Η κυβέρνηση Τσίπρα θα ξετρυπώσει και το μαύρο πολιτικό χρήμα

“ Έφτασε ο καιρός που όσοι δεν πληρώνουν θα πρέπει να φοβούνται ”
«Δεδομένη» θεωρεί ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης τη δέσμευση περιουσιών όσων βρεθούν στις λίστες Φαλτσιανί, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματά τους και δεν προχωρήσουν σε «αυτοκαταγγελία», ενώ παράλληλα δεν αποκλείει να οδηγηθούμε, μέσω των λογαριασμών, σε πολιτικό χρήμα. 

«Οι εξελίξεις στο θέμα με τις λίστες είναι ήδη καταιγιστικές. Οι ταυτοποιήσεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ελπίζαμε. Εκτιμούμε ότι θα προχωρήσουν άμεσα και οι διασταυρώσεις των στοιχείων με τα δηλωθέντα εισοδήματα και έτσι, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε καταλογισμό, που είναι και το πιο σημαντικό. Στο εξωτερικό, ήδη, μας θεωρούν “μουτζαχεντίν” που δεν έχουμε πρόθεση να σταματήσουμε πουθενά, όποιον και αν βρούμε μπροστά μας και αυτό για εμάς είναι τίτλος τιμής» τονίζει, με συνέντευξή του στο Real.gr, ο Γ. Βασιλειάδης, ενώ σε ερώτηση για το αν η νέα λίστα Φαλτσιανί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πολιτικό χρήμα, απαντά: 

«Τίποτα δεν αποκλείεται, είμαστε στην αρχή ενός σπιράλ που μόλις έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μέσω του ελβετικού τραπεζικού συστήματος κινείτο τουλάχιστον κατά ένα μέρος το μαύρο πολιτικό χρήμα που όλοι μιλάνε για αυτό, όλοι το κατηγορούν για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά κανείς δεν τόλμησε ποτέ να το αγγίξει».

Στην ερώτηση αν θα οδηγηθούμε και σε δέσμευση περιουσιών όσων δεν εκμεταλλευτούν τον νέο νόμο που θα κατατεθεί και δεν προχωρήσουν σε «αυτοκαταγγελία» ο Γ. Βασιλειάδης είναι κάθετος: «Αυτό να το έχετε ως δεδομένο. Όποιος δεν αξιοποιήσει την αυτοκαταγγελία, αφενός μεν με την εισαγωγή του περιουσιολογίου, αφετέρου δε μέσω των τακτικών ελέγχων που θα προκύπτουν από τις διασταυρώσεις μεταξύ λιστών – φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων κλπ., θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου» επισημαίνει. 

Ο ΓΓ για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς αποκαλύπτει ότι το νομοσχέδιο θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δίνει ποινική ασυλία όσον αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής, δεν θα έχει χαμηλό συντελεστή, θα προβλέπει, όμως, κάποιες ελαφρύνσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση και θα αφορούν κατά κύριο λόγο τον τρόπο πληρωμής του φόρου. 

«Δεν υπάρχουν πλέον στεγανά ούτε άβατα. Κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Θα λογοδοτήσουν οι πάντες. Βεβαίως και θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία μέσω της αυτοκαταγγελίας. Αλλά θα είναι μια και τελευταία. Από εκεί και μετά, η πρόθεση είναι σαφής. Όποιος πήρε μέρος στο πάρτι κατά του ελληνικού λαού, ήρθε η ώρα είτε να περάσει από το ταμείο, είτε από την πόρτα του Εισαγγελέα», προειδοποιεί.

Oλόκληρη η συνέντευξη του ΓΓ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη στο Real.gr έχει ως εξής:

Η νέα λίστα Φαλτσιανί μπορεί να οδηγήσει και σε νέα ευρήματα στη λίστα Λαγκάρντ;

- Με τα στοιχεία που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στην ελληνική κυβέρνηση, έχουμε πλέον στα χέρια μας το πλήρες αρχείο του, όσον αφορά Έλληνες καταθέτες στην HSBC. Παρ’ ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τα ευρήματα της νέας αυτής λίστας, εκτιμούμε ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα ευρήματα και όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς επίσης και για πολύ περισσότερες περιπτώσεις.

Επί της ουσίας, η μεγάλη ποιοτική διαφορά είναι ότι πλέον παύει να είναι μια στατική εικόνα, μια εικόνα μιας συγκεκριμένης στιγμής. Πλέον βλέπουμε ιστορικότητα συναλλαγών, σύνολο κινήσεων και μεταφορών χρηματικών ποσών. Με αυτό τον τρόπο, ξεκλειδώνονται ή έστω μπορεί να ξεκλειδωθούν και οι μηδενικοί λογαριασμοί που από φορολογική άποψη ίσως και να έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πολιτικό χρήμα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ενδείξεις που υπάρχουν;

- Τίποτα δεν αποκλείεται, είμαστε στην αρχή ενός σπιράλ που μόλις έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μέσω του ελβετικού τραπεζικού συστήματος κινείτο τουλάχιστον κατά ένα μέρος το μαύρο πολιτικό χρήμα που όλοι μιλάνε για αυτό, όλοι το κατηγορούν για την σημερινή κατάσταση της χώρας αλλά κανείς δεν τόλμησε ποτέ να το αγγίξει. 

Ταυτόχρονα βέβαια η Ελβετία αποτελούσε ένα ασφαλές φορολογικό λιμάνι, όχι μόνο του λαθραίου πολιτικού χρήματος, αλλά και των φοροφυγάδων. Και το μεγάλο στοίχημα είναι όλες οι παραπάνω κατηγορίες να λογοδοτήσουν και να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί τι από αυτά που περιέχουν οι λίστες είναι φορολογημένο και τι όχι. 

Οι εισαγγελείς και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ελέγχουν όλες τις λίστες που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα, διασταυρώνοντας τα στοιχεία με τα δηλωθέντα εισοδήματα του κάθε ΑΦΜ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι λίστες αφορούν ως επί το πλείστον πρόσωπα με σημαντική οικονομική επιφάνεια, που μπορούν να δικαιολογήσουν ενδεχομένως, μεγάλα ποσά σε καταθέσεις, εάν αυτά εξετασθούν μεμονωμένα. 

Το ζητούμενο είναι οι Αρχές να έχουν τη συνολική εικόνα και να διασταυρωθούν τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή. Οι εισαγγελείς γνωρίζουν πάντως πως ό,τι και να βρεθεί στις λίστες, πολιτικό χρήμα, επώνυμοι και μη, κανείς δεν δικαιούται πλέον να μείνει στο απυρόβλητο, όπως ενδεχόμενα συνέβαινε στο παρελθόν και δεν δικαιολογείται κανενός είδους συγκάλυψη για κανέναν, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκει, όποιος μεγαλοσχήμονας επιχειρηματίας και αν είναι. 

Με τυχόν φοροφυγάδες ποια πολιτική θα ακολουθήσετε; Να αναμένουμε νομοσχέδιο για την «αυτοκαταγγελία»; Και ποιες θα είναι οι βασικές του αρχές;

- Η πολιτική απέναντι στους φοροφυγάδες είναι ξεκάθαρη: Το πάρτι τελείωσε! Να περάσουν από το ταμείο και να πληρώσουν. Εθελοντικά ή αναγκαστικά. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο χάνονται περισσότερα από 13 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή και διαφθορά, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και τα μισά να μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε, θα λύναμε το σύνολο των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. 

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι πρόκειται για κάτι εύκολο, που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται συστηματική δουλειά και εμπέδωση σε όλες τις δομές του κρατικού μηχανισμού ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να αλλάξουν όλα. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να είναι σαφές και στα υποκείμενα του φόρου, αυτούς που αποφασίζουν να κλέψουν το κοινωνικό σύνολο, μέσω της φοροδιαφυγής, ότι το κράτος πλέον και γνωρίζει και μπορεί και έχει τη βούληση να τους πιάσει και να τους τιμωρήσει. 

Ο στόχος είναι να παταχθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και η διαφθορά και να φέρουμε στα ταμεία του κράτους αυτούς που πρέπει να πληρώσουν, προσπαθώντας να ελαφρύνουμε και τη θέση των μισθωτών, των συνταξιούχων, των συνεπών ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, των ανθρώπων που καλούνται πάντα να πληρώσουν το λογαριασμό. Αυτών που έχουν ματώσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ κάποιοι άλλοι έμεναν μέχρι σήμερα στο απυρόβλητο, από πολιτική επιλογή. Αυτά τελείωσαν.

Η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι, πιστεύουμε, ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και θα δώσει κίνητρα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν για να τα σώσουν. Το νομοσχέδιο θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα δίνει ποινική ασυλία, όσον αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει χαμηλό φορολογικό συντελεστή, θα προβλέπει, όμως, κάποιες ελαφρύνσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση, και θα αφορούν κατά κύριο λόγο τον τρόπο επιλογής πληρωμής του φόρου. 

Μπορεί να οδηγηθούμε και σε δέσμευση περιουσιών όσων δεν προχωρήσουν σε «αυτοκαταγγελία»;

-Αυτό να το έχετε ως δεδομένο. Όποιος δεν αξιοποιήσει την αυτοκαταγγελία, αφενός μεν με την εισαγωγή του περιουσιολογίου, αφετέρου δε μέσω των τακτικών ελέγχων που θα προκύπτουν από τις διασταυρώσεις μεταξύ λιστών – φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων κλπ. θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου. 

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τρόποι και η επικείμενη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας θα βοηθήσει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε οι υποθέσεις που φτάνουν στη Δικαιοσύνη να εκδικάζονται άμεσα και το κράτος να μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, μαζί με τα πρόστιμα που θα προστίθενται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα είναι και ένα κίνητρο για τους φοροδιαφεύγοντες που σήμερα ποντάρουν στο ότι οι υποθέσεις καθυστερούν εξαιρετικά, λόγω του φόρτου των δικαστηρίων, να εκδικαστούν, φτάνοντας έως και τα 6-7 χρόνια. 

Θα ήθελα να επιμείνω, πάντως, στον σημαντικό ρόλο, τον οποίο θα παίξει το περιουσιολόγιο, το οποίο και θα θωρακίσει την προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που επιχειρεί η κυβέρνηση. Θα ολοκληρώσει κατά απόλυτο τρόπο την εικόνα του κάθε φορολογούμενου και θα εξαλείψει τις όποιες αδικίες, αφού όλα θα πρέπει να δηλωθούν σε αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί θα κατάσχονται από το κράτος. 

Η σωστή αξιοποίηση του περιουσιολογίου, μαζί με μία νομοθεσία, άκρως αποτρεπτική για την φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να εξαλείψει αδικίες και να φέρει χρήμα στα ταμεία του κράτους και κυρίως αυτό που έχει ανάγκη η χειμαζόμενη από τα μνημόνια ελληνική κοινωνία: φορολογική δικαιοσύνη και σε παρεπόμενη κοινωνική δικαιοσύνη μέσω της ελάφρυνσης των βαρών των συνήθων υποζυγίων. 

Να αναμένουμε καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα με τις λίστες, κ. Γενικέ;

-Ξέρετε ότι απεχθάνομαι τα μεγάλα λόγια και τις δηλώσεις χάριν εντυπωσιασμού. Προσπαθώ πάντοτε να κρατάω τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, γιατί είναι γνωστό ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί από τις δηλώσεις. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και η κυβέρνηση η ίδια δεν συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό χρήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής των χαμηλών τόνων και των υλοποίησης έργων. 

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο θέμα με τις λίστες είναι ήδη καταιγιστικές. Οι ταυτοποιήσεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ελπίζαμε. Εκτιμούμε ότι θα προχωρήσουν άμεσα και οι διασταυρώσεις των στοιχείων με τα δηλωθέντα εισοδήματα και έτσι, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε καταλογισμό, που είναι και το πιο σημαντικό. 

Στο εξωτερικό, ήδη, μας θεωρούν «μουτζαχεντίν», που δεν έχουμε πρόθεση να σταματήσουμε πουθενά, όποιον και αν βρούμε μπροστά μας και αυτό για εμάς είναι τίτλος τιμής. Η λίστα Μπόργιανς που πήραμε από τη βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, τα στοιχεία που βρέθηκαν στην έφοδο στα γραφεία της UBS πριν από δύο βδομάδες περίπου, αλλά και τα νέα στοιχεία που έδωσε ο Φαλτσιανί, σε συνδυασμό με στοιχεία που συλλέγει σε έρευνες που είναι σε εξέλιξη η οικονομική αστυνομία, εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν και άλλες λίστες και θα οδηγήσουν άμεσα σε εξελίξεις, που κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να λάβουν χώρα στην Ελλάδα. 

Έφτασε ο καιρός που όσοι δεν πληρώνουν θα πρέπει να φοβούνται. Η εντολή της κυβέρνησης στις αρχές είναι «όλα στο φως». Και αυτό θα εφαρμόσουμε. Είναι σημαντικό το ότι οι εισαγγελείς, η αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν πλέον ότι έχουν την πολιτική κάλυψη να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς αστερίσκους. Και αυτό αποδίδει, ήδη, καρπούς. 


Και κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω: δεν υπάρχουν πλέον στεγανά ούτε άβατα. Κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Θα λογοδοτήσουν οι πάντες. Βεβαίως και θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία μέσω της αυτοκαταγγελίας. Αλλά θα είναι μια και τελευταία. Από εκεί και μετά η πρόθεση είναι σαφής. Όποιος πήρε μέρος στο πάρτι κατά του ελληνικού λαού ήρθε η ώρα είτε να περάσει από το ταμείο είτε από την πόρτα του Εισαγγελέα.

http://www.periodista.gr/greece/item/20159.htm