"Φύση και λόγος στην Ψυχανάλυση", ταυτόχρονη κυκλοφορία έντυπου και ebook από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Κυκλοφόρησε σήμερα συγχρόνως σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο "Φύση και λόγος στην Ψυχανάλυση" του ψυχίατρου και ψυχαναλυτή Αθανάσιου Αλεξανδρίδη. Το τυπωμένο βιβλίο (212 σελ) κοστίζει €13 και το ηλεκτρονικό €10. Το ebook είναι σε μορφή ePUB και έχει υδατογράφημα με το όνομα του αγοραστή (social DRM) αντί για το  κλείδωμα της Adobe, οπότε μπορεί να διαβαστεί στη συσκευή και την εφαρμογή της επιλογής μας ή να μετατραπεί αποτελεσματικά σε Mobipocket και να διαβαστεί και σε Kindle.

Τα θέματα του βιβλίου, σύμφωνα με την περιγραφή των Εκδόσεων Ίκαρος:

Το πώς η Φύση ορίζει τις δυνατότητες του Λόγου, το πώς ο Λόγος ορίζει τις δυνατότητες της νόησης να αναπαραστήσει και να αντιληφθεί τη Φύση, βρίσκει μέσα στην ψυχανάλυση μια εκρηκτική συνθήκη που το οδηγεί στα άκρα. Το ένα άκρο ορίζεται από την έκπτωση του ψυχικού που ως αδέσμευτη ά-λογη
ενέργεια χτυπά το σώμα. Το άλλο άκρο ορίζεται από τον άσαρκο ψευδαισθησιακό λόγο. Στο ένα άκρο η ψυχοσωματική νόσος, στο άλλο το παραλήρημα. Στο ενδιάμεσο, πλήθος σωματοψυχικών λειτουργιών, όπως το όνειρο, η αντιληπτική εικόνα, η αναπαράσταση, η ανάμνηση, η φαντασίωση, η συνειδητή σκέψη, επιχειρούν να διατηρήσουν ενεργείς τις γέφυρες μεταξύ φυσικού και ψυχικού ώστε να διατηρηθεί η συνοχή του ατόμου, που τις φέρει και φέρεται από αυτές. 
Μελετώντας τις παραπάνω λειτουργίες ο συγγραφέας προσπαθεί να δείξει τις στρατηγικές του αναλυομένου και του αναλυτή ώστε ο λόγος, εξαντλώντας τις δυνατότητες χρήσης του (από τη μορφοποίηση και την αναφορικότητα μέχρι τη νοηματοδότηση και την αποδόμησή της), να προσφέρει στο υποκείμενο έναν Ένυλο Nου: έναν Ένσαρκο Ψυχισμό, ένα Ψυχικοποιημένο Σώμα. Κλινικά «σπαράγματα» φωτίζουν τις θεωρητικές κατασκευές αυτού του ψυχαναλυτικού βιβλίου που επιχειρεί τον διάλογο με τη γλωσσολογία και την επιστημολογία.

Ο συγγραφέας
Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής. Από την «Εικόνα του σώματος των σχιζοφρενών» (1982) μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, περιοδικά και βιβλία. Κύριοι τομείς των ενδιαφερόντων του είναι η ψυχοπαθολογία των ψυχώσεων, των αρχαϊκών τραυμάτων και των ψυχοσωματικών αποδιοργανώσεων, η ψυχογλωσσολογία και η αισθητική. Από το 1992, με τη συστηματική παράλληλη έκδοση της ποιητικής του παραγωγής, δημοσιοποιεί και τον επέκεινα της σκέψης λόγο του

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί επίσης σε ηλεκτρονικό βιβλίο η ποιητική συλλογή του Αλεξανδρίδη SMS (€5, ePUB).

iBookstore
Παράλληλα, οι Εκδόσεις Ίκαρος διαθέτουν συνολικά 9 ηλεκτρονικά βιβλία στο iBookstore της Apple για ανάγνωση σε iPad, iPhone, iPod touch. Όπως και τους τίτλους άλλων Ελλήνων εκδοτών με βιβλία στο iBookstore, είναι διαθέσιμα στους κατόχους πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί σε ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία και Γαλλία:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια