Σύσκεψη φορέων Νομού Έβρου για την αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων – «Το χειμώνα τα νερά "έπνιξαν" τον Έβρο, τον προσεχή χειμώνα όμως, θα "πνίξουν" το Αθηνοκεντρικό Κράτος!»

Σε ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων όλων των βαθμίδων στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Έβρου στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχε τη Δευτέρα 27/7 ο Αν. Δημοσχάκης. Αντικείμενο της σύσκεψης υπήρξαν οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.


Άνω των 100 σπασίματα και άλλες ζημίες παρατηρήθηκαν στα αναχώματα των αντιπλημμυρικών μέσων προστασίας του Έβρου και των παραποτάμων του, με ελάχιστες από αυτές τις ζημιές να έχουν αποκατασταθεί. Αιτία η μη δυνατότητα εύρεσης των απαραίτητων υλικών (δηλαδή χώμα) για τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν.


Η καθυστερημένη κατάθεση τροπολογίας από το αρμόδιο Υπουργείο που θα όριζε λόγω του κατεπείγοντος ότι δεν θα απαιτείτο Περιβαλλοντική Μελέτη για την απόληψη χώματος από ειδικά διαμορφωμένες και χωροθετημένες περιοχές δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην αποθεραπεία των πληγών του χειμώνα, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο να επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση και έκταση φέτος, αφού ο Νομός έχει καταστεί «ανοχύρωτη πόλη».


Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις γραπτές ερωτήσεις που έχει καταθέσει, αλλά και στις συζητήσεις επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή, αναφορικά με το ζήτημα των πλημμυρών και την αποκατάσταση των ζημιών, ειδικά των αναχωμάτων, όπως και στο σύνολο των ενεργειών και δράσεών του. Συγκεκριμένα:


Ο Βουλευτής, συμφωνώντας και με προτάσεις των φορέων του Έβρου, πρότεινε έναν συγκεκριμένο άξονα ενεργειών και δράσεων πάνω στο ζήτημα. Αυτές αφορούν:
  • Την συνεχή πίεση προς τους αρμοδίους μέσω του κοινοβουλευτικού έργου (κατάθεση ερωτήσεων, συζήτηση στη Βουλή επίκαιρων ερωτήσεων κλπ.). Τουλάχιστον κάθε μήνα ο Βουλευτής θα επανέρχεται με αντίστοιχες ερωτήσεις ή επίκαιρες ερωτήσεις πάνω στο θέμα.
  • Την ενημέρωση με Κοινή Δήλωση των φορέων του Έβρου προς την Κυβέρνηση για την επικρατούσα κατάσταση και την απόδοση σε αυτήν με Δικαστικό Επιμελητή του διαθέσιμου ηλεκτρονικού και οπτικοακουστικού υλικού, συνοδευόμενων από Ενημερωτικό Σημείωμα.
  • Κατάθεση, εάν κριθεί πλέον απαραίτητο, Μήνυσης και Αγωγής κατά παντός υπευθύνου για ολιγωρία και ανάληψη όλων των ευθυνών μελλοντικά.
  • Ανακοίνωση των πεπραγμένων της σύσκεψης και συνεχής ενημέρωση του κοινού επί των κινήσεων των φορέων του Έβρου.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μπορεί τον περασμένο χειμώνα τα νερά του ποταμού Έβρου να «έπνιξαν» τα χωριά και τους κατοίκους του Νομού, αλλά εάν φέτος οι ζημιές επαναληφθούν και σε χειρότερο βαθμό, λόγω της απουσίας ενδιαφέροντος από τους αρμοδίους, τα νερά του ποταμού θα «πνίξουν» το Αθηνοκεντρικό Κράτος, μέσω της δίκαιης αγανάκτησης των κατοίκων του Έβρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια