Εισήγηση Λευτέρη Χαμαλίδη στο τεχνικό πρόγραμμα


Εδώ και  τρεις μήνες βρίσκεται σε πλήρη  εξέλιξη ο Νόμος 3852/2010 γνωστός ως «Καλλικράτης».
Δυστυχώς  η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν εφαρμόζει αυτά που προβλέπονται από αυτόν το νόμο.
Κύριε δήμαρχε.
«Ακυρώνετε  στην πράξη τον  Καλλικράτη».
Έχετε αποτύχει παταγωδώς να υλοποιήσει στην πράξη βασικές δημοκρατικές και αποκεντρωτικές καινοτομίες του Καλλικράτη, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος αλλά και του προϋπολογισμού κατ’ επέκταση.
Αναφέρομαι  στα εξής δύο στοιχεία:
Οι  Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες είναι σχεδόν απούσες από την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, αφού υπάρχουν ελάχιστες από τις προτάσεις τους για τα έργα, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Συνεδρίασαν, αποφάσισαν κι εσείς τους αγνοήσατε εντελώς.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης έχει διακοσμητικό ρόλο. Δεν δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς να ενημερωθούν ουσιαστικά ώστε να καταθέσουν προτάσεις, τόσο για το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και για τον Προϋπολογισμό, αλλά κι όσες έγιναν δε ελήφθησαν καθόλου υπόψη.
Αγαπητοί  Συνάδελφοι,
Είναι αδιανόητο  το γεγονός μια Δημοτική Αρχή ν’ απαξιώνει κατά τόσο προκλητικό τρόπο τα όργανα του Δήμου.
  • Είτε το κάνει βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.
  • Είτε βρίσκεται κυριολεκτικά στα χαμένα.
Πολύ γρήγορα  ξεχάστηκαν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Δημάρχου περί Δημοτικής Αλληλεγγύης που ήταν και το όνομα του συνδυασμού του.
Για πρώτη  φορά υποβάλλεται ένα τεχνικό  πρόγραμμα υπό συνθήκες διαφορετικούς έως σήμερα. Τέσσερις Δήμοι έχουν συνενωθεί σ’ έναν. Επομένως δεν υπάρχει άμεσο μέτρο σύγκρισης. Απ’ την άλλη όμως έχουμε κάποια δεδομένα.
  1. Προβλέπεται και δεν το έχουμε δει πουθενά, τον πίνακα που κάνει διαχωρισμό των έργων ανά Δημοτική Ενότητα με τον ανάλογο προϋπολογισμό. Όπως είναι γνωστό το 80% αυτού γίνεται κατανομή βάση του πληθυσμού κάθε Δ.Ε. και το υπόλοιπο 20% βάση των προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής.
  2. Το τεχνικό πρόγραμμα και γενικά ο προγραμματισμός κάθε σοβαρού φορέα, άρα και του Δήμου, πρέπει να συνοδεύεται από Εισηγητική – Αιτιολογική Έκθεση που να δείχνει τη στρατηγική του Δήμου. Δεν υπάρχει.
  3. Από την όλη εικόνα του λείπει το όραμα. Δεν είναι φιλόδοξο. Τα έργα του τεχνικού προγράμματος είναι: "ΠΛΙΝΘΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΟΙ ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΙΡΗΜΕΝΟΙ". Δεν υπάρχει κεντρική στόχευση, ούτε σχεδιασμός. Έχουμε μια απλή και κακή διαχείριση της κατάστασης.
  4. Το τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από «φόβο» και «συντήρηση». Θυμίζει περισσότερο πρόγραμμα Καποδιστριακού Δήμου και λιγότερο πρόγραμμα Καλλικρατικού Δήμου.
  5. Οι δαπάνες για μελέτες και έρευνες που είναι απαραίτητες προκειμένου να ωριμάσουν διαδικασίες διεκδίκησης και υλοποίησης έργων, δράσεων και παρεμβάσεων απουσιάζουν. Υπάρχει επιχειρησιακή ανετοιμότητα για τα έργα του ΕΣΠΑ που ξεκίνησε ήδη. Για παράδειγμα έχει ανοίξει το μέτρο για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς από το ΠΕΠ κι εμείς δεν έχουμε καμιά ετοιμότητα για κατάθεση πρότασης. Κι ενώ υπάρχουν ανάγκες, όπως στην επέκταση του σχεδίου πόλεως στην Νέα Ελβετία.
  6. Κατακερματισμός έργων, μελετών και προμηθειών. Στους πίνακες 2α-2δ και 3α-3δ που είναι οι προτάσεις για νέα έργα από ΣΑΤΑ, είναι εγγεγραμμένα 50 νέα έργα και μελέτες κι απ’ αυτά τα 32 είναι όλα κάτω από 15.000 ευρώ για να γίνουν με απ’ ευθείας ανάθεση.
  7. Δεν φαίνονται πουθενά έργα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την απασχόληση.
  8. Δεν φαίνεται πουθενά έργο που αφορά στη δημιουργία ή διαμόρφωση Δημοτικού Αμαξοστασίου για να αφήσουμε επιτέλους τον χώρο απέναντι από το Πανεπιστήμιο ώστε να γίνουν υποδομές. Κι εδώ έχουμε συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσουμε.
  9. Δεν υπάρχει για 3η χρονιά μονάδα αποτέφρωσης υπολλειμάτων σφαγής, με αποτέλεσμα να κοστίζει στο δήμο πάνω από 150.000 ευρώ το χρόνο η μεταφορά για την αποτέφρωσή τους σε ιδιώτες. Μήπως αυτή η κατάσταση βολεύει, γι’ αυτό τελικά δεν την αγγίζουμε;
  10. Δεν υπάρχουν πουθενά δράσεις συνέργειας με το Πανεπιστήμιο. Τόση απαξίωση τελικά σ’ αυτό το εργαλείο που έχουμε δίπλα μας;
Ανέφερα επιγραμματικά  κάποια στοιχεία, καθώς συνάδελφοι της παράταξης μας θα αναπτύξουν στη συνέχεια εκτενέστερα διάφορα  κομμάτια του Τεχνικού Προγράμματος που χρήζουν ανάδειξης.
Αγαπητοί  συνάδελφοι,
Εμείς ως παράταξη έχουμε κρατήσει μια υπεύθυνη στάση  μέχρι σήμερα τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο κι έξω από αυτό. Για μας πάνω απ’ όλα μπαίνει θέμα αξιοπρέπειας και προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων για την προκοπή του τόπου. Δυστυχώς όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλησης στη σημερινή σας πρόταση.
Εμείς δεν  πρόκειται να ψηφίσουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που είναι ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε πίσω από την πλάτη τους. Είναι θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας. 
Χαμαλίδης Λευτέρης
Επικεφαλής  Δημοτικής Παράταξης «νέα αρχή»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια