Βαρουφάκης: Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει τις διακοπές του στην Αίγινα, αλλά ακόμη κι από εκεί δινει συνεντεύξεις. Μέχρι το νησί του Αργοσαρωνικού ταξίδεψε ο αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας WELT Στέφαν Άουστ, προκειμένου να συναντήσει τον πρώην υπουργόΟικονομικών και να μιλήσουν για το νέο του βιβλίο, τον Τσίπρα και την Μέρκελ.
«Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα»
«Είστε ακόμη φίλοι με τον Τσίπρα;»,  τον ρώτησε ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Όχι. Κατά βάση ποτέ δεν ήμασταν φίλοι. Για κάποιο χρονικό διάστημα πίστευα ότι θα γινόμαστε φίλοι. Για να σας το πω ξεκάθαρα: ο Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε».
Ποιά ήταν η συμφωνία αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη; «Η συμφωνία ήταν: είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω μεν την ελαττωματική δομή της ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή. Όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στον Τσίπρα δεν μπορούσα ωστόσο να φανταστώ ότι κάποτε θα αναλάμβανα κι εγώ ο ίδιος κυβερνητική ευθύνη. Μέχρι που εκείνος με πλησίασε και μου είπε: Θέλω να το κάνεις, εκτός από σένα δεν ξέρω κανέναν άλλον που μπορεί να τα καταφέρει», είπε.
Στη δε ερώτηση αν τον συναντάει πια, ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας απάντησε: «Όχι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε».
Πυρά κατά Μέρκελ, Σόιμπλε, Ολάντ
Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «σχέδιο Σόιμπλε» με στόχο την αναμόρφωση της ευρωζώνης, πρόσθεσε όμως και τα εξής: «Αν μη τι άλλο, ήταν ένα σχέδιο. Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τί σημαίνει η λέξη σχέδιο».
Κι ακόμα: «Η Μέρκελ δεν θα λάμβανε ποτέ μία απόφαση, αν μπορούσε να την αναβάλει για την επομένη και να δει τί άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε. Αυτό είναι πολύ κακό για την Ευρώπη».