Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα κριτήρια βαθμολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης.


  Το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων με άμεση προτεραιότητά του την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας και με γνώμονα την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Μέτρου 121 ''Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων'', καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναμόρφωση της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης, προσεγγίζοντας με ευαισθησία τα αιτήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη και Τροφίμων, σε ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση, με θέμα τον  αποκλεισμό των Νέων Αγροτών του Νομού Έβρου εξαιτίας των κριτηρίων βαθμολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης.

  Στην  απάντησή του ο κύριος Κ. Σκανδαλίδης  επισημαίνει ότι: «Επαναπροσδιορίζονται βασικές παράμετροι της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης και συγκεκριμένα αυξάνονται οι διαθέσιμες πιστώσεις από 285 εκατ. ευρώ  σε 500 εκατ. ευρώ και κατανέμονται τα κονδύλια μεταξύ ζωικής και φυτικής παραγωγής με αναλογία 2 προς 1 (67%-33%). Σε ότι αφορά την κλαδική κατανομή των πιστώσεων αυτές διαμορφώνονται: σε 75 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες (δικαιούχους του Μέτρου 112) από 50 εκατ. ευρώ, σε 270 εκατ. ευρώ για λοιπούς γεωργούς και κτηνοτρόφους από 100 εκατ. ευρώ, σε 135 εκατ ευρώ για γεωργούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές και σε 20 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία.
  Σε  επίπεδο περιφερειακής κατανομής των 270 εκατ. ευρώ στην περιφέρεια ΑΜΘ διατίθενται 30 εκατ. ευρώ. Ενώ προβλέπεται η χωρίς κόστος σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας για επενδυτικά σχέδια εως 50 χιλ. ευρώ και παράλληλα δίνεται δυνατότητα εξάντλησης του ορίου που σχετικός Κανονισμός, ο οποίος τελεί υπό τροποποίηση, θα ορίζει για τη λήψη προκαταβολής κατά την υλοποίηση των επενδύσεων, όπου το όριο της οποίας δύναται να φτάνει έως και 50%  της δημόσιας δαπάνης της επένδυσης».
    Ο κύριος Υπουργός σημειώνει ότι: «Η αύξηση των πιστώσεων της προκήρυξης συνοδεύεται από βελτιώσεις στη βαθμολογία με σημαντική μείωση της βάσης των 40 μορίων στις επιμέρους κατηγορίες και συγκεκριμένα: α) 20 μόρια για τους Νέους Γεωργούς του Μ112 που το σχέδιο βελτίωσης αφορά φυτική παραγωγή και 25 μόρια για εκείνους που το σχέδιο βελτίωσης αφορά τη ζωική παραγωγή, β) 25 μόρια για τις λοιπές κατηγορίες υποψηφίων (συμπεριλαμβανομένων των καπνοπαραγωγών) που το  σχέδιο βελτίωσης αφορά φυτική παραγωγή και 30 μόρια για εκείνους που το σχέδιο βελτίωσης αφορά τη ζωική παραγωγή, γ) κατάργηση της επιμέρους βάσης των 15 μορίων, δ) βελτιώσεις των κριτηρίων βαθμολόγησης (πχ πρόβλεψη βαθμολογίας για νέους γεωργούς του 2006, αύξηση πριμοδότησης ''πρώην'' και ''νυν'' καπνοπαραγωγών, πυρόπληκτες περιοχές)  και ε) κατάργηση της βάσης για τις περιφέρειες νησιωτικής Ελλάδας (Βόρειο Αιγαίο- Νότιο Αιγαίο-Ιόνια), λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε αυτές.
  Παράλληλα, αναμένεται η σύσταση Μητρώου  Αξιολογητών προκειμένου ο χρόνος αξιολόγησης των προτάσεων που  θα υποβληθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομος, ώστε να επισπευσθεί και ο χρόνος έναρξης υλοποίησης και πληρωμής των επενδύσεων».
  Καταλήγοντας  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων τονίζει ότι: «Με  τις παραπάνω παρεμβάσεις στην τρέχουσα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης αποδεικνύεται ότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα αιτήματα και οι προβληματισμοί των Ελλήνων αγροτών μέσα από μία διαρκή, άμεση και ουσιαστική επικοινωνία που έχει με όλους τους φορείς τους,  συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο στις προσπάθειες που καταβάλουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια