οι δορυφόροι που χρησιμοποιήθηκαν εστίασαν στις κινήσεις ενός ψηλού άνδρα που περπατούσε στο συγκεκριμένο σπίτι στο Αμποταμπάντ, στον οποίο δόθηκε η κωδική ονομασία “Ο βαδιστής”.
Η επεξεργασία των στοιχείων οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν εκτός από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Το βράδυ της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν, αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αντίστοιχες επιχειρήσεις σε περιοχές του Αφγανιστάν όπου είχαν εντοπιστεί κρίσιμοι θύλακες της Αλ Κάιντα, έτσι ώστε να επέλθει ένα καθοριστικό πλήγμα στην οργάνωση, και να περιοριστεί η επιχειρησιακή δυνατότητά της για εκδίκηση.
Πριν οι δυνάμεις των SEAL ξεκινήσουν για το Πακιστάν… έκαναν πρόβα στην έρημο της Νεβάδα, όπου στήθηκε πρόχειρα ένα κατάλυμα παρόμοιο με εκείνο στο οποίο διέμενε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, και από την προσομοίωση φάνηκε ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων ήταν απολύτως έτοιμοι, επιχειρησιακά και ψυχολογικά, για όσα θα ακολουθούσαν. Με τις καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές για την επιχείρηση, μια νύχτα χωρίς δυνατό φεγγάρι και με καθαρό ουρανό.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν αμφιβολίες στην πολιτική ηγεσία για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης. Ο τότε Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς πρότεινε αεροπορική επιδρομή, ώστε να μην διακινδυνεύσουν δυνάμεις ξηράς, ενώ η Χίλαρι Κλίντον και ο τότε διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα ήταν υπέρ της εισβολής δυνάμεων στο σπίτι. Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν δήλωνε αναποφάσιστος, και ζητούσε πρόσθετες αποδείξεις ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρισκόταν πράγματι σε εκείνο το καταφύγιο.
“Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Ούτε ήταν  ξεκάθαρο τι τελικά έπρεπε να κάνουμε. Όλοι καταλάβαιναν ότι αν αποτυγχάναμε, αν είχαμε κάνει λάθος, θα προκαλούνταν γεωπολιτικές αρρυθμίες, και θα κινδύνευε η ζωή των στρατιωτών μας”, παραδέχτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν θέλησε να δείξει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, προς μια πλευρά έκλεινε.
Στη συνέχεια, αποχώρισε για το βράδυ, είχε δείπνο με την οικογένειά του, και αφού η Μισέλ και οι κόρες τους πήγαν για ύπνο, εκείνος απομονώθηκε στο γραφείο του. “Δεν κοιμήθηκα σχεδόν καθόλου. Είναι από τις στιγμές που δεν σκέφτεσαι την κούραση”, σχολίασε.
Το επόμενο πρωί, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εκτελεστεί η επιχείρηση όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, δηλαδή με τη χρησιμοποίηση επίγειων δυνάμεων. “Εκείνη τη στιγμή αισθάνεσαι νηφάλιος, επειδή πιστεύεις ότι έκανες την καλύτερη δυνατή επιλογή μετά από μακρά σειρά ζυμώσεων και σκέψεων”, τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. “Και φυσικά, κάνεις την προσευχή σου να είχες δίκιο και να πάνε όλα καλά”, συμπλήρωσε.
Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η επιχείρηση, τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας συνέχισαν κανονικά το πρόγραμμά τους. Η Χίλαρι Κλίντον για παράδειγμα, βρέθηκε στον γάμο μιας φίλης της κόρης της, όπου και ρωτήθηκε από κάποιους για το αν θα συλληφθεί ποτέ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. “Δεν το ξέρω”, είχε απαντήσει. “Αυτό που ξέρω είναι ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε”. Δεν το είπε, όπως υποστηρίζει, ούτε στον ίδιο τον Μπιλ Κλίντον.
Το πρωί της 1ης Μαϊου του 2011, ο Πρόεδρος Ομπάμα και τα υπόλοιπα μέλη της πολιτικής ηγεσίας συγκεντρώθηκαν στο “Δωμάτιο Επιχειρήσεων”. Στο άλλο άκρο του πλανήτη, οι άνδρες των SEAL θα περίμεναν να βραδιάσει για να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. Προκειμένου μάλιστα να κινήσουν υποψίες ότι… κάτι έτρεχε στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα και οι υπόλοιποι… παρήγγειλαν πίτσες από διαφορετικούς διανομείς, ζητώντας να παραδοθούν σε διαφορετικά γραφεία. Όσο για τον ίδιο τον Πρόεδρο, πριν μεταβεί στον Λευκό Οίκο, έπαιξε γκολφ στην αεροπορική βάση του Saint Andrews.
Η επιχείρηση ξεκίνησε με τους άνδρες των SEAL να επιβιβάζονται στα ελικόπτερα που θα τους μετέφεραν στο Αμποταμπάντ, συνοδευόμενοι από έναν μεταφραστή και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, τον Κάιρο. Μετά από σχετική απαίτηση του Μπαράκ Ομπάμα, τα ελικόπτερα συνοδεύονταν από δυο σινούκ, για προστασία.
Ο ναύαρχος Μιούλεν, ο οποίος είχε την επιχειρησιακή ευθύνη, άνοιξε σε ένα διπλανό δωμάτιο, εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο, κάτι το οποίο μεγάλωσε την ένταση και την αγωνία. Επειδή μάλιστα ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι υπόλοιποι δεν ήταν προγραμματισμένο να μετακινηθούν στο συγκεκριμένο δωμάτιο αλλά… το έκαναν μόλις κατάλαβαν ότι υπήρχε live μετάδοση, οι αξιωματικοί που βρίσκονταν μπροστά στο μόνιτορ έψαχναν να βρουν καρέκλες για να τους δώσουν να καθίσουν.
Όσο για τη θρυλική πλέον φωτογραφία με τη Χίλαρι Κλίντον να κλείνει με τα χέρια της το στόμα της, περίπου σε κατάσταση σοκ, αφορούσε τη μετάδοση εικόνας με το ένα από τα ελικόπτερα να προσγειώνεται αλλού, και να συντρίβεται. “Ήταν το σοκ της στιγμής”, παραδέχτηκε η Υπουργός Εξωτερικών.
“Το μόνο που σκεφτόμουν συνέχεια εκείνες τις στιγμές, ήταν να ολοκληρωθεί η επιχείρηση και να γυρίσουν τα παιδιά μας με ασφάλεια πίσω. Να μην έχω πάρει μια λάθος απόφαση, που θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές του μάταια”, σχολίασε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η απότομη προγείωση του ελικοπτέρου ουσιαστικά το κατέστρεψε, οι αξιωματικοί στο “Δωμάτιο Επιχειρήσεων” όμως δεν έδειχναν να ανησυχούν. “Εμείς βλέπαμε τους στρατιώτες μας να κατεβαίνουν από το ελικόπτερο και να κινούνται”, θυμάται η Χίλαρι Κλίντον. “Και μετά, η σύνδεση χάθηκε μέσα στο κτίριο”.
Η επιχείρηση μέσα στο σπίτι όπου διέμενε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κράτησε περίπου 40 λεπτά. “Ήταν  τα πιο… ατελείωτα 40 λεπτά της ζωής μου”, παραδέχτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Τότε, για πρώτη φορά ακούστηκε το όνομα ‘Geronimo”, που ήταν η κωδική ονομασία για τον Μπιν Λάντεν. “Τον αναγνώρισαν. Και στη συνέχεια, ακούσαμε Geronimo KIA. Δηλαδή, τον είχαν σκοτώσει”, θυμάται ο Αμερικανός Πρόεδρος.
“Είχαν ληφθεί μέτρα ώστε να συλληφθεί ζωντανός. Μέσα μας όμως γνωρίζαμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο να συμβεί. Δεν θα επέτρεπε να συλληφθεί ζωντανός, εφόσον βέβαια βρισκόταν πράγματι σε εκείνο το σπίτι”, επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα.
“Ξέραμε ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής όταν οι άνδρες των SEAL ανέβηκαν και πάλι στα ελικόπτερα, έχοντας μαζί τους το σώμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Και είχαμε ακόμη μπροστά μας μια ώρα πτήσης”, είναι η αφήγηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Όταν η ομάδα των SEAL επέστρεψε με ασφάλεια στη βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, έστειλαν φωτογραφίες του νεκρού Μπιν Λάντεν στον Μπαράκ Ομπάμα και την υπόλοιπη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Φωτογραφίες που έδειχναν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα να έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι.
Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ρωτήθηκε γι’ αυτές τις φωτογραφίες, έκανε μια μεγάλη παύση. “Νομίζω ότι είναι λάθος να πω ότι έκανα… high five. Έχεις μπροστά σου τη φωτογραφία ενός νεκρού ανθρώπου. Ανεξαρτήτως του ποιος ήταν αυτός. Πρέπει να δείχνεις σεβασμό στον θάνατο. Μέσα μου βέβαια, αισθάνθηκα μια βαθιά ικανοποίηση για την πατρίδα μας, επειδή ήξερα τι σήμαινε αυτό που συνέβη εκείνη τη νύχτα για τους Αμερικανούς πολίτες, για τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, για τα παιδιά όσων πέθαναν στους Δίδυμους Πύργους, που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τους γονείς τους”.
Η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δίκιο που δεν επέτρεψε να δημοσιευτούν εκείνες οι φωτογραφίες. “Τις είδα. Προφανώς δεν είναι εύκολο να βλέπεις έναν νεκρό άνθρωπο, είναι όμως μέρος της δουλειάς που πρέπει να κάνουμε. Το σώμα του έτυχε της φροντίδας που έπρεπε, σύμφωνα με του νόμους του Ισλάμ. Αυτό έπρεπε να συμβεί, και αυτό έγινε”, τόνισε.
Από τη στιγμή που όλοι βεβαιώθηκαν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν πράγματι νεκρός, άρχισαν τα τηλεφωνήματα σε μέλη του Κογκρέσου και της κυβέρνησης, καθώς και σε ξένους ηγέτες. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Μπιλ Κλίντον, και στον Τζορτζ W Μπους, τον Πρόεδρο επί της θητείας του οποίου έγινε η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, και ο οποίος κυνήγησε χωρίς αποτέλεσμα τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στα βουνά της Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν, βυθίζοντας τον πλανήτη στην ανασφάλεια.
Ο Ναύαρχος Μιούλεν από την πλευρά του επικοινώνησε με τη στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν, προκειμένου να ενημερώσει για το κατεστραμμένο ελικόπτερο, το οποίο αποδείχτηκε να είναι ένα από τα Blackhawk που είχαν αναπτύξει οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με τεχνολογία αθόρυβης πτήσης.
Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμβουλοί του προετοιμάζονταν για το διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, τα νέα που είχαν ήδη διαρρεύσει στο διαδίκτυο, είχαν κάνει εκατοντάδες Αμερικανούς να συγκεντρωθούν έξω από τον Λευκό Οίκο για να πανηγυρίσουν. Με τις φωνές τους να ακούγονται μέχρι το “Δωμάτιο Επιχειρήσεων”.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θυμάται πως το ανακοίνωσε στη Μισέλ και στις κόρες του. “Είπα στη Μισέλ ότι θα έχανα το δείπνο, επειδή έπρεπε να κάνω μια πολύ σημαντική ανακοίνωση. Η Μάλια και η Σάσα ήταν πολύ μικρές για να καταλάβουν πλήρως τις μέρες της 11ης Σεπτεμβρίου. Έχουν μεγαλώσει όμως πλέον στη σκιά της τρομοκρατίας που γέννησε εκεινη η μέρα, και ξέρουν ποιός ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν”.
Όσο για το κλείσιμο της συνέντευξης-αφήγησης, ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να θυμηθεί τη στιγμή που συνάντησε τους άνδρες των SEAL οι οποίοι εκτέλεσαν την επιχείρηση. “Μου έδωσαν τη σημαία που είχαν μαζί τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Και πρόκειται για το πιο σημαντικό απόκτημα που έχω από την Προεδρία μου”, σχολίασε.
Και κάτι ακόμη: Αγκάλιασε τον πιλότο του ελικοπτέρου που συνετρίβη. Δηλαδή, εκείνου που… κόντεψε να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια