Τσίπρας στην Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτο συνέδριο μετά τη συμφωνία ή εσωκομματικό δημοψήφισμα για ακύρωσή της την Κυριακή

Για κρίσιμα στρατηγικά ερώτημα που τίθενται και ανοιχτά μέτωπα για μάχες που πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση της Αριστεράς, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. ΟΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική χαρακτηρίζοντας τη διαπραγμάτευση ως μια διαρκή μάχη για την αντιμετώπιση της οποίας απαραίτητη είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του κόμματος.
Στο διά ταύτα, ο πρωθυπουργός πρότεινε στα μέλη της Κ.Ε την έναρξη των διαδικασιών για διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές ή τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος αυτή την Κυριακή ώστε τα μέλη του κόμματος ανά την Ελλάδα να αποφασίσουνΑΝ θέλουν ακύρωση της συμφωνίας για το τρίτο δάνειο πριν αυτή συναφθεί. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως στην Κ.Ε πρέπει να συμφωνηθεί πως σε κάθε περίπτωση πως οι συλλογικές αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές από όλους και θα τερματιστεί αυτός ο "πρωτοφανής δυισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα". 

Δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία
Για δυο επιλογές που υπήρχαν μετά από τους 6 μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμου ή την επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας».
«Είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας, αν θα προχωρήσουμε στην αποδοχή των προτάσεων των δανειστών ή θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστραφή μας», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους να εκφράσουν την άποψή τους καθαρά, έντιμα και χωρίς περιστροφές, αν πιστεύουν ότι υπήρχε τρίτη εναλλακτική λύση.
Αναφερόμενος στις αντίθετες φωνές που υπάρχουν στο κόμμα και υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η έξοδος από το ευρώ χωρίς οικονομική στήριξη από φίλιες δυνάμεις θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται, απλά εθελοτυφλεί ή κρύβει την αλήθεια».
«Είχαμε μπροστά μας μια δύσκολη επιλογή. Να επιλέξουμε υφεσιακά στοιχεία και μέτρα, τα οποία δεν θα επιλέγαμε να πάρουμε. Κάποιοι ταυτίζουν αυτόν τον συμβιβασμό με μετάλλαξη και στροφή στον νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για ακραία θέση».
«Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο, ενός δύσκολου συμβιβασμού διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι οικονομικές δυσκολίες δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας πάντα το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία. Να ανασυνταχτούμε και να προστατέψουμε τις δυνάμεις, όχι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή».
«Την απόφαση την πήραμε όχι κοιτώντας στο εσωτερικό του κόμματος αλλά στα στρώματα του ελληνικού λαού που θα πλήττονταν».

Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και η ανάδειξη του ελληνικού ζητήματος
Την πρόταση να αφήσουν τις λαθροχειρίες και να κοιταχτούν όλοι στα μάτια, έκανε οΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και την προσπάθεια από κάποιος να μεταφρέσουν το ΟΧΙ ως εντολή για ρήξη και ΝΑΙ στη δραχμή.
«Κάποιοι λένε ότι το ΟΧΙ του ελληνικού λαού δεν ήταν αυτό που ζητήσαμε. Ήταν εντολή για ρήξη και ΝΑΙ στη δραχμή. Αυτό δεν ισχύει. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες και ας κοιταχτούμε στα μάτια», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός ταύτιζαν το ΟΧΙ με το GRexit.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης η κυβέρνησε ανέδειξε τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο το ελληνικό ζήτημα ενώ ταυτόχρονα μέχρι την τελευταία στιγμή διεκδικούσε το καλύτερο δυνατόν για τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ταCAPITAL controls ήταν αποτέλεσμα τιμωρίας επειδή η χώρα απευθύνθηκε στο λαό πηγαίνοντας σε δημοψήφισμα.
«Καταφέραμε μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες να κερδίσουμε πράγματα. Αναδείξαμε την ακαμψία και την σκληρότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού επιτήρησης και τιθάσευσης. Φέραμε τις πρώτες ρωγμές στην νεοφιλελεύθερη ηγεμονία της ΕΕ. Φέραμε γενική αμφισβήτηση του μοντέλου λειτουργίας της ευρωζώνης».
Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης το ερώτημα,ΑΝ υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη και κάτω από τους τωρινούς αρνητικούς συσχετισμούς. Ο ίδιος απάντησε θετικά επισημαίνοντας ότι μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων έχει αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση διαθέτει μια διαφορετική οπτική. 

Κυβερνητικό έργο παρά τις αντιξοότητες
«Με μια σειρά νομοσχέδια που αποτελούν νόμους τους κράτους ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. Δεν πρέπει να τις ξεγράψουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης (ανθρωπιστική κρίση, 100 δόσεις, αδικίες στο δημόσιο τομέα και επαναπροσλήψεις, ιθαγένεια) παρά τις αντιξοότητες.
«Αφήσαμε σημαντικό προοδευτικό στίγμα στον τόπο, παρά στις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες κληθήκαμε να κυβερνήσουμε. Υπάρχουν μέτωπα ανοιχτά. Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για να αφήσουμε το αποτύπωμά μας».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ακόμη ένα στρατηγικό ερώτημα που τίθεται με την υπογραφή της συμφωνίας. Όπως επισήμανε, το ερώτημαΑΝ θα δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να συνεχίσει να τηρεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις είναι πραγματικό.
«Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η χώρα παρά τις προσπάθειές μας συνεχίζει να βρίσκεται σε συνθήκης άρσης σημαντικού μέρους της κυριαρχίας της. Ο απεγκλωβισμός από τη σκληρή εποπτεία των δανειστών θα είναι δύσκολη μάχη», είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτά μέτωπα
Μιλώντας για το «δύσκολο συμβιβασμό», οΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ είπε ότι υπάρχει το περιθώριο αναζήτησης ισοδύναμων σε μέτρα της συμφωνίας όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η φορολόγηση των αγροτών, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και οι εργασιακές σχέσεις.
Όπως επισήμανε είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο λαός έχει επιλέξει την κυβέρνηση για να δώσει αυτή τη μάχη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ανοιχτά μέτωπα - όπως η φοροδιαφυγή μεγάλου πλούτου, διαπλοκή, κράτος, ανταποδοτικότητα, κοινωνική οικονομία - και τους στόχους για τη νέα περίοδο του "πρόσκαιρου συμβιβασμού".

Πρόταση έκτακτου συνεδρίου ή εσωκομματικό δημοψήφισμα
Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου αλλά όπως είπε «αν κάποιοι θεωρούν πως το κόμμα πρέπει να αποφανθεί πριν την επικύρωση της συμφωνίας, αυτό δεν μπορεί να περιμένει το συνέδριο». Ο πρωθυπουργός πρότεινε τη διοργάνωση ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος έως την ερχόμενη Κυριακή.
Όπως επισήμανε, «πρέπει να συμφωνήσουμε στον αλληλοσεβασμό και την εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει ο πρωτοφανής δυισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ όπως είπε κοινός στόχος είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός, αν όχι δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης.
koutipandoras.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια