«Ένας γιατρός για 3.000 κατοίκους στην Σαμοθράκη. Δραματική η κατάσταση του κέντρου υγείας»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ


Κύριε Υπουργέ,

Με την από 15/10/2012 (Αρ. Πρωτ. 2948) που κατέθεσα στην Βουλή, έθιξα το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούσε στους κατοίκους και ειδικότερα τις οικογένειες με μικρά παιδιά η έλλειψη παιδιάτρου από το κέντρο υγείας Σαμοθράκης. Δυστυχώς, αντί να δοθεί λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του κέντρου υγείας, η κατάσταση σήμερα έχει επιδεινωθεί δραματικά, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την εκπλήρωση των αναγκών υγείας των κατοίκων του νησιού, ενός νησιού 3.000 κατοίκων που κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών φιλοξενεί διπλάσιο αριθμό τουριστών προερχόμενων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως Ρουμανία, Ρωσία, αλλά και Γαλλία και Ιταλία.
Όπως δήλωσε με επιστολή του στον Τύπο στις 4/08/2013 ο Διευθυντής του  κέντρου Υγείας η κατάσταση είναι  άκρως ανησυχητική καθώς «από τους έξι (6) ιατρούς που υπηρετούσαν στις αρχές του 2013 απέμεινε μόνο ένας (1) Ειδικός Γενικός Γιατρός. Δύο (2) ειδικοί ιατροί συνταξιοδοτήθηκαν (τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο) και τρεις (3) αγροτικοί γιατροί (όλοι) παραιτήθηκαν.» Παράλληλα, το θέμα έθιξαν με επιστολή τους και ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, όπως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει δοθεί μια λύση, ή να διαφαίνεται μια στο σύντομο χρονικό διάστημα.
Είναι πολύ ανησυχητικό εν μέσω της  παρούσας οικονομικής συγκυρίας  να αφήνονται αβοήθητοι ουσιαστικά χιλιάδες κάτοικοι ενός ακριτικού νησιού και να στερούνται το μείζον και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα, το γεγονός αυτό θα προκαλέσει, αν δεν έχει ήδη προκαλέσει, σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό του νησιού, ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια παρουσίασε ιδιαίτερα ανοδική πορεία προσφέροντας οικονομικά οφέλη τόσο στην κοινωνία της Σαμοθράκης, όσο και στο ελληνικό Κράτος γενικότερα.



Κατόπιν των ανωτέρω  ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι παραίτησης των αγροτικών ιατρών, και εν πάσει περιπτώσει γιατί δεν υπήρξε αντικατάσταση και αυτών και των ιατρών πουσυνταξιοδοτήθηκαν έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα υποστελέχωσης;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πρόσληψης νέων ιατρών για την πλήρωση των κενών θέσεων;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ο κΥπουργός ώστε να δημιουργήσει κίνητρα σε νέους ιατρούς να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον για την πλήρωσητων θέσεων;


Αθήνα 27/08/2013

Ο ερωτών βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια