Ο Προβόπουλος πριν καλύψει τον Εφραίμ, του χάριζε ακίνητα

Οι τριγωνικές -οικονομικές κατά βάση- σχέσεις ισχυρών παραγόντων του τόπου με τη Μονή Βατοπεδίου απασχολούν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία την ελληνική πολιτική πραγματικότητα.
Προκύπτει άλλωστε από στοιχεία που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι η Μονή Βατοπεδίου κατάφερνε ενταγμένη μέσα σ’ ένα περίεργο πλέγμα διαπλοκής που ποτέ δεν διερευνήθηκε σε βάθος να κερδίζει πολλά εκατομμύρια, θυμίζοντας περισσότερο επενδυτικό fund παρά ησυχαστήριο του Αγ. Όρους. Παράλληλα, πάντοτε βρισκόταν ένα πρόσωπο να δίνει «συγχωροχάρτι» για τις όποιες ύποπτες δραστηριότητες. Πρόκειται για τον π. διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος εμφανίζεται να έχει εμπλοκή σε διάφορες υποθέσεις της Μονής, ενώ όπως ήδη είναι γνωστό από το 2000 έως το 2006 υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βατοπεδίου «Μάξιμος Γραικός» ο οποίος συστηματικά προωθούσε τις δραστηριότητες του ηγουμένου της Μονής, Εφραίμ.
Την περίοδο εκείνη, κατά την οποία ο Προβόπουλος είναι παράλληλα πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, διορισμένος από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, την ελληνική πολιτική σκηνή απασχολεί ένα ακόμη σκάνδαλο σχετιζόμενο με το Βατοπέδι. Πρόκειται, όπως προκύπτει από ερώτηση που είχαν καταθέσει το 2009 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για υπόθεση πώλησης ενός ακινήτου στον Κολωνό. Συγκεκριμένα, μια θυγατρική του Ομίλου της Εμπορικής που είχε συσταθεί για να αξιοποιήσει επενδυτικά ένα συγκεκριμένο ακίνητο στον Κολωνό, πούλησε το ακίνητο αυτό στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, η οποία το πλήρωσε με χρήματα της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας, βάσει ευνοϊκού δανείου που της χορήγησε η τελευταία, και τελικά το μεταπώλησε με κέρδος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή η Μονή Βατοπεδίου απέκτησε ακίνητο από την τότε κρατική Εμπορική Τράπεζα με λεφτά της ίδιας της τράπεζας, με αποτέλεσμα η Εμπορική να πουλάει, η Εμπορική να πληρώνει και το κέρδος να το εισπράττει η Μονή Βατοπεδίου.

Το επίμαχο δάνειο και το κέρδος της Μονής

Το ακίνητο είχε πουληθεί, όπως φαίνεται από τα στοιχεία στη Μονή Βατοπεδίου έναντι 2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα για την αγορά αυτού του ακινήτου τα χορήγησε στην Μονή Βατοπεδίου η ίδια η Εμπορική Τράπεζα με τη μορφή δανείου, το οποίο, σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Το ακίνητο αυτό μάλιστα, η Μονή Βατοπεδίου, το πούλησε σε τρίτη κατασκευαστική εταιρία, με ακριβότερο τίμημα από αυτό που το αγόρασε, εισπράττοντας τη διαφορά που ανέρχεται σε 215.000 ευρώ!
Η «ΚΟΛΩΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ», στην οποία ανήκε το ακίνητο μετά την πώληση δεν είχε πια αντικείμενο και συγχωνεύτηκε με την «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ». Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, από την πώληση του μοναδικού ακινήτου της «ΚΟΛΩΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ» έως και την συγχώνευσή της, ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν πρόεδρος εκτός της Εμπορικής Τράπεζας που χορήγησε το δάνειο και του Συλλόγου «Μάξιμος Γραικός» και της «ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ». Ουσιαστικά δηλαδή, κατήγγειλαν οι βουλευτές, η Εμπορική Τράπεζα επί Προβόπουλου αντί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο ή να το πουλήσει απευθείας σε κάποια κατασκευαστική, χρηματοδότησε τη Μονή Βατοπεδίου με 2 εκατ. ευρώ για να αξιοποιήσει αυτή το ακίνητο και να εισπράξει το κέρδος! Εν ολίγοις, της χάρισε το ακίνητο και ταυτόχρονα τη δυνατότητα μια επικερδούς επένδυσης.
Έχει σημασία ότι η Μονή Βατοπεδίου από τα μέσα του 2006 μέχρι το 2008 εμφανίζεται να κατέθεσε στην Εμπορική Τράπεζα πόσο άνω των 57,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Μάλιστα έγιναν καταθέσεις ύψους 28,7 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα δύο μηνών και ακόμη 20 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις ημέρες χωρίς να προκύπτει ότι έχει κινηθεί κανένας από τους νόμιμους ελέγχους για την προέλευση και τη διακίνηση των τεράστιων αυτών ποσών.

Οι σχέσεις Προβόπουλου – Βατοπεδίου

Οι σχέσεις της Εμπορικής Τράπεζας επί Προβόπουλου με τη Μονή της οποίας ηγείται ο Εφραίμ, είναι στην πραγματικότητα μια μόνο πτυχή της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Όπως επανειλημμένως έχει γράφει το koutipandoras.gr ο π. διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζεται συχνά πυκνά να καταθέτει σε υποθέσεις που αφορούν τη Μονή Βατοπεδίου, βγάζοντας πάντοτε «λάδι» τους εμπλεκόμενους.
Όταν για παράδειγμα ξέσπασε το σκάνδαλο Βατοπεδίου, αποκαλύφθηκε πως η Μονή προσπαθούσε να εμφανίσει τη λίμνη Βιστωνίδα ως ιδιοκτησία της, την οποία θα αντάλλασσε μέσω υπουργών με εκτάσεις φιλέτα τις οποίες θα οικοδομούσε και θα εκμεταλλευόταν η εταιρεία «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε» του Πάπιστα και του ίδιου του Βατοπεδίου. Η έρευνα για το σκάνδαλο αυτό έδειξε πως το Βατοπέδι είχε δανειοδοτηθεί με 156,9 εκατομμύρια από τις τράπεζες του Βγενόπουλου. Μεγάλο τμήμα αυτών των δανείων επενδύθηκαν σε μετοχές του Ομίλου MIG συμφερόντων του Βγενόπουλου και στην εταιρία «ΑΝΘΕΜΙΑΣ».
Κατά τη έρευνα του σκανδάλου, ο Γιώργος Προβόπουλος, προσήλθε στη Βουλή για να διαβεβαιώσει για τη νομιμότητα των δανείων που δόθηκαν. Ο Προβόπουλος δεν βρήκε τίποτα κακό στο γεγονός ότι οι τράπεζες που ήταν διασυνεδεμένες με τη MIG και τον Βγενόπουλο, έδιναν δάνεια στο Βατοπέδι για να επενδύσει σε μετοχές MIG. Όταν το 2010, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, Δημήτρης Τσιρώνης, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο, υπόμνημα για να ελεγχθούν οι δανειοδότήσεις της Marfin Bank προς το Βατοπέδι, ο Προβόπουλος με επιστολή του στον Εισαγγελέα Μωραϊτάκη και πάλι κατέθεσε πως όλα έγιναν νόμιμα, παρότι τα Πορίσματα της ΤτΕ, έλεγαν εντελώς διαφορετικά πράγματα (για πιστωτικό κίνδυνο και ευνοϊκές δανειοδοτήσεις) με αποτέλεσμα να αρχειοθετηθεί η υπόθεση.
Τον Απρίλιο του 2016, ο Γιώργος Προβόπουλος κατέθεσε και πάλι ως μάρτυρας σε υπόθεση που σχετιζόταν με τη Marfin-Λαϊκή και τον Βγενόπουλο. Συγκεκριμένα κατέθεσε υπέρ των συνεργατών του Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου για να μην εκδοθούν στην Κύπρο. Δηλαδή ο Προβόπουλος κατέθεσε υπέρ δύο εκζητούμενων και διεθνώς καταζητούμενων ακόμη και σήμερα.