Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Λ. Πλαστήρα ΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ - ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Διεύθυνσης Παιδικής – Σχολικής Χορωδίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου στη μαγευτική Λίμνη Πλαστήρα του Νομού Καρδίτσας.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο Διεύθυνσης Σχολικής – Παιδικής Χορωδίας πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΑΙΟΛΙΔΕΣ (Καλύβια Πεζούλας), σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής λίμνης Πλαστήρα, με την ευθύνη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και το Ωδείο Καρδίτσας - Κων/νος Ευθυμιάδης.
Σε ένα μαγευτικό περιβάλλον διευθυντές χορωδιών καθώς και καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διευθύνουν σχολικές χορωδίες δούλεψαν εντατικά σε ένα καρποφόρο σεμινάριο, που περιελάμβανε πρωινή-απογευματινή εργασία και βραδινές συναυλίες.
Εμφάνιση F3.jpg
Στα πλαίσια του σεμιναρίου, διδάχτηκαν
  1. Τεχνική διεύθυνσης
  2. Ρεπερτόριο παιδικής χορωδίας από τη μονοφωνική μουσική έως την  πολυφωνία
  3. Ερμηνεία
  4. Μεθοδολογία διδασκαλίας ενός τραγουδιού
  5. Αναπνοή –Φωνητική
  6. Προβλήματα τονικής αστάθειας
Η θεωρία έδεσε με τη πράξη διεύθυνσης παιδικής-σχολικής  χορωδίας, που απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση.
Ο Νίκος Ευθυμιάδης, πάνω από 30 χρόνια πρωτοστατεί στη χορωδιακή ζωή της χώρας (και όχι μόνο) διαμέσου Σεμιναρίων Διεύθυνσης, Χορωδιακών Εργαστηρίων, Συναντήσεων και Φεστιβάλ, συναυλιών, μαδριγαλιστικών συνόλων καθώς και μικτών, γυναικείων, παιδικών και σχολικών χορωδιών που διευθύνει.
Ο Νίκος Ευθυμιάδης (master of Arts στη Διεύθυνση) είναι Επισκέπτης Καθηγητής στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νις (Σερβία) και Καλλιτεχνικός  Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, καθώς και  Ωδείων. Επίσης, διευθύνει δεκαετίες πολυφωνικές χορωδίες, ερμηνεύοντας ένα ευρύ ρεπερτόριο Ελληνικής και ξένης μουσικής (από την αρχαία ελληνική μουσική μέχρι σήμερα), στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από εννιακόσιες (900) συναυλίες στο εξωτερικό (Ευρώπη – Η.Π.Α). Ιδιαίτερη είναι η εξειδίκευσή του στην παλαιά μουσική (γρηγοριανό – αμβροσιανό μέλος – αναγέννηση).  Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια διεύθυνσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών Φεστιβάλ και Διαγωνισμών Χορωδιών του εξωτερικού και της Ελλάδος. Εκδότης-Διευθυντής του πρωτοποριακού περιοδικού μουσικής εκπαίδευσης, χορωδιακής μουσικής, σύνθεσης και μουσικολογίας ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΙΝΑ (Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ), Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΕΛΦΩΝ, Κεφαλονιάς κ.λπ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγήθηκε δίπλωμα συμμετοχής, αλλά και εμπλουτίστηκαν με ένα πλούσιο ρεπερτόριο παιδικής και σχολικής χορωδίας. Τα μαθήματα συνοδεύτηκαν με ελεύθερο διάλογο από τους συμμετέχοντες για την επίλυση κάθε απορίας.
Οι ενεργά συμμετέχοντες διεύθυναν την εργαστηριακή χορωδία σε έργα αρχαίας Ελληνικής μουσικής, βυζαντινού, γρηγοριανού και αμβροσιανού μέλους, δίφωνα και τρίφωνα έργα παλαιάς μουσικής (μεσαίωνας-αναγέννησης), άγνωστους κανόνες και έργα σύγχρονης μουσικής.
Οι μαέστροι-καθηγητές μουσικής-διευθυντές χορωδίας  ανανέωσαν το ραντεβού τους στο 3ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Διεύθυνσης Παιδικής-Σχολικής Χορωδίας που θα πραγματοποιηθεί  στη Λ. Πλαστήρα από 28 έως 31 Ιουλίου 2016.
Εμφάνιση F4.jpg

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια