"ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΟ".

Με την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, πολύτιμα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο το οποίο θα τα ρευστοποιεί, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων με σκοπό να αποτελέσουν την πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου ύψους 50 δισ. ευρώ από τον ESM.
Στο νέο αυτό Ταμείο θα ενταχθούν και τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Θυμίζουμε πως σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί τον βασικό μέτοχο του Ο.Λ.Α. (Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης) στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων και το παραλιακό τμήμα της δυτικής χερσαίας ζώνης από τον Άγιο Εύπλου μέχρι και το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων.
Εδώ και είκοσι χρόνια , πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για την παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης και ειδικά την ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος, κάτω από το Φάρο.
Το θέμα αυτό έχει καταρχήν μια ιδιομορφία ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ο χώρος αυτός μπορούσε να «περιέλθει» ή και να αξιοποιηθεί από τον Δήμο, με μια από τις παρακάτω διαδικασίες.
Με τροποποίηση της ΧΖΛ ( άρθρα 21 και 22 Ν. 2971/2001 )
Με παραχώρηση χρήσης ΧΖΛ ( άρθρο 24 Ν. 2971/2001 και άρθρο 34 Ν. 3153/2003 )
Με προγραμματική σύμβαση ( άρθρο 25 Ν. 2971/2001 και άρθρο 100 Ν. 3852/2010 )
Στις 12/11/2012, ο Βαγγέλης Λαμπάκης ως δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε και υπόγραψε τελικά μια προγραμματική σύμβαση με τον Ο.Λ.Α. για την οποία πολλοί τότε είχαν εκφράσει αντιρρήσεις επικαλούμενοι πολίτικες σκοπιμότητες, προχειρότητες και αοριστολογίες .
Ανταυτού η επιλογή της τροποποίησης των ορίων της χερσαίας ζώνης λιμένα (ΧΖΛ) θα ήταν η ΜΟΝΗ ΣΙΓΟΥΡΗ επιλογή για το Δήμο αφού με αυτό τον τρόπο δεν θα απαιτείτο καμιά συναίνεση του ΟΛΑ για οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση θα ήθελε να κάνει ο Δήμος.
Επίσης, την περίοδο 2007-2008, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία όταν με την αριθ. 4244 / 16-7-2008 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας ΑΜΘ «Τροποποίηση και επέκταση χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης» (ΦΕΚ 369 / 19-8-2008), και την σιωπηρή συναίνεση του Δήμου, η χερσαία ζώνη του λιμανιού τροποποιήθηκε και συγκεκριμένα, επεκτάθηκε ανατολικά αλλά δεν περιορίστηκε δυτικά ώστε να περιέλθει στο Δήμο.
Και ότι δυστυχώς δεν πέτυχε τόσα χρόνια η πόλη της Αλεξανδρούπολης, με ανάλογη τροποποίηση της ΧΖΛ το πέτυχε η Καλαμάτα όπου παρόμοια με της Αλεξανδρούπολης χρονίζοντα προβλήματα, επιλύθηκαν οριστικά προς όφελος των πολιτών της (βλ. ΦΕΚ 539 Δ/19-7-1999).
Μετά λοιπών και τις τελευταίες εξελίξεις οφείλουμε όπως κάνουμε με συνέπεια όλο το διάστημα της παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ενημερώσουμε τους δημότες, αλλά και να θέσουμε δημόσια τα ερωτήματά μας προς την δημοτική αρχή.
Συνεχίζει η προγραμματική σύμβαση να είναι σε ισχύ και κατά πόσο είναι ενήμερη με σκοπό να εξασφαλίζει την δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της τόσο σημαντικής για την πόλη περιοχής;
Είναι σύννομη ως προς τα χρονοδιαγράμματα, τον προϋπολογισμό, τον τρόπο και τα ποσά της χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου;
Η έκταση που παραχωρείται με την συγκεκριμένη σύμβαση (απουσιάζει το πάρκινγκ και ο χώρος του Λούνα Πάρκ!!!) καλύπτει τις ανάγκες και το "όραμα" για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην παραλιακή μας ζώνη όπως αυτή αρμόζει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης;
Έχει η δημοτική αρχή φροντίσει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών έναντι του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο - όπως λέει ο νόμος- λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας;
Τα ίδια ερωτήματα αφορούν τόσο την σημερινή διοίκηση του Ο.Λ.Α. (η οποία βεβαίως δεν ευθύνεται για την συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση μια και έχει υπογραφεί από την προηγούμενη) όσο και την νέα διοίκηση όποτε αυτή και εάν προκύψει, αλλά και όλους τους Βουλευτές του νομού μας κυρίως για το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια