Πέργκολες: Ένα κομμάτι της ιστορίας στον κήπο σας

Οι πέργκολες έχουν αδιαμφισβήτητα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Μπορεί το στυλ τα υλικά και το όνομα τους κατά καιρούς να έχουν αλλάξει, αλλά η χρησιμότητα τους έχει παραμείνει ίδια για περισσότερα από 3000 χρόνια.
Η λέξη πέργκολα προέρχεται από τη λατινική λέξη «pergula» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «προεξέχον γείσο» και αφορούσε συνήθως μία επέκταση της σκεπής των παλατιών και των ρωμαϊκών ανακτόρων που προσέφερε σκιά στις εισόδους τους.
Η αρχαιότερη πέργκολα σε σωζόμενο σχέδιο κήπου, χρονολογείται από το 1400 π.Χ. περίπου και ανήκε σε έναν αιγύπτιο ευγενή από τη Θήβα. Η αφορμή για τη δημιουργία της πρώτης πέργκολας είναι άγνωστη. Ίσως να έγινε καθαρά για την αισθητική ομορφιά της, ή ίσως κατασκευάστηκε ως προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Η αλήθεια είναι ότι εξυπηρετεί και τις δύο λειτουργίες θαυμάσια, και ως εκ τούτου έχουν γίνει διαχρονικό design για τον κήπο.
Οι πέργκολες έχουν πράγματι υπηρετήσει πολλούς σκοπούς. Αποτελούσαν κομψές δομές σκίασης που ομόρφαιναν το κτίριο και του προσέδιδαν κύρος και ταυτόχρονα προστάτευαν τους ανθρώπους από τις ανελέητες ακτίνες του ήλιου, ή τη μανία μιας ανοιξιάτικης μπόρας. Μέσα στο χρόνο, οι πέργκολες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την ίδρυσή τους και φυσικά δεν προορίζονται πλέον μόνο για την πλούσια ελίτ.
Οι σύγχρονες πέργκολες βέβαια δεν κατασκευάζονται πλέον από πέτρα και τούβλα όπως στο παρελθόν. Η σημερινή τεχνολογία εξυπηρετεί και την αισθητική του κήπου. Ανθεκτικά και μοντέρνα υλικά συνθέτουν πέργκολες που αντέχουν μια ζωή και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.
Στην ιστορία οι πέργκολες χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για να σκιάσουν διαδρόμους ή και ως επεκτάσεις κτιρίων στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ασία, και έκτοτε έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου και η διαχρονική απλότητα και λειτουργικότητα τους, θα τους εξασφαλίσουν μία θέση στην ιστορία για πολλά ακόμη χρόνια.