Γερμανική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού χρεωκοπίας...

Η ομάδα των «Πέντε Σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μηχανισμού για την κήρυξη χρεοκοπίας (sovereign insolvency mechanism) στη ζώνη του ευρώ.
Όπως μεταδίδει το...
πρακτορείο Reuters, σε ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η επιτροπή των πέντε ειδικών που είναι γνωστοί ως «Σοφοί», υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ευρωζώνη πιο σταθερή.

Η ανεξάρτητη επιτροπή πρότεινε παράλληλα με μέτρα όπως η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, η «εργαλειοθήκη» της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μηχανισμό ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας, ο οποίος θα καταστήσει αξιόπιστη τη ρήτρα μη διάσωσης της ευρωζώνης.

«Για να διασφαλιστεί η συνοχή της νομισματικής ένωσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφοφόροι των πιστωτριών χωρών δεν είναι έτοιμοι να χρηματοδοτούν μόνιμα τις δανειολήπτριες χώρες», ανέφερε ο Κριστόφ Σμίντ, πρόεδρος της «Επιτροπής Σοφών».

Ζημίες για πιστωτές και έξοδος

Σύμφωνα με την πρόταση, ο μηχανισμός κρατικής χρεοκοπίας θα ανάγκαζε τους πιστωτές να υποστούν ζημίες όταν ένα κράτος χρεοκοπήσει και έτσι θα ενθάρρυνε τους επενδυτές να εκτιμούν καλύτερα τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν όταν επενδύσουν σε κρατικό χρέος.

Η «Επιτροπή Σοφών» συνιστά ακόμη η έξοδος μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ να είναι δυνατή, έστω και ως «εντελώς έσχατη λύση». «Ένα μόνιμα μη συνεργάσιμο κράτος μέλος δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να απειλήσει την ύπαρξη του ευρώ», αναφέρει η έκθεση.

H έκθεση τάσσεται κατά της δημιουργίας «θησαυροφυλακίου» της ζώνης του ευρώ, ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας ή ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια ενοποίηση χωρίς πλήρη εγκαταλείψει κάθε εθνικής κυριαρχίας επί της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής - αργά ή γρήγορα - θα καταστήσει το ευρώ πιο ασταθές.

THEPRESSPROJECTgr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια