«Καθάρισε» δύσκολα τη Ζαλγκίρις ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έκανε τα εύκολα... δύσκολα, αφού πήγε να πετάξει τη διαφορά των 15 πόντων που είχε διαμορφωθεί στο 2ο δεκάλεπτο, κατάφερε, όμως, να πάρει τη νίκη με 67-66, με ηγέτες τον Καπόνο αλλά και τον Μπράμος, που μαζί πέτυχαν συνολικά 9 τρίποντα, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο κλειστό του Ο.Α.Κ.Α! Σημαντική και η παρουσία του Μπανκς στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, που με δικούς του πόντους κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό, όταν η Ζαλγκίρις βρέθηκε μπροστά με 60-64, τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα!
Οι πράσινοι ήταν... φωτιά στο πρώτο ημίχρονο από τα 6.75, σουτάρωντας με φοβερά ποσοστά, φτάνοντας τη διαφορά μέχρι και στους 15 πόντους (38-23), αλλά οι λιθουανοί κατάφεραν να σταματήσουν τους "μπομπέρ" Καπόνο και Μπράμος στην επανάληψη και ξαναμπήκαν στο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός, όμως, πήρε μεγάλη νίκη με 67-66, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αγωνίζεται μόνο στα πρώτα 4'43'' του ματς!

Η Ζαλγκίρις ξεκίνησε με ένα μίνι σερί 5-0 χάρη σε καλάθια από Πόποβιτς και Ντ. Λαβρίνοβιτς, αλλά οι "πράσινοι" ήταν... ζεστοί από τη περιφέρεια και με τρίποντα των Ματσιούλις, Διαμαντίδη και Μπράμος, πήραν προβάδισμα με 9-7.

Ο Παναθηναϊκός, παίζοντας πολύ καλή άμυνα, περιόρισε τους παίκτες των λιθουανών, που έμειναν σχεδόν τέσσερα λεπτά χωρίς πόντο και με καλάθια των Λάσμε και Μπανκς διεύρυνε το σερί του στο 10-0, με το σκορ να διαμορφώνεται στο 13-7, τρία λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου. 

Οι πράσινοι είχαν τον έλεγχο του ρυθμού σε άμυνα και επίθεση και με ωραίες προσπάθειες από τον Μπανκς έφτασαν στο +6 (19-13), για να εκτοξεύσουν τη διαφορά στην υψηλότερη τιμή της στην εκπνοή πρώτου δεκαλέπτου, όταν ο Μπράμος, με το δεύτερό του τρίποντο, έκανε το 22-13.

Στην αρχή του δευτέρου δεκαλέπτου, η Ζαλγκίρις με ένα γρήγορο σερί 10-2 μάζεψε τη διαφορά (25-23) κυρίως με τον Λαφαγιέτ, ενώ είχε προηγηθεί τρίποντο του Καπόνο που είχε περάσει στη θέση του Ματσιούλις.

Ο αμερικανός ήταν... καυτός από τη περιφέρεια και με άλλα τρία (!) συνεχόμενα δικά του τρίποντα έστειλε τη διαφορά στο +11 (34-23), με τους περίπου 8.000 φίλους του Παναθηναϊκού να ξεσηκώνονται στις εξέδρες και να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του! 

Άλλο ένα καλάθι του Τζέισον Καπόνο και ένα από τον Ματσιούλις εκτόξευσαν τη διαφορά στους 15 (38-23), αλλά ο Ντάρντεν με πέντε δικούς του πόντους και δύο από τον Τζάαμπερ μείωσε σε 38-29.

Το ημίχρονο έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 43-33, με τον Διαμαντίδη να έχει αγωνιστεί μόλις για 4'43'', ενώ από τα  6,75 οι πράσινοι είχαν 9/16 (56%), με τον Καπόνο να αποδεικνύει ότι είναι αυτό ακριβώς που έλειπε από την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.

Στο ίδιο... έργο θεατές ήμασταν και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, με την Ζαλγκίρις να ρίχνει και πάλι τη διαφορά στους 5 πόντους (45-43), με τους Ντάρντεν και Γιανκούνας να "χτυπούν" από τη περιφέρεια.

Ο Τζέισον Καπόνο, όπως ήταν φυσιολογικό, κλείστηκε από την άμυνα των λιθουανών και ο Παναθηναϊκός δεν έβρισκε εύκολα το δρόμο προς το καλάθι. Ο Μάικ Μπράμος, όμως, ήταν εκεί και με δύο εύστοχα τρίποντα (5/8 συνολικά εκείνη τη στιγμή) έδωσε εκ νέου προβάδισμα 6 πόντων στην ομάδα του (53-47) φτάνοντας, παράλληλα, τους 15 πόντους στον αγώνα, όλους από τα 6.75!

Οι λιθουανοί είχαν ισορροπήσει για τα καλά το παιχνίδι και έφτασαν το σκορ στην ισοπαλία για πρώτη φορά στον αγώνα (56-56) οκτώ λεπτά πριν το τέλος.

Οι δύο ομάδες άρχισαν να καταβάλλονται από άγχος αλλά και έλλειψη ιδεών στην επίθεση, συμπληρώνοντας τρία λεπτά χωρίς σκορ, με το 56-56 να μένει απαράλλαχτο, 5' πριν τη λήξη του μεγάλου αγώνα. 

Ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς έκανε το 56-59 με τρίποντο, δίνοντας μετά από πάρα πολύ ώρα το προβάδισμα στους λιθουανούς, με τον Πόποβιτς να απαντάει στο καλάθι του Λάσμε που ακολούθησε και να κάνει το 58-62.

Στα 2'40'' πριν τη λήξη, ο Μπανκς με τρίποντο μείωσε στον ένα πόντο (63-64), αλλά το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο αμυντικό ριμπάουντ έδινε το δικαίωμα στη Ζαλγκίρις να ανανεώνει τις επιθέσεις τις, με τον Τζάαμπερ με καλάθι να κάνει το 63-66.

Λάσμε και Μπανκς, με τέσσερις συνεχόμενους πόντους, ισοφάρισαν το σκορ (66-66), με τον Παναθηναϊκό να έχει και το μπόνους των βολών, αφού η Χαλγκίρις είχε συμπληρώσει τα 5 ομαδικά φάουλ.

Με 50'' να απομένουν, ο Λάσμε από τη γραμμή ευστόχησε σε μία απ'τις δύο βολές και έδωσε το προβάδισμα στους "πράσινους" (67-66). Η Ζαλγκίρις, στη συνέχεια, είχε επίθεση, αλλά με καλή άμυνα οι "πράσινοι" ανάγκασαν την ομάδα του Πλάθα να κάνει το λάθος, με τον Παναθηναϊκό να έχει τη μπάλα 28'' πριν το τέλος και "κεφάλι" ενός πόντου.

Ο Μπανκς, όμως, έκανε κι αυτός λάθος στην επόμενη επίθεση, που ευτυχώς η Ζαλγκίρις δεν εκμεταλλεύτηκε  (αστόχησε σε σουτ ο Λαβρίνοβιτς) και έτσι ο Παναθηαϊκός ξεκίνησε με το δεξί στο Τοπ 16, νικώντας στην πρεμιέρα τους λιθουανούς με 67-66!

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 15 (5 τρ), Ματσιούλις 7, Καπόνο 16 (4 τρ), Ούκιτς 2, Λάσμε 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 3, Γκιστ 2, Μπανκς 8 (1 τρ) 

Ζαλγκίρις (Πλάθα): Ντάρντεν 12 (2 τρ), Τζάαμπερ 8, Πόποβιτς 6 (2 τρ), Ν. Λαβρίνοβιτς 4, Γιανκούνας 9 (6 ριμπ), Καουκένας, Ντέλας, Κουζμίνσκας 7, Λαφαγιέτ 7, Κ. Λαβρίνοβιτς 13 (3 τρ) 

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 43-33, 54-49, 67-66

.sport.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια