Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκική εφημερίδα Hurriyet


Η Ελλάδα ειναι ο πιο ειλικρινής εταίρος της Τουρκίας σε οτι αφορά την ένταξη της στην Ευρωπαική Ένωση, σύμφωνα με την Ελληνίδα πρώην Υπουργό Εξωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η Ελληνίδα εταίρος διαφωνεί ριζικά με την αντίθεση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, όπως είπε στην Hürriyet Daily News & Economic Review σε συνέντευξή της τη Δευτέρα. “Εαν η Τουρκία λύσει το Κυπριακό και ολοκληρώσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, τότε θα έχει τη δυνατότητα να γίνει μέλος της Ε.Ε”.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε τα σχόλιά της μετά της συμμετοχή της σε μια διάσκεψη που οργανώθηκε απο την Ένωση Γυναικών Επιχειρηματιών Τουρκίας (KAGIDER) στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα.

“Αυτό που χρειάζεται είναι μια συγκεκριμένη, απτή λύση στο Κυπριακό, βασισμένη σε ψήφισμα του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει δυνατότητα διχοτόμησης όταν παραμένουν στο νησι 40000 στρατιώτες. Πέραν αυτού, το γεγονός οτι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε είναι το καλύτερο εχέγγυο για την ασφάλεια του νησιού” είπε η αρχηγός του κόμματος.
“Συμφωνώ με το Βολταίρο”
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε οτι η ελευθεροτυπία είναι η εγγύηση για μια ορθώς λειτουργούσα δημοκρατία και πρόσθεσε οτι η επίτευξή της θα αποτελούσε ορόσημο στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε. “Εχω υπάρξει πολιτικός όλη μου τη ζωή, και κατα τη διάρκεια της πορείας μου, έχω αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με τον Τύπο. Παρόλ'αυτά, συμφωνώ με τον Βολταίρο: Δεν συμφωνώ με αυτά που λές, αλλά θα υπερασπιστώ με το τιμημα της ζωής μου το δικαιωμά σου να τα λές”.
“Πιστεύω οτι ο Ερντογάν θα αναθεωρήσει το πυρηνικό εργοστάσιο”
Η Ντόρα Μπακογιάννη επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που υπάρχουν σχετικά με την κατασκευή ενος πυρηνικού εργοστασίου σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας όπως η Ελλάδα και η Τουρκία.
“Είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστεί ενα πυρηνικό εργοστάσιο” το οποίο δεν θα το αγγίζει η φύση, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην πρόσφατη πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταιτσί στην Ιαπωνία. Χώρες όπως η Τουρκία που βρίσκονται σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές θα πρέπει να αναθεωρήσουν την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, είπε.
“Οι Έλληνες και οι Τούρκοι, προσεγγίσαμε ο ένας τον άλλο λόγω των σεισμών της πειροχής μας. Βρισκόμαστε σε σεισμογενή περιοχή. Πιστεύω οτι ο Πρωθυπουργός (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν θα επανεξετάσει την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία” είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Τα νησιά αποτελούν το 40% της Ελληνικής επικράτειας
Μιλώντας για τις συνεχιζόμενες διαφορές για το Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε οτι τα προβλήματα δεν ειναι καινούρια.
“Πρέπει να γίνει αντιληπτό, οτι τα νησιά ειναι κομμάτι της επικράτειας της Ελλάδας. Τα νησιά αποτελούν το 40% της επικράτειάς μας”, είπε, προσθέτωντας οτι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία. “Εϊμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει να βρεθεί λύση πάνω στην υφαλοκρηπίδα ως προς αυτό, έτσι θα λυθούν τα προβλήματα”.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας πρόσφατα ενθάρρυνε την Τουρκία να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης στα προβλήματα του Αιγαίου, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ή να προετοιμαστεί για επίλυση του προβλήματος στο Δικαστήριο της Χάγης.
Οι γυναίκες στην Τουρκία πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στην πολιτική
Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η Τουρκία χρειάζεται περισσότερες εκλεγμένες γυναίκες στο Κοινοβούλιο. “Πιστεύω πως το 52% του Τουρκικού λαού θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο σε όλα τα κόμματα”.
Σημειώνοντας πως οι γυναικες στην Τουρκία είναι πολύ δραστήριες στην καθημερινή ζωή, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε οτι πρέπει να τους δωθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν και στην πολιτική.
“Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο δεν ειναι διακοσμητικές, φέρνουν μια νέα άποψη στην πολιτική, η οποία είναι απαραίτητη αν θέλει κανείς να ειναι επιτυχημένος”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια