Μέρκελ, Τσίπρας & Βαρουφάκης στο top 10 των προσώπων του 2015 του AFP

Οι δημοσιογράφοι του AFP ψήφισαν την Αγκελα Μέρκελ ως πρόσωπο της χρονιάς, ενώ στο top 10, συμπεριλαμβάνονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Tο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μετά και το περιοδικό Time, ανέδειξε την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2015. Στην πρώτη δεκάδα Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι χειρισμοί της Μέρκελ στο προσφυγικό αλλά και στην ελληνική κρίση, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξή της ως το σημαντικότερο πρόσωπο της χρονιάς που τελειώνει σε λίγες μέρες, με τους δημοσιογράφους του AFP – οι οποίοι και ψήφισαν για τη λίστα - να χαρακτηρίζει την Μέρκελ «de facto ηγέτη» της Ευρώπης.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Πάπας Φραγκίσκος, οι κάτοικοι του Παρισιού, ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr Al- Baghdadi, η πρόεδρος της Μυανμάρ Aung San Suu Kyi, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σεπ Μπλάτερ και Τζον Κέρι μαζί με τον Mohammad Javad Zarif.

Οπως σημειώνει το AFP, «Τσίπρας και Βαρουφάκης έγιναν τα σύμβολα της αντίστασης έναντι στις πολιτικές λιτότητας.Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρότυπο για τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως το Podemos στην Ισπανία».