Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων της Μικρής Δοξιπάρας

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αν. Δημοσχάκη αναφορικά με την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης Ν. Ορεστιάδας και εν γένει του πολιτιστικού προϊόντος του Β. Έβρου συζητήθηκε σήμερα, 30/7, στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Στην Ερώτηση απάντησε ο Αναπλ. Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.
Τα σημαντικότερα στοιχεία των τοποθετήσεων του Βουλευτή ήταν τα κάτωθι:
  • Πρωτίστως, ο Αν.Δημοσχάκης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα των ανοικτών πληγών των αναχωμάτων του ποταμού Έβρου & των παραποτάμων του, την μη αποκατάστασή τους λόγω αδυναμίας χρήσης χώματος εξ αιτίας ολιγωρίας - αδιαφορίας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τους κατοίκους του Έβρου να τους διακρίνει προς το παρόν αγωνία & αγανάκτηση!
  • Σε ότι αφορά την Μικρή Δοξιπάρα, ανέλυσε το ιστορικό των ευρημάτων και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα (υλικά θερμοκηπίου για προστασία, ελλιπής φύλαξη κλπ.).
  • Κατέστησε σαφές πως οι κάτοικοι του Έβρου πρέπει να βρουν διεξόδους στην παρούσα οικονομική συγκυρία και πως το επιχειρείν μέσα από τον τουρισμό είναι μία τέτοια πιθανή διέξοδος. Η πλούσια και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος.
  • Εκτός από τα πολλά ιστορικά μνημεία, ο Έβρος έχει και φυσικά μνημεία, πολιτιστικού και οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως το Απολιθωμένο Δάσος και οι βιότοποι του Δάσους της Δαδιάς και του Δέλτα του Έβρου.
  • Ο Βουλευτής διαβεβαίωσε την στήριξή του σε όποια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έβρου, καθώς και των φορέων αυτού, με έμπρακτο τρόπο όπως ο  Δήμος Ορεστιάδας για τη Μικρή Δοξιπάρα και ο Δήμος Σουφλίου για το Απολιθωμένο Δάσος του κεντρικού Έβρου ενώ κάλεσε τον Υπουργό να συνδέσει το όνομά του με αυτό το σημαντικό έργο!

Τα σημαντικότερα στοιχεία των τοποθετήσεων του Υπουργού ήταν τα κάτωθι:
  • Ο Υπουργός αναγνώρισε το υψηλό πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον του πεδίου της Μικρής Δοξιπάρας και θεωρεί πως δεν περιποιεί τιμή στο Ελληνικό Κράτος η σημερινή κατάσταση.
  • Ενημέρωσε πως έχουν πιστωθεί ήδη χρήματα για τις ανάγκες της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων της ΠΕ Έβρου σε ότι αφορά την προστασία του χώρου, τα οποία λιμνάζουν αυτήν την στιγμή στην ΤτΕ, αλλά ευελπιστεί να «ξεμπλοκαριστούν» τις επόμενες μέρες.
  • Σε ότι αφορά την φύλαξη, αναμένονται τοποθετήσεις εποχικού προσωπικού από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένων και 3 συντηρητών.
  • Βρίσκεται το όλο έργο της ανάδειξης σε προγραμματισμό πρώτης προτεραιότητας στο ΠΕΠ 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 550.000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πως μεγάλο μέρος της ευθύνης της διαχείρισης των κονδυλίων πλέον βρίσκεται στις Περιφέρειες και πρέπει αυτές να ενεργοποιηθούν.
  • Υπενθύμισε, επίσης, την προβολή που λαμβάνει ο Έβρος & η Σαμοθράκη στο Μουσείο της Ακρόπολης αυτόν τον καιρό, με την έκθεση για τα Μυστήρια των Θεών, καθώς και τις εργασίες στο Μέγα Τέμενος του Βαγιαζήτ, οι οποίες συνεχίζονται.
Κλείνοντας την συζήτηση, ο Αν Δημοσχάκης κάλεσε τον Υπουργό στον Έβρο, ο οποίος με τη σειρά του έδειξε περαιτέρω ενδιαφέρον για τα υπό συζήτηση θέματα και για τα οποία υπήρξε εκ του σύνεγγυς αλληλοενημέρωση και μετά το πέρας της διαδικασίας.
Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=aasex_RV0Y4&feature=youtu.be

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια