Συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου: «Ασφάλεια, Δημοκρατία και Πόλεις: Το μέλλον της πρόληψης»


Σημείωμα από την συμμετοχή  του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις εργασίες του  5ου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο: «Ασφάλεια, Δημοκρατία και Πόλεις: Το μέλλον της πρόληψης»,  που διεξήχθη στο προάστιο του Παρισιού Saint Denis από τις 12 έως τις 14 Δεκεμβρίου2012.

Γενικά :
Διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία το 5ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα την Ασφάλεια στις Πόλεις της Ευρώπης, τις προκλήσεις και τα κύρια ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, μέσω των διαδικασιών της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και κυρίως της πρόληψης που λαμβάνουν. Είναι γνωστό πως το θέμα της «Αστικής Ασφάλειας», του αισθήματος δηλαδή των Πολιτών που ζουν στον σύγχρονο αστικό ιστό, είναι πολύ ψηλά στην καθημερινή ατζέντα των τοπικών κυβερνήσεων και των Δήμων.
Πάνω από 900 συμμετέχοντες παρακολούθησαν όλες τις μέρες το Συνέδριο και  τις παράλληλες δράσεις του. Αυτοί εκπροσωπούσαν συνολικά 180 πόλεις, 36 διαφορετικές χώρες, ενώ υπήρχαν και 5 διαπιστευμένες αποστολές διεθνών Οργανισμών (Παγκόσμια Τράπεζα, UNICEF, UNESCO, Ευρωπαϊκή Επιτροπή , Συμβούλιο της Ευρώπης).
Τον Δήμο Αλεξανδρούπολης εκπροσώπησαν ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Συνέδριο οργανώθηκε από το Δίκτυο για την Αστική Ασφάλεια EFUS στο οποίο είμαστε ενεργά Μέλη από το 2006 και από τον Ιούνιο του 2012 συμμετέχουμε στο Διοικητικό του Συμβούλιο (Executive Committee) για τα επόμενα 3 χρόνια.
Η νέα διακυβέρνηση και οι προκλήσεις της απαιτούν από τις τοπικές  κοινότητες – τους Δήμους δηλαδή –  να λαμβάνουν μέτρα και να οργανώνονται έτσι ώστε να βοηθούν τους Πολίτες  τους να αισθάνονται ότι διαβιούν και επιχειρούν σε πόλεις που οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν και  δρουν όχι μόνο για ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, αλλά και που  φροντίζουν –προνοούν & προλαμβάνουν – να το προστατέψουν.
Οι ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές  συνθήκες που επικρατούν την περίοδο  αυτή στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές  ροές που επηρέαζαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν ιδιαίτερα στην περιοχή  μας, είναι βασικά ζητήματα που προβληματίζουν και απαιτούν συντονισμό και ενεργό δράση από τους τοπικούς κοινωνικούς  παράγοντες και τους πολίτες. Η τεχνογνωσία  και η συνεργασία είναι το ζητούμενο και η βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε και να ενσωματώσουμε είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική.

Θέματα του Συνεδρίου & το νέο Μανιφέστο για την ασφάλεια των πόλεων
Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν  στα «θεματικά τραπέζια» και τις επιμέρους συζητήσεις ήταν πάνω από 20, με τα κυριότερα να είναι τα εξής :
  • Πρόληψη σε μια Ευρώπη ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο
  • Η Ασφάλεια και η Πρόληψη κύριο συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης
  • Η πρόληψη των φαινομένων βίας στον αθλητισμό
  • Συνεργασία τοπικών και εθνικών αρχών για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο
  • Η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών στην πρόληψη
  • Σχεδιασμός για την διαχείριση και την διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων
  • Βία στα σχολεία και νεανικός αλκοολισμός
  • Η προσέγγιση της βίας εναντίον των γυναικών
  • Ο σύγχρονος ρόλος της αστυνομίας και η συνεργασία με τους πολίτες
  • Η ασφάλεια στις πόλεις τη νύχτα
  • Ασφάλεια και Τουρισμός
Παράλληλα και με απόφαση του  Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, εδώ και καιρό επεξεργάστηκαν, προετοίμασαν και παρουσίασαν την τελευταία ημέρα το νέο Μανιφέστο για την Ασφάλεια στις Πόλεις της προσεχούς περιόδου 2012 -2018, ενός ιδιαίτερα σημαντικού και περιεκτικού εγγράφου – ουσιαστικά ενός νέου Οδηγού – για τις κύριες κατευθύνσεις και τις πολιτικές και τις δράσεις των πόλεων για τα θέματα αυτά.
Το νέο Μανιφέστο έρχεται  να αντικαταστήσει το προηγούμενο Μανιφέστο  της Σαραγόσας του 2006 όπου ουσιαστικά ενσωματώνει τις νέες προκλήσεις και τις μεθόδους αντιμετώπισης, όπως επίσης και να μεγαλώσει –μεγεθύνει – την ζώνη επιρροής του στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνοντας νέες πόλεις από περισσότερες χώρες. Η υπογραφή του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης στο νέο αυτό Μανιφέστο θα δηλώνει την προσήλωση στις αρχές της Ασφαλούς και Βιώσιμης Ανάπτυξης, θέτοντας τον Δήμο μας πρωτοπόρο στην Ελλάδα σε μια ακόμη σημαντική Πανευρωπαϊκή προσπάθεια. 
Ο Δήμος μας από την θέση του ως το παλαιότερο ελληνικό μέλος του Δικτύου EFUS αλλά κυρίως από την νέα του θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο των 300 πόλεων, θα οργανώσει προσεχώς στην πόλη μας, αλλά και αλλού, σε συνεργασία με το Δίκτυο δράσεις ενημέρωσης και προβολής του νέου Μανιφέστου, ενώ παράλληλα θα προετοιμάζει και το δικό του 1ο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Πρόληψης & Δράσης για την «Ασφαλή Πόλη»,  την Αλεξανδρούπολη του 2013.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια