ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ...ΚΑΙ ΑΝ ΤΡΕΧΕΙ..ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ...ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ...

Του Μάνδαλου Παναγιώτη: e-mail: panosmandalos@yahoo.gr
Είμαι από τους πρώτους που είχα γράψει για την αναβίωση της γιορτής Κρασιού στην Αλεξανδρούπολη και των ανθεστηρίων πριν από 7 χρόνια και φυσικά υποστηρικτής τους.
Βέβαια πηγαίνοντας φέτος στην Ξάνθη για ένα χρόνο είδα ένα σωρό εκδηλώσεις με συναυλίες και ονόματα που οργανώνει ο Δήμος. Εκεί, φυσικά δεν υπάρχει ούτε εισιτήριο, αλλά μαζική συρροή του κόσμου και φυσικά καθιέρωση των εκδηλώσεων σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως το καρναβάλι, οι γιορτές της παλιάς πόλης, η παγκόσμια εβδομάδα μουσικής,, φέτος για πρώτη φορά, η πανελλήνια εκδήλωση μουσικών Ελληνικών σχολείων, κλπ.
Στην πόλη μας, οι εκδηλώσεις λίγες και είπαμε μετά από χρόνια να καθιερώσουμε πάλι την γιορτή κρασιού. Και φυσικά ο κόσμος την αγκάλιασε με σθένος και αγάπη. Στις 9 μέρες λειτουργίας της πάνω από 5-6000 χιλιάδες άτομα, την μέρα. Το εισιτήριο ίσως μπορούμε να πούμε φτηνό και το σουβλάκι στο 1 ευρώ. Φυσικά στο αίτημα των καταστηματαρχών, να γίνεται σε άλλη ημερομηνία, δεν εισακούστηκε. Και φυσικά προς το τέλος Αυγούστου θα ήτανε η καλύτερη όσον αφορά την γνώμη μου, αφού θα παρέτεινε την τουριστική περίοδο και φυσικά σε συνάρτηση και με τις καθιερωμένες γιορτές της παλιάς πόλης της Ξάνθης …θα τραβούσαμε την τουριστική περίοδο στην Θράκη ακόμα σε μεγαλύτερο διάστημα. Βέβαια εδώ απαιτείται συντονισμός και συνεργασία και από τους Δήμους και όχι φαγωμάρα αφού αποσκοπούν σε κοινό καλό.
Την διοργάνωση της γιορτής κρασιού, αναλαμβάνει η ΤΙΕΔΑ(ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ). Και φυσικά όλοι σε αυτήν την περίπτωση περιμέναμε και μεγάλα κέρδη όπως εξ άλλου ακουγότανε στην πιάτσα. Μετά αν δεις τον κόσμο που πήγαινε, θα έλεγες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει βγάλει κέρδη αυτή η διοργάνωση.
Αλλά φέτος ο απολογισμός της περσινής γιορτής κρασιού, η δεύτερη που διοργανώθηκε, απογοητευτικός, αφού ο νέος πρόεδρος έδωσε στην διαφάνεια τον απολογισμό της. Και αποτελεί ίσως τιμή, αυτή του η ενέργεια.
Σε έσοδα 250-260.000 χιλιάδων σε 9 μέρες, ο απολογισμός είναι παθητικός κάπου στα 50.000 ευρώ. Αν κανείς αναλογισθεί ότι πέρσι ..τα κρέατα ..δηλαδή σουβλάκια πάρθηκαν  από έξω, χωρίς να βοηθηθεί η τοπική κοινωνία γιατί ήταν φθηνότερα αλλά ίσως ούτε Ελληνικά …αυτό θέλουμε να το δούμε, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι σύλλογοι είχαν εθελοντική εργασία, αν, αν ….τότε σίγουρα …κάποιος ή έκανε λάθος στον λογαριασμό ..ή κάποιοι θέλουν κρέμασμα.
Δεν νοείται επιχείρηση με τζίρο 260.000 ευρώ, σε 9 μέρες, να είναι μέσα και σε κακά χάλια. Ποιο μαγαζί θα μπορούσε να βγάλει αυτά τα λεφτά και να έχεις παθητικό. Δηλαδή στον μήνα αντιστοιχούν …κάπου στα 800-900.000 ευρώ ….αν είναι δυνατόν. Μόνο από τα σουβλάκια υπάρχουν αναγραμμένα 46.000 ευρώ ….και αν τα μαθηματικά δεν είναι λανθασμένα….46.000 Χ 1=46.000 σουβλάκια πουλήθηκαν. Και όμως στα μαγαζιά με 100-200 σουβλάκια και ίσως συντηρούνται ..ολόκληρες οικογένειες.
Είναι λυπηρό να μην έχει ακόμα επέμβει εισαγγελέας ή ορκωτοί λογιστές γιατί εδώ πρόκειται για ληστεία που κάποιοι την βαφτίζουνε σαν διοργάνωση …ή μήπως οργάνωση πλιατσικολόγων;
Σε περίοδο κρίσης όπου τα 400 ευρώ αποτελούν διακαή πόθο για πολλούς εργαζόμενους, το χιλιάρικο κέρδους αποτελεί διακαή πόθο για πολλούς επαγγελματίες που προσπαθούν να κρατήσουν με το ζόρι τα μαγαζιά τους, στον Δήμο διασπάθισαν 260.000 χιλιάρικα που ο κόσμος έδωσε απλόχερα για να θεσπιστεί αυτή η διοργάνωση και αυτοί την βούλιαξαν. Η ανικανότητα και η αλητεία σε όλο της το μεγαλείο. Δεν ντρέπονται και δεν αισχύνονται καθόλου. Και όμως κυκλοφορούν στον κόσμο και έχουν και θράσος να ζητάν και ψήφο. Πως μπορείς να κάνεις κουμάντο στα κοινά, όταν δεν μπορείς να κάνεις ούτε που λεν στο σπίτι σου. Όταν έχεις στα χέρια σου 260.000 ευρώ δημόσιο χρήμα και το εξαφανίζεις μέσα σε 9 μέρες. Και όμως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης το μπόρεσε. Έφτασε τελευταίος, όχι δεύτερος εκεί που έτρεχε μόνος του. Τα μαγαζιά της παραλίας πέρσι φώναζαν για την ζημιά που υπέστησαν και ζητούσαν αλλαγή της ημερομηνίας. Και όμως αντί αυτοί να βγουν να πουν ..εντάξει μπορεί να είχατε ζημιά ..αλλά το κοινό ταμείο, γέμισε και ίσως κάποιοι φόροι να πέσουν. Ούτε αυτό. Και η καταστροφή στα μαγαζιά και το πλιάτσικο στα ταμεία. Και όμως ο εν λόγω αντιδήμαρχος είναι σε άλλο πόστο, του πρασίνου. Αλήθεια …..στην ανακύκλωση δεν έχει δοθεί ποτέ ισολογισμός τι παίρνουν και τι έσοδα έχουν ….τι γίνεται …γιατί αν εκεί που υπάρχει ισολογισμός υπάρχουν τέτοια χάλια …για να φανταστούμε στα χειρότερα.
Εγώ ακόμα είμαι θιασώτης της εκδήλωσης ..αλλά κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για αυτά τα εκτρωματικά αποτελέσματα, που οδηγούν στην απαξίωση όλων των προσπαθειών δημιουργίας τέτοιων εκδηλώσεων.
Αντί λοιπό η γιορτή κρασιού να είναι τόπος διαφήμισης της πόλης, διαφήμισης με πάγκους τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων, διαφήμισης της γεωκτηνοτροφικής παραγωγής μας, έγινε τόπος πουλήματος σουβλακίων και τόπος πλιατσικολόγησης επωτιδίων δημοσίου χρήματος. Ίσως πρέπει να δούμε σοβαρά τον τρόπο, τον χρόνο αλλά και την διοργάνωση από την αρχή για να γίνει μια διοργάνωση που θα δώσει στον τόπο και όχι θα τον ληστέψει.

Και φυσικά θα είμαι κάθετος σε κάθε απόπειρα όπως λένε αύξησης του εισιτηρίου εισόδου. Αν είναι δυνατόν. Ο κόσμος πεινάει και εμείς με 260.000 έσοδα δεν μπορούμε να διατηρήσουμε μια εκδήλωση…9 ημερών. Και φυσικά στην Ξάνθη όλα γίνονται δωρεάν με μεγάλα ονόματα επί σκηνής, όπως και το φεστιβάλ του Άρδα ..όλα κερδοφόρα …με μεγάλα ονόματα και τραγουδιστές. Εδώ σε εμάς ..με τοπικά συγκροτήματα μόνο και παθητικό…50.000 ευρώ ..έλεος ….κάποτε πρέπει κάποιοι θα πρέπει να ντρέπονται γιατί μόνο υπάρχουνε…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια