2016: Η χρονιά των πόθεν έσχες

Ως μία- ίσως και η τελευταία- μεγάλη ευκαιρία του πολιτικού κόσμου να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις γύρω από το χαοτικό πλαίσιο της...
διαφάνειας στη Δημόσια ζωή του καθεστώτος των πόθεν έσχες, χαρακτηρίζεται από πολλούς η χρονιά που έρχεται. Και αυτό γιατί, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ώριμες οι συνθήκες για να μπει μια τάξη στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όσων διαχειρίζονται δημόσιους πόρους η συμμετέχουν στη νομή της εξουσίας.

Τα προβληματικά σημεία που έχουν εντοπιστεί και αναγνωριστεί στην διαδικασία του ελέγχου των πόθεν έσχες είναι ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων- που υποχρεώνει τους ορκωτούς λογιστές να κάνουν δειγματοληπτική μόνο έρευνα- καθώς και ο χρόνος που απαιτείται για την πραγματοποίησή του. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, οι έλεγχοι των πόθεν έσχες των δεκάδων χιλιάδων υπόχρεων, να βρίσκονται ακόμα στην οικονομική χρήση του 2011, χωρίς να μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις υποθέσεις που συνεχώς βγαίνουν στην επιφάνεια. Υποθέσεις, όπως εκείνους των υπουργών κ.κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη που παρά το γεγονός ότι ελέγχονται κατά προτεραιότητα, δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφήνοντας έτσι τις σκιές να στοιχειώνουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Δίπλα σε αυτές, έχουν σωρευτεί νέες υποθέσεις όπως εκείνη του πρώην υπουργού Οικονμικών Γκίκα Χαρδούβελη και άλλων 19 πολιτικών που εμφάνισαν προβληματικές δηλώσεις.

Πάντως, η Βουλή τουλάχιστον στην αντιμετώπιση του προβλήματος του χρόνου, φαίνεται ότι πραγματοποιεί ορισμένα βήματα, καθώς οι σκέψεις για την ηλεκτρονική υποβολή και διασταύρωση των στοιχείων των πόθεν έσχες κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Στην τελευταία μάλιστα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, έγινε παρουσίαση του ηλεκτρονικού προγράμματος των ελέγχων αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σκέψεις αλλά και δεδηλωμένες προθέσεις, με αφορμή τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, διεύρυνσης των θεσμικών εκπροσώπων που θα έχουν όχι μόνο την υποχρέωση καταβολής αλλά και δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες. Η υλοποίηση της σκέψης αυτής (όπως και της ηλεκτρονικής διάστρωσης και κατάθεσης των στοιχείων), που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις (πχ. Δικαστικοί) αναμένεται να δείξει και τις πραγματικές προθέσεις της Βουλής για την εξυγίανση της δημόσιας ζωής της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το οργανόγραμμα στις αρχές του 2016, θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων στις γνωστές ανοιχτές υποθέσεις, καθώς οι δηλώσεις των πόθεν έσχες για το 2013.

newpost.gr