Ο «ήσυχος» Αύγουστος κι ο δύσκολος Σεπτέμβρης της κυβέρνησης

Ένας... ήσυχος Αύγουστος κι ένας – ακόμη – δύσκολος Σεπτέμβρης συνθέτουν τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης, εν μέσω βεβαρυμένου κοινωνικού κλίματος και εν όψει της επιστροφής στο, σύνηθες πλέον, έργο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Από σήμερα κι έως τον Δεκαπενταύγουστο η σύσταση Τσίπρα προς τους υπουργούς είναι ολιγοήμερες και διακριτικές διακοπές. Κι αμέσως μετά, μπαίνει σε τροχιά το σχέδιο ανασύνταξης με πρώτη προτεραιότητα την επούλωση – στο μέγιστο δυνατό βαθμό τουλάχιστον – των κοινωνικών και πολιτικών τραυμάτων που έχει προκαλέσει το τρίτο Μνημόνιο.
Το κοινωνικό τραύμα του ΕΚΑΣ
Από αυτά τα τραύματα, οι περικοπές στο ΕΚΑΣ και τιςεπικουρικές συντάξεις έχουν και το μεγαλύτερο κόστος – κόστος, το οποίο αποτυπώνεται και στις, εσωτερικής «χρήσης», δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι οι αντισταθμιστικές παροχές που ήδη ανακοινώθηκαν δεν αρκούν για να καλύψουν τις απώλειες των χαμηλοσυνταξιούχων από το«ψαλιδισμένο» ΕΚΑΣ, η εστίαση του κυβερνητικού επιτελείου στρέφεται πλήρως στην εξεύρεση των πόρων που θα αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα.
Το έως τώρα «χτένισμα» όλων των κωδικών του προϋπολογισμού δείχνει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη: Διαθέσιμοι πόροι για ισοδύναμα δεν υφίστανται και οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών αποκλείουν οποιαδήποτε μονομερή κίνηση μεταφοράς κονδυλίων.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης και το πλεόνασμα
Το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η λειτουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης που ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός με χρηματοδότηση από την υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος. Και εδώ, ωστόσο, η έως τώρα πορεία των εσόδων δεν επιτρέπει άμεσες κινήσεις, καθώς στο επτάμηνο καταγράφεται μεν υπέρβαση στόχου, αλλά η καθίζηση του Ιουλίου δεν εγγυάται ανάλογη πορεία και τους επόμενους μήνες.
Ως εκ τούτων, οι όποιες κινήσεις για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων μετατίθενται και πάλι σε πολιτικό επίπεδο με καθοριστικούς χρονικούς σταθμούς τις συνεδριάσεις του EuroWorkingGroupστις 29 Αυγούστου και του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές
Εκεί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να βάλουν καθαρά στο τραπέζι το θέμα των χαμηλότερων πλεονασμάτων – ήτοι, της χαλάρωσης του δόγματος της λιτότητας – και να εισπράξουν και το πρώτο δείγμα προθέσεων από πλευράς δανειστών. Οι ευρύτερες αναδιατάξεις και προβληματισμοί που φέρνει στην Ευρώπη το Brexit καθώς και η ευνοϊκή μεταχείριση Ισπανίας και Πορτογαλίας για τα υψηλά τους ελλείμματα θεωρούνται από την κυβέρνηση ως «νέα όπλα» σ’ αυτή την προσπάθεια.
Δεν είναι δε τυχαίο πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε την οριστική μετάθεση της σύνταξης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για το 2017 - 2020 στα τέλη του έτους, προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει έως τότε και το σκηνικό σε σχέση με τη λύση για το χρέος και τους στόχους για τα πλεονάσματα μετά το 2018.
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως το 2018 είναι ακόμη... πολύ μακριά. Κι ακόμη κι εάν μεταστραφεί η γερμανική στάση και γίνουν αποδεκτοί οι χαμηλότεροι στόχοι στα πλεονάσματα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της χρηματοδότησης μέτρων προς άμεση κοινωνική ανακούφιση.
Επ’ αυτού, η πίεση θα στραφεί εκ νέου στην ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, με την Αθήνα να ζητά από τους πιστωτές να συμφωνήσουν στην χρησιμοποίηση των - όποιων - επιπλέον πόρων από το πλεόνασμα για την χρηματοδότησή του. 
Οι κινήσεις Τσίπρα
Προς ενίσχυση αυτής της πίεσης, ο Αλέξης Τσίπραςεπενδύει και στις εν εξελίξει διεργασίες για τη σύσταση του «άξονα του Νότου», αλλά και στην, ενισχυμένη μετά το τουρκικό πραξικόπημα, στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα.
Το πρώτο αντίκρισμα αυτών των προσδοκιών θα μετρηθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη, και σε μια συγκυρία όμως εξ ορισμού δύσκολη:
Η κοινωνική δυσθυμία θα έχει ενταθεί περαιτέρω από τους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ και των δόσεων του φόρου εισοδήματος, το μαχαίρι των περικοπών θα έχει μπει ακόμη πιο βαθιά στις επικουρικές συντάξεις, και οι δανειστές θα επιστρέφουν στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις επί της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ μετά από ένα τρίμηνο απουσίας και – σχετικής – νηνεμίας...
ΠΗΓΗ : tvxs.gr/